Prodejny jsou stále otevřeny. Po-Pá 9:00-18:00, So 9:00-12:00. Čekáme na vás!

Vegetariánské jednohubky

 

Vegetariánské jednohubky s rostlinnou pomazánkou ozdobí sváteční tabuli, ať už chystáte pohoštění na Silvestra, narozeninovou oslavu nebo páteční posezení s přáteli. Místo majonézové smršti oslníte přátele netradičními rostlinnými pomazánkami, a přijde-li na návštěvu vyložený gurmán, určitě ho potěšíte domácím kořenovým chlebem. Poradíme nejen originální a jednoduché recepty, ale dáme vám i skvělé tipy, jak a čím jednohubky ozdobit. Většina pomazánek je vhodná i pro vegany, pokud si však jednohubky nedokážete představit bez výrazného sýru, máme v rukávu recept na pomazánku s nivou!

 

      Recepty ve článku:
 netradicni-pomazanky-na-jednohubky-silvestr

 


Veganská batátová pomazánka s pekanovými ořechy

Co budete potřebovat:

  • 1 vařený nebo pečený batát
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citrónová šťáva
  • 3 lžíce rostlinného jogurtu
  • hrst nasekaných pekanových ořechů
  • sůl a chilli
 

Uvařenou nebo upečenou batátu oloupeme a rozmixujeme s česnekem, rostlinným jogurtem a olivovým olejem. Pomazánku dochutíme citrónem a solí. Namazané jednohubky posypeme nasekanými pekany a sušeným chilli. To dokonale doplní sladkou chuť batátů a svou výrazně červenou barvou potěší i oko! 

 

Nivová pomazánka se spáleným pórkem a vlašáky

Co budete potřebovat:

 

Pórek očistíme, odkrojíme zelené konce a kořínky a dáme ho vcelku na rozehřátou suchou pánev, kde ho necháme spálit do černa – otáčíme, aby se spálily všechny strany. Spálené slupky oloupeme a vyhodíme – zbyde nám sladký a šťavnatý střed, který použijeme do pomazánky. Nivu, lučinu a pórek společně pomixujeme, přidáme nasekané vlašské ořechy a dochutíme. Dozdobit můžeme kolečky pórku a polovinou vlašského ořechu.

 
recept-na-jednohubky-silvestr
 

Lilková pomazánka s lískovými ořechy

Co budete potřebovat:

  • 1 střední lilek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • citrónová šťáva
  • hrst lískových ořechů
  • sůl a pepř
 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilek podélně rozpůlíme a propícháme vidličkou, posolíme a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 30 minut, dokud není měkký. Upečené lilky vybalíme, dáme do misky a necháme vychladnout. Vychladlé lilky vydlabeme lžící a společně s lískovými ořechy, česnekem, tahini pastou, olivovým olejem a jogurtem dáme do mixéru. Poté přidáme podle chuti citrónovou šťávu, případně dosolíme a opepříme. Namazané jednohubky nazdobíme nahrubo nasekanými lískovými oříšky.

 

Kešu hummus

Co budete potřebovat:

  • 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 3 lžíce kešu pasty
  • 1 lžíce tahini pasty
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • citrónovou šťávu
  • sůl a pepř
 

Cizrnu slijeme a oloupeme slupky – hummus tak bude jemnější. Dáme do mixéru s ostatními surovinami a mixujeme podle toho, jakou konzistenci chceme mít. Pokud je hummus hustý, můžete přidat lžíci oleje nebo oříškové pasty navíc. Nakonec dochutíme a namažeme na domácí kořenový chléb. Ozdobit můžeme nasekanými kešu ořechy, troškou chilli nebo čerstvou petrželkou.

 
silvestrovske-jednohubky
 

Kořenový chléb

Co budete potřebovat:

  • 720 ml vody
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 30 ml olivového oleje
  • 20 g soli
  • jakékoliv ořechy či semínka
 

Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek, do kterého nadrolíme droždí a nalijeme trochu vody. Necháme asi 10 minut vzejít kvásek. Do směsi přidáme zbylou vodu, olej a sůl a hněteme asi 10 minut, dokud není těsto hladké. Těsto necháme hodinu nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vytvarujeme z nich podlouhlé pruhy, do kterých zapracujeme oříšky nebo semínka. Obtočíme je pevně kolem sebe. Zapletené chleby dáme na plech a pečeme na 200 °C asi 25 minut.

 

Nechte si mlaskat!

logo_small