60 minut
asi 15 sušenek
Co budete potřebovat?
- 160 g změklého másla
- 130 g krupicového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vajíčko
- 200 g hladké mouky
- 1 a ½ lžičky kypřicího prášku
- lžičku jedlé sody
- špetku soli
- 30 g prášku z lyofilizovaných jahod
- 120 g bílé čokolády
- 50 g makadamových ořechů
- 30 g lyofilizovaných jahod
Postup
Změklé máslo spolu s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá několik minut. Mezitím promíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli s práškem z lyofilizovaných jahod.
Jakmile je máslo krásně vyšlehané a rozvoněné, zvyšte rychlost na maximum a zašlehejte vajíčko, následně do směsi zapracujte pomocí cukrářské stěrky směs mouky.
Bílou čokoládu, makadamové ořechy i lyofilizované jahody nasekejte na menší kousky a opět je pomocí cukrářské stěrky přimíchejte k těstu. Z těsta vytvořte pomocí naběračky na zmrzlinu kopečky či vytvarujte ručně kuličky, mělo by jich být přibližně 15. Vytvarované kopečky dejte ztuhnout do lednice alespoň na hodinu.
Jakmile je těsto odleželé, předehřejte troubu na 190 °C a velký plech vystelte pečicím papírem. Připravené kuličky přendejte na plech. Nechte větší rozestupy, během pečení se roztáhnou, takže je raději pečte klidně nadvakrát.
Vložte plech do předehřáté trouby na 10 až 12 minut, dokud sušenky nebudou na okrajích lehce hnědé. Nechte je vychladnout na plechu asi 2 minuty, poté pomocí obracečky přendejte na chladicí mřížku. Před podáváním nechte dojít do pokojové teploty.
Recept a foto: @lzickacukru