Prodejny jsou otevřeny každý všední den 9:00-18:00 a v sobotu 9:00-12:00. Moc se na vás těšíme!

Makronky

 

Říká se, že makronky jsou cukrářská maturita. My ale věříme, že je v silách každého si je připravit doma. Tyto typické francouzské dobroty jsou oblíbené po celém světě a my víme proč. V jejich oblých tvarech se skvěle mísí všechny potřebné vlastnosti. Jsou slaďoučké, vláčné, ale přesto křupavé a jejich veselé barvy lákají nejen děti. Mňam!

 
recept-makronky
 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

Na náplň:

 

Do mísy dáme bílky, přidáme špetku soli a začneme pomalu šlehat. Až začne tvořit bílý sníh, postupně přidáme cukr. Bílky šleháme asi 8 minut, dokud není sníh lesklý a tuhý. V poslední minutě šlehání přidáme práškové barvivo. Barviva přidáme tolik, nakolik chceme mít sytou výslednou barvu makronek. Doporučujeme jej přidávat postupně a chvíli vyčkat, než se do těsta zašlehá. Pokud chcete mít makronky růžové, přidejte špetku prášku z lyofilizovaného dračího ovoce, pro modrou barvu doporučujeme spirulinu.

Teď přijde na řadu mouka s moučkovým cukrem. My do makronek doporučujeme naši mandlovou mouku, která je pro ně přímo určená. Pokud ji nemáme, vsypeme mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem do mixéru a rozmixujeme, aby nám vznikla sypká směs podobná hladké mouce. Směs ještě na závěr prosejeme přes síto, aby se do těsta nedostaly žádné nežádoucí kousky. 

Sypké ingredience přidáme k obarvenému sněhu a velmi opatrně je vmícháme stěrkou, dokud nemá konzistenci lávy – to poznáme tak, že těsto pomalu, ale rovnoměrně teče. Správnou konzistenci můžeme také otestovat pravidlem osmičky – těsto nabereme na stěrku a snažíme se udělat dvě osmičky bez přetržení.

 
recept-makronky-postup
 

Plech vysteleme pečicím papírem nebo formou na makronky. Doporučujeme si papír na plechu přichytit magnetkou, nebude vám klouzat a uděláte krásná kolečka.

Těsto nastříkáme na plech do požadovaného tvaru a na závěr s ním 3× bouchneme o stůl, aby nám z makronek odešel přebytečný vzduch. Makronky ještě nedáváme do trouby. Nejprve je necháme zaschnout, dokud se nedají pohladit po povrchu, aniž by se lepily. Makronky pečeme v předehřáté troubě na 145 °C 10–12 minut. 

Teď je čas na přípravu náplně. Smetanu přivedeme k varu a poté okamžitě stáhneme z plotny. Nalijeme ji do misky s bílou čokoládou a rozmícháme. Směs vymícháme metličkou až máme krásně lesklou ganache. Nakonec přidáme jahodový prášek a znovu vymícháme, aby se barva krásně rozprostřela.

 
recept-na-makronky
 

Vychladlé makronky můžeme nazdobit podle vlastní fantazieMy jsme tentokrát zvolili čokoládu a kousíčky lyofilizovaných jahod, nebojte se ale experimentovat! Náplní potom slepíme makronky k sobě.

Makronky skladujeme na chladném místě, vsadíme se ale, že nevydrží moc dlouho. My jsme se nemohli přestat olizovat až za ušima! 

Až se vám makronky doma povedou, nezapomeňte se podělit o radost. Pochlubte se nám fotkou, pošlete ji na Facebook do zpráv nebo nás označte na Instagramu! Budeme se těšit! 
 
 
 

Nechte si mlaskat!

logo_small