Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Tibi limonáda

ve čtvrtek 26. 8. | 272x přečteno


Někdy se tibi limonádě říká i vodní kefír, což poměrně přesně vystihuje její podstatu. Je to kefír, který ale funguje bez přítomností mléčných bakterií. Prostě kvasí ve vodě. K vytvoření limonády potřebujete tibi krystaly, které v sobě obsahují bakterie způsobující kvašení. Potřebují k tomu jen správné podmínky, vodu, minerály a cukr. Vyzkoušejte s námi osvědčený recept od Marcelky z Pradobrot!

Sdílet



Tibi limonáda

Co jsou Tibi krystaly?

Tibi krystaly ve skutečnosti nejsou tvrdé kousky nějakého kamene, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale gelové „žmolky“, které v sobě obsahují bakterie velmi podobné těm pro mléčné kvašení. Bakterie mléčného kvašení známe třeba z jogurtů, kefírů a dalších zakysaných výrobků. Tibi krystaly ale zakysají vodu, a tak i lidé s nesnášenlivostí laktózy mohou přijímat látky prospěšné jejich střevní mikroflóře.  

Pokud víte, jak vzniká kefír, jistě víte i to, že pokud kefír kvasí dlouho, vzniká v něm alkohol. To se vám stane i s tibi limonádou, když jí necháte prokvasit příliš dlouho. Máme ozkoušeno oněch 24 hodin kvašení, v zimě ale snese i 36 a alkoholem cítit není. Každopádně jestli budou limonádu pít i děti, myslete na to a příliš prokvašenou limču jim nedávejte.

Tibi limonáda je kvašená, takže na první ochutnání vám nemusí připadat jako to nejúžasnější, co jste kdy pili. Trochu připomíná burčák a lidé s citlivými střevy na ní mohou reagovat divočeji, takže pokud jí zkoušíte prvně, radíme opatrnější zacházení.


den a půl
1 litr limonády

Co budete potřebovat na tibi limonádu?

Na 1 litr limonády:

  • 1 litr odstáté vody
  • 150 g tibi krystalů
  • 20 g panely
  • 40 g cukru krupice
  • větší hrst ovoce

Postup:

1. fermentace

Do uzavíratelné nádoby vložíme tibi krystaly, zalijeme je vodou, přisypeme panelu a cukr, uzavřeme a protřepeme. Necháme stát na lince 24 hodin a během této doby asi 2–3× odvíčkujeme, abychom odpustili bublinky CO2. 

2. fermentace

Tibi krystaly přecedíme a použijeme znovu na další limonádu (na 1. fermentaci). Fermentovaný nálev (to co zbyde z přecezených krystalů) rozlijeme do uzavíratelných nádob, přidáme ovoce, zavíčkujeme a dáme alespoň na 8 hodin do lednice. Následně konzumujeme i s ovocem a spotřebujeme do 2–3 dnů. 

Nejčastější tibi otázky

Jaký použít aktivátor?

Aby se z vody, do které ponoříte tibi krystaly, stala kvašená limonáda, musíte kvasinkám v krystalech dát najíst. A kvasinky rády cukr. Pokud byste ale dodávali jen čistý bílý cukr, tibi by moc výkonné nebyly. K dobré práci potřebují i minerály. A ty jim někteří dodávají nesířeným sušeným ovocem (často rozinkami nebo mangem), ale Marcelka si oblíbila onu panelu. Je to vlastně sušená surová cukrová třtina. Důležité je, aby to byla opravdu třtinová šťáva, nepoužívejte místo ní med, kokosový nebo datlový cukr a už vůbec ne umělá sladidla.  

V receptu Marcelka nejraději kombinuje panelu a obyčejný cukr – v tom množství, v jakém ji do limonády používá, se tibi krystaly množí velmi rychle a limonáda je dobře prokvašená po 24 hodinách. Takhle dobrou limonádu při použítí cukru a sušeného ovoce nikdy neměla. S panelou je výsledek opravdu o 100% lepší. 

Jaké ovoce použít?

Použít se dá ovoce čerstvé, mražené, nebo lyofilizované. V sezoně je dobré použít to čerstvé a mimo sezonu mražené. nebo lyofilizovaného ovoce – nemá v sobě přidaný cukr a jednou z jeho největších výhod je, že jej můžete skladovat mimo lednici či mrazák.  

Ovoce vybírejte takové, které dobře a hlavně chutně kvasí. Marcelce se chuťově nejvíc osvědčily maliny, jahody a borůvky. Dále jsou skvělé i broskve a nektarinky a v zimě jablko s trochou skořice. Co se naopak neosvědčilo, je meloun (ten zkvašený fakt nechcete), hruška a hroznové víno (velmi nevýrazná chuť) a citrusy (podivná chuť).  

Pokud je čerstvé ovoce větší, nakrájejte ho na co nejvíc kousků – čím víc ovoce porušíte, tím lépe bude kvasit. Borůvky a maliny přihoďte do tibíkové limonády vcelku, ale jahody nakrájejte na čtvrtiny, jablko a broskve na proužky. Mražené nebo lyofilizované ovoce není potřeba dál upravovat. 

Tibi limonáda

  Fotky a text: Pradobroty  

Co s krystaly, když nechci limonádu?

Když už nechcete dělat další tibi limonádu, stačí krystaly zalít minerálkou (skvělá je vincentka), přihodit asi lžíci panely, zavíčkovat a dát do lednice. Tam vám vydrží i měsíc. Když chcete krystaly opět použít, stačí je jen scedit a použít pro první fermentaci jako obvykle.

Jak krystaly oživit?

Pokud se vám zdá, že limonáda není tak silná jako dřív a tibi krystaly se špatně množí, naložte je na čas do minerální lázně.

Jaké nástroje používat?

Ve spoustě článků se píše, že tibi krystaly se nesnesou s kovem, a tudíž je nutno k jejich zpracování používat striktně nekovové předměty. Marcelka ale poslední půl rok používala kovový cedník a běžnou lžíci a tibi krystalům to nijak neuškodilo…

Každopádně budete potřebovat:

  • skleněnou dózu s těsnícím víčkem a širokým hrdlem, která má objem o cca 500 ml větší, než kolik použijete vody,
  • sítko (ne úplně obří cedník), přes které budete cedit nálev,
  • a pak už stačí jen nádoby, ve kterých budete limonádu skladovat při 2. fermentaci – třeba větší sklenice od okurek, mléka nebo sirupů (vše se šroubovatelným uzávěrem).

Rady na závěr

Osvědčilo se připravovat limonádu odpoledne nebo večer. Před samotnou přípravou si nalijeme potřebné množství vody do sklenic a necháme aspoň hodinu odstát – aby vyprchal chlor.

Přecedíme si nálev, která rozlijeme do 2–3 sklenic a do každé přihodíme ovoce podle chuti a vložíme do lednice. Tyto tibi limonády jsou už ráno dobré a můžou se pít; třeba ke snídani.  

Zbylé tibi krystaly opět vložíme do vymyté fermentační nádoby a zalijeme vodou, zasypeme panelou a cukrem a necháme takto stát do druhého dne odpoledne.  

Pokud se chystáte na dovolenou, limonádu přeceďte, krystaly zalijte vincentkou, přidejte lžící panely a vložte v zavíčkované sklenici do lednice. 

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?