Hořká 71,5% čokoláda

293 Kč 255 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Najít vnitřní rovnováhu je obtížné. Mozek káže „žij zdravě“, ale srdce křičí „čokoláda“. Poslechni oba! Moje příjemná hořko-sladko-kyselá chuť Ti zlepší celý den a pocit viny může trucovat v koutě!

          • výrazná a hořká, zároveň jemná
          • slazená třtinovým cukrem
          • vegan čokoláda

Detailní informace

500g
Skladem
293 Kč
255 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Hořká 71,5% čokoláda 

Informace a výživové hodnoty 

Tato čokoláda spadá do produktů programu kontrolovaného zemědělství, kakaové boby byly vypěstovány bez chemických přísad a hnojiv a během jejich pěstování byl kladen velký důraz na zachování přírodních zdrojů a kvalitu surovin. V čokoládě namísto bílého cukru najdete cukr třtinový a zároveň neobsahuje sójový lecitin. Jakmile ji ochutnáte, už pro vás žádná nebude dost dobrá. Jen počkejte, až ucítíte tu lehkou hořkost a kyselost s jemnými sladkými tóny na konci. Tomu se říká dokonalost. Nákupem tohoto produktu podporujete ekologické zemědělství a zároveň si nesmírně pochutnáte na jedinečné, kvalitní čokoládě. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

vyroba-cokolady

Použití a temperace

Díky vysokému podílu kakaového másla má čokoláda vyšší tekutost a s tím je spojené i její následné využití. Skvěle se hodí na výrobu jemných pralinek nebo dutých čokoládových figurek, které budou ve výsledku dokonale křehké. Vykouzlíte s ní také bezchybně hladké polevy, ale vzhledem k její vysoké tekutosti není vhodná například do máslových krémů a čokoládových náplní. Vyzkoušejte například naše pekanové tartaletky s čokoládou.

Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění je 45 až 50 °C, zchlazení 28/29 °C a použití při 31/32 °C

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Je vyráběná postupem bean to chocolate, výrobce ji dělá z vlastních vypěstovaných kakaových bobů.
  2. Je veganská a pyšní se certifikáty Rainforest Alliance a UTZ.
  3. Hořká čokoláda je řazena mezi antioxidanty.
  4. Obsahuje 42 % tuku.
  5. Neobsahuje E476.

Základní specifikace
Složení kakaová hmota, třtinový cukr, kakaové máslo
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením.
Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku a SO2.
Země původu Belgie
Trvanlivost 3–8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %,
chraňte před přímým slunečním zářením
Balení znovuuzavíratelný ZIP sáček
Úprava pecky
Velikost nespecifikované
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda nespecifikované

 

 
 
 

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 2369 kJ / 566 kcal
Tuky 43,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 26 g
Sacharidy 29,1 g
z toho cukry 25,6 g
Vláknina 12,8 g
Bílkoviny 8 g
Sůl 0,02 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník 48,5 mg
Železo 19,95 mg
Hořčík 166,7 mg
Fosfor 264,6 mg
Draslík 779,3 mg
Sodík 7,3 mg
Vitamín C 0,179 mg

 

 

jak-se-vyrabi-cokolada 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vegan čokoláda
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: kakaová hmota, třtinový cukr, kakaové máslo
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO?.
Země původu: Francie
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: znovuuzavíratelný ZIP sáček
Typ sušení: -
Velikost: průměr cca 2 cm
Úprava: pecky
Obchodní třída: -
Odrůda: -
Makroživiny: #oddelovac#
Energie: 2369 kJ / 566 kcal
Tuky: 43,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 26 g
Sacharidy: 29,1 g
z toho cukry: 25,6 g
Vláknina: 12,8 g
Bílkoviny: 8 g
Sůl: 0,02 g
Mikroživiny: #oddelovac#
Vápník: 48,5 mg
Železo: 19,95 mg
Hořčík: 166,7 mg
Fosfor: 264,6 mg
Draslík: 779,3 mg
Sodík: 7,3 mg
Zinek: 2,27 mg
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: 0,179 mg
Vitamín B6: 0,069 mg

Jak na ty nejlepší pralinky

Temperování čokolády

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
LK Avatar autora | 6.9.2020
Za mě luxusní čokoláda, ideální do ovesných kaší, buchet nebo jen tak namlsaní.