Co budete potřebovat?
Na korpus (21 cm):
- 5 velkých nebo 6 menších vajec
- 150 g cukru krupice
- 50 g másla
- 80 g mletých lískových oříšků
- 50 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 120 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
Na dozdobení:
- drcené lískové ořechy
- lyofilizované jahody nebo maliny
Autorka fotek i receptu: @pradobroty
Postup
Troubu začneme roztápět na 180°C (horkovzduch na 160°C). Máslo si rozpustíme a necháme chladnout. Dno formy o průměru 21 cm vyložíme pečícím papírem, zapneme do obruče a boky necháme holé. Těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích.
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy, přisypeme maličko soli a začneme šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypáváme cukr až do spotřebování. Pak došleháme do tuhého sněhu, který na metličkách tvoří špičky. Šleháme dál a po jednom ke sněhu přidáváme žloutky – každý necháme zašlehat a teprve pak přidáme další. Po žloutcích přilijeme tenkým pramínkem zchladlé máslo. Až poté šlehač vypneme.
V jiné míse si smícháme mleté oříšky, mouku, kakao a prášek do pečiva. Směs přidáme k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamícháme. Těsto nalijeme do formy na dort, rozetřeme směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek, a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.
Korpus vyndáme z trouby a dáme ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízneme korpus od boků formy, sundáme obruč, odstráníme dno a necháme na mřížce zcela vychladnout.
Připravíme si krém. Mascarpone vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky. Pak po lžičkách zašleháme tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.
Začneme sestavovat dort. Korpus si dvakrát prokrojíme. Pokud má vypouklý vršek, seřízneme ho nejprve do rovna. Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat (měl by být stejně velký jako dort, ideální je použít dno z dortové formy) a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Na první plát namažeme asi třetinu krému, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme. Nakonec položíme i třetí plát a na vršek a boky dortu naneseme další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme. Dáme vychladit alespoň na 30 minut.
Mezitím si připravíme polevu. Čokoládu a oříškové máslo vložíme do misky a nad parou nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Dort si vyndáme z lednice, posadíme na obrácenou misku a pod celý dort dáme třeba pečící papír. Dort tak bude „na podnose s nožkou“ a stékající poleva bude moci odkapávat na podložku, ze které ji po zatuhnutí jednoduše sloupneme. A třeba sníme.
Polevu nalijeme na dort a rychle ji nožem nebo cukrářskou špachtlí rozetřeme po celé ploše dortu, část polevy necháme stéct po stranách. Ještě na měkkou polevu nasypeme drcené oříšky a po obvodu poklademe kousky lyofilizovaného ovoce. Vrátíme dort zpět do lednice a necháme ho alespoň 3 hodiny rozležet.