📣 MEGA AKCE! Doprava ZDARMA a SLEVY až 20 % najdete tady! 👈

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Zajímavá fakta o banánech – víte, proč nepatří do lednice?

ve středu 5. 4. | 10326x přečteno | 7 minut čtení


Milovníky banánů, kterým nesmí banán chybět před žádným tréninkem nebo na svačinu do školy, asi nepřekvapí, že banány jsou jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších druhů tropického ovoce. Kolik toho ale o nich víte? Tušili jste například, že banán nepatří do lednice? A už jste někdy slyšeli o plantainech? Tak zapomeňte na věčné hádky, z které strany se má banán správně loupat, a nahlédněte s námi banánům pod slupku.

Sdílet



Zajímavá fakta o banánech – víte, proč nepatří do lednice?

V článku se dozvíte zajímavé podrobnosti o tom, že…

1. Banánovník má ruce i prsty

Ačkoliv byste to podle jeho tvaru rozhodně neřekli, banán je vlastně bobule. A možná jste netušili ani to, že neroste na stromě! Banánovníky jsou 2–6 metrů vysoké byliny, které sice tvarem strom připomínají, chybí jim však dřevnatý kmen. Pod dozrávajícími trsy banánů se pak celá rostlina sklání k zemi, ale banány rostou směrem vzhůru!

Květy banánovníků jsou žluté až narůžovělé. Plody (tzv. fingers neboli prsty) jsou uspořádané v trsech, kterým se říká hands neboli ruce. Trsy rostou v jednotlivých patrech na šlahounu. Každý banánovník vyplodí až 240 banánů a jeden šlahoun banánů váží 30 až 50 kilogramů!

Jakmile banány dozrají, rostlina umírá. Pěstitelé však odřezávají plody ještě nedozrálé – pokud by se totiž na šlahounu nechaly dozrát, mohly by prasknout a zkazit se.

Banánová plantáž: jak se pěstují banány?
Banány rostou ve velkých trsech, které mohou vážit až 50 kilogramů.

2. Jak se banány pěstují

Běžně si pěstitelé musí přivstat v 5 ráno a vyrazit autobusem na plantáže. Směna většinou trvá 12 až 14 hodin a je opravdu fyzicky náročná. Na plantáži zemědělci nachodí spoustu kilometrů – o každý banánovník se totiž musí starat zvlášť. Jejich práce spočívá ve hnojení a prořezávání každé rostliny. Jakmile se objeví květ, musí na banánovník vyšplhat a na květ navléknout pytel, který odrazuje ptáky a další živočichy. Následně jsou tyto pytle pravidelně kontrolovány a zapisují se údaje o tom, v jaké fázi 12týdenního cyklu se banány nachází. Ve správnou chvíli je pak pěstitelé odříznou mačetou.

Banánovník můžete  pěstovat i doma. Dnes jsou k dostání okrasné banánovníky vyšlechtěné přímo pro pěstování v bytech, pokud však zvolíte správnou odrůdu, budete šikovní a dodržíte speciální podmínky, které banánovník vyžaduje, můžete se v domácích podmínkách dočkat dokonce i plodů!

pěstování banánovníku v domácích podmínkách
Banánovník dokážete s trochou šikovnosti vypěstovat i doma.

3. Kamarádi všech dietářů

Držíte štíhlou linii? Tak to vás jistě potěší, že si své oblíbené ovoce nemusíte odpírat. Banány jsou totiž vhodné při dietách. Jsou také skvělým zdrojem rychlé energie a vitamínů a minerálů a můžete je jíst i při střevních potížích.

Středně velký banán obsahuje přibližně 100 kalorií a dokáže poměrně dobře zahnat hlad. S určením přesného obsahu vlákniny a sacharidů je to složitější. V průměru banán obsahuje až 75 % vody a ze zbytku pevných složek je to asi 93 % sacharidů, 3 % tuku a 4 % vlákniny, tyto poměry se ale mění podle toho, jak je banán zralý

Hlídejte si dostatečný příjem vlákniny

4. Od zelené po žlutou – kdy jíst banán?

Čím je banán zralejší, tím se v něm přirozeně zvyšuje podíl sacharidů a vláknina dramaticky ubývá. Tím pádem má hodně zralý banán také vyšší glykemický index. 

Méně zralé banány obsahují více složitého, tzv. rezistentního škrobu, který funguje v těle podobně jako vláknina. Pomáhá zlepšit trávení – je dokonce potravou pro přátelské bakterie v tlustém střevě. V přezrálých banánech je těchto škrobů méně než 1 %. 

Pokud tedy chcete pomocí banánů podpořit své trávení, dlouho nečekejte!

stupně zralosti banánu
Zelené banány prospívají trávení, ty zralé zase obsahují rychlé cukry. Pokud však slupka zhnědne, značí to hnilobu a banán už byste jíst neměli.

5. Poctivý sušený banán není žlutý

Když se řekne sušený banán, většina lidí si představí žluté kolečko, které křupe. Věděli jste ale, že tyto banány jsou ve skutečnosti smažené a často také uměle doslazované?  

Opravdu kvalitní sušené banány jsou hnědé a měkké. Nemusíte se bát, rozhodně nejsou shnilé nebo zkažené! Hnědnutí je totiž důsledek přirozeného pomalého sušení na slunci nebo v tepelných pecích. Správně sušené banány si zachovají svou přirozeně sladkou chuť i bez přidaných cukrů a zároveň obsahují i spoustu živin a minerálů. Jejich chuť je intenzivní, sladká a může připomínat čokoládu či kakao.

