90 minut
Koláč o průměru 21 cm
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 1 banán
- 80 g kokosového tuku
- 220 g jemných ovesných vloček
- 150 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 50 g xylitolu
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 300 g mléka
- 2 lžíce xylitolu
- 150 g měkkého polotučného tvarohu
Drobenka:
- 30 g kokosového tuku
- 60 g mandlových lupínků
- 40 g jemných ovesných vloček
- 30 g xylitolu
Tvarohová náplň:
- 600 g měkkého tvarohu (polotučný)
- 2 větší vejce
- 3 lžíce xylitolu
Da ozdobení koláče a vymazání formy:
- 2 hrsti sušených višní
- máslo nebo kokosový tuk na vymazání
Postup přípravy tvarohového koláče
Nejdříve ze všeho si připravte makovou náplň (aby měla čas vychladnout) a když už budete u toho, můžete se rovnou pustit i do přípravy té tvarohové. Je to snadné.
Maková náplň:
Mák nasypejte do hrnce a zalijte mlékem. Na mírném ohni poté vařte cca 15 minut do zhoustnutí (tvaroh se bude zašlehávat později).
Tvarohová náplň a drobenka:
Promíchejte tvaroh s vejci a doslaďte xylitolem. Zvlášť v misce smíchejte kokosový tuk, mandlové lupínky, jemné ovesné vločky, xylitol a zpracujte drobenku.
Vrhněte se na tvorbu těsta do základu koláče
Banán rozmixujte najemno a metličkou promíchejte s rozpuštěným a zchladlým kokosovým tukem. Ve větší míse promíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku a xylitol. Přilijte banán s kokosovým tukem a dobře promíchejte.
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a kraje vymažte tukem. Těstem vyložte dno i kraje formy (boky do výšky asi 4 cm).
Makovou náplň oslaďte xylitolem. Pakliže není horká, vmíchejte tvaroh a rozetřete ji do připraveného korpusu. Navrch opatrně naneste tvarohovou náplň – začněte nejlépe od krajů a nakonec náplní vyplňte i prostředek.
Uhlaďte vařečkou, na povrch rozprostřete višně a zasypejte drobenkou. Pečte při 170 °C po dobu 50 až 60 minut.
Koláč krájejte až po úplném vychladnutí.
Recept a foto: @zdrave_zivena