60 minut
forma 28x11 cm
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 vajíčka
- 120 g krupicového cukru
- lžičku vanilkové pasty
- lžičku citronových kousků
- 80 g řepkového oleje
- 160 g mléka
- 10 ml citronové šťávy
- 200 g hladké mouky
- půl lžičky kypřicího prášku
- špetku soli
- 100 g bílé čokolády
- olej a hrubou mouku na vymazání formy
Na krém a dozdobení:
- 300 g tučného tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce moučkového cukru
- lžičku vanilkové pasty
- jedlé květy růže
- plátky citronu
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C, formu na chlebíček o velikosti 28x11 cm vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
- Celá vajíčka spolu s krupicovým cukrem, vanilkovou pastou a citronovými kousky vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé, husté a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá cca 8 až 10 minut. Ve vedlejší míse si mezitím smíchejte olej, mléko a citronový extrakt.
- Snižte rychlost robotu či šlehače na minimum a tenkým pramínkem k vyšlehaným vajíčkům přilijte tekutou směs oleje. Nyní začněte po lžících přidávat hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli a opatrně ji zašlehejte do těsta. Pracujte s ním jemně, abyste neporušili vzduchové bublinky. Na závěr ještě těsto lehce promíchejte stěrkou, abyste se ujistili, že v něm nejsou hrudky. Bílou čokoládu pokrájejte na kousky a stěrkou ji pár tahy vmíchejte do těsta.
- Směs nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě okolo 40–45 minut či do doby, dokud nebude krásně zlatavý. Raději vyzkoušejte párátkem, zda je chlebíček opravdu upečený. Hotový nechte cca 5 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
- Jakmile je chlebíček již studený, připravte krém. Tvaroh spolu s moučkovým cukrem a vanilkovou pastou jednoduše promíchejte a naneste na vychladlý chlebíček. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 20 minut. Nakonec ozdobte plátky citronu a jedlými květy růže a ihned podávejte.
Recept a foto: @lzickacukru