Zapomeňte na tvrdá kolečka, na kterých si vylámete zuby, a přejděte na stranu opravdových znalců kvality!

infografika: srovnání sušeného a smaženého banánu

6. Jak banán skladovat?

Banán nikdy neukládejte do lednice! Toto tropické ovoce špatně snáší nízké teploty, nejlépe mu je v suchu na chladnějším místě. Nemějte je dlouho ani v přílišném teple, kde rychle zrají, měknou a vylučují větší množství ethylenu, který urychluje dozrávání ostatního ovoce. Proto dávejte pozor na to, vedle čeho máte banány položené! 

Pokud nechcete, aby vám banány rychle zrály a hnědly, skladujte je odděleně od ostatního ovoce na místě s teplotou okolo 10–15 °C.

Že je na vás životní cyklus banánu moc rychlý a nikdy je nestihnete sníst včas? Pak ochutnejte banány sušené nebo lyofilizované. Ty před sušením dozrály tak akorát a ve spíži vám vydrží dlouhé týdny – tedy pokud se po nich nezapráší hned první den! A nebo sáhněte po některé z tyčinek.

7. Trh plný banánů

Nejběžněji se v českých obchodech setkáte s banány z Ekvádoru, Filipín a Kolumbie, největšími světovými producenty však jsou Indie a Čína. Tyto země ale na export dávají jen malou část – většinu spotřebuje domácí trh. 

Celosvětově se v roce 2019 vyprodukovalo přibližně 116,8 milionů tun banánů, a pokud banánové plantáže nepostihne nečekaná nemoc, Organizace pro výživu a zemědělství při OSN odhaduje, že v roce 2029 bude celosvětově vypěstováno až 132,6 milionů tun banánů. A teď pozor. Toto číslo znamená zdvojnásobení produkce oproti roku 2000! 

Největším dovozcem banánů je Evropská unie – a není se čemu divit. Pod slupkou banánů se totiž ukrývá dokonalost sama.

8. Při křečích si dejte banán

Ne nadarmo jí banány sportovci pro doplnění energie při výkonech. 100 gramů čerstvého banánu obsahuje 27 mg hořčíku, který pomáhá zmírnit bolesti hlavy, deprese a významně podporuje svalovou činnost, a 358 mg draslíku. Draslík spolu se sodíkem upravuje rovnováhu tekutin v organismu a je důležitý pro tvorbu glykogenu. 

Glykogen je hlavním zdrojem energie pro organismus, a tedy i svaly. Právě jeho nedostatek pak způsobuje svalové křeče! A jak z banánů vytěžit maximum? Zkuste naše sušené banány z Ekvádoru! Ve 100 gramech najdete dokonce 1491 mg draslíku! Jsou také významným zdrojem vitamínu B6 – jeden banán vám dodá až 30 % doporučené denní dávky tohoto důležitého vitamínu.

V praktickém balení v podobě banánových tyčinek si je navíc můžete sbalit do kapsy a vyrazit s nimi na trénink, na kolo či na výlet.

9. Banány mnoha tváří

Banány dělíme na ovocné a zeleninové a na světě existuje asi tisíc různých odrůd (ovocných i zeleninových) banánů, které se lokálně pěstují a konzumují. 

Ovocné banány jsou ty, které známe z našich evropských obchodů, jsou lehce stravitelné a můžeme je jíst i syrové. Nejběžnější je odrůda Cavendish, která pokrývá až 50 % globální produkce. Má krátké stonky, takže je méně náchylná k poničení vlivem větru a deště a relativně rychle dozrává. S touto odrůdou se setkáte právě na pultech našich obchodů. 

A co zeleninové banány? Říká se jim plantejny a sbírají se většinou nedozrálé, protože v té době mají nejvíce škrobu. Abychom je mohli jíst, musí se uvařit, upéct nebo usmažit. V obchodě si je ale spletete jen těžko – jsou mnohem větší než ty ovocné (dosahují velikosti až 30 cm) a slupka tvoří po celé délce plodu výrazné hrany.

Usušené plantejny se používají k výrobě tzv. plantejnové mouky. Díky vysokému obsahu škrobu se z ní dělá například „fufu“ kaše – lepkavá příloha, která má spíše planou chuť, je světlá a připomíná hustou bramborovou kaši. Hodí se k pikantním pokrmům a rybám. Nadvakrát smažené plátky syrových zeleninových banánů se v latinské Americe a Karibiku jí jako tzv. „tostones“ třeba k dipům, guacamole nebo jako smažená příloha k masu.

banánky v čokoládě
Rádi mlsáte? Ochutnejte naše banánky v čokoládě z poctivých surovin. POZOR, éčka nejsou součástí balení!

10. Banánovník, přítel každého námořníka

Mysleli jste si, že banánovníky potěší jen jedlíky a milovníky exotických rostlin? Ale kdeže. Takový banánovník textilní se využívá i průmyslově. Z jeho až 6-metrových listů se získává vlákno zvané „abaka“

Jen část té nejkvalitnější produkce se používá ve směsi s bavlnou v textilním průmyslu, jeho hlavní přínos je však jinde. Z méně kvalitního vlákna se vyrábí lodní lana a provazy, protože abaka je velmi pevné vlákno odolné vůči mořské i sladké vodě. Někdy se těmto provazům také říká „Manila rope“ podle hlavního města Filipín, odkud pochází drtivá většina světové produkce abaka vlákna.


Kdo by to byl čekal, že se pod slupkou dnes už tak obyčejného ovoce skrývá tolik zajímavostí… Uchvátily vás banány tak jako nás? A jak je máte nejraději?

Doplňte denní dávku draslíku a vitamínů:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?