Hořká 71,5% vegan čokoláda
Související produkty
Detailní popis produktu
Hořká 71,5% vegan čokoláda
Informace a výživové hodnoty
Tato čokoláda spadá do produktů programu kontrolovaného zemědělství, kakaové boby byly vypěstovány bez chemických přísad a hnojiv a během jejich pěstování byl kladen velký důraz na zachování přírodních zdrojů a kvalitu surovin. V čokoládě namísto bílého cukru najdete cukr třtinový a zároveň neobsahuje sójový lecitin. Jakmile ji ochutnáte, už pro vás žádná nebude dost dobrá. Jen počkejte, až ucítíte tu lehkou hořkost a kyselost s jemnými sladkými tóny na konci, tomu se říká dokonalost. Nákupem tohoto produktu podporujete ekologické zemědělství a zároveň si nesmírně pochutnáte na jedinečné, kvalitní čokoládě.
Použití
Díky vysokému podílu kakaového másla má čokoláda vyšší tekutost a s tím je spojené i její následné využití. Skvěle se hodí na výrobu jemných pralinek nebo dutých čokoládových figurek, které budou ve výsledku dokonale křehké. Vykouzlíte s ní také bezchybně hladké polevy, ale vzhledem k její vysoké tekutosti není vhodná například do máslových krémů a čokoládových náplní.
Vyzkoušejte například naše pekanové tartaletky s čokoládou.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Obsahuje 42 % tuku.
- Pyšní se vegan, Rainforest Alliance a UTZ certifikáty a neobsahuje E476.
- Hořká čokoláda je řazena mezi antioxidanty.
- Postup bean to chocolate, znamená výrobu čokolády z vlastních vypěstovaných kakaových bobů.
- Stupně pro temperování jsou pro rozpuštění 45 až 50 °C, zchlazení 28/29 °C a použití při 31/32 °C
Složení | kakaová hmota, třtinový cukr, kakaové máslo |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku a SO2. |
Země původu | Belgie |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Úprava | pecky |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Tip
Zabalte si čokoládu do produktivní krabičky a budete ji mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2369 kJ / 566 kcal |
Tuky | 43,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 26 g |
Sacharidy | 29,1 g |
z toho cukry | 25,6 g |
Vláknina | 12,8 g |
Bílkoviny | 8 g |
Sůl | 0,02 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 48,5 mg |
Železo | 19,95 mg |
Hořčík | 166,7 mg |
Fosfor | 264,6 mg |
Draslík | 779,3 mg |
Sodík | 7,3 mg |
Vitamín C | 0,179 mg |
Jak na ty nejlepší pralinky
Temperování čokolády
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.