V článku se dozvíte zajímavé podrobnosti o tom, že…
- banán je vlastně bobule.
- pěstovat banánovník můžete i doma.
- banán je vhodný při dietách i střevních obtížích.
- u banánů velmi záleží na stupni zralosti.
- správný sušený banán je tmavě hnědý.
- banány nepatří do lednice.
- největším dovozcem banánů je Evropská unie.
- díky hořčíku a draslíku jsou dobré při křečích.
- zeleninové banány (tzv. plantejny) se musí před konzumací uvařit.
- vlákna z banánovníku se používají na výrobu lodních lan.
1. Banánovník má ruce i prsty
Ačkoliv byste to podle jeho tvaru rozhodně neřekli, banán je vlastně bobule. A možná jste netušili ani to, že neroste na stromě! Banánovníky jsou 2–6 metrů vysoké byliny, které sice tvarem strom připomínají, chybí jim však dřevnatý kmen. Pod dozrávajícími trsy banánů se pak celá rostlina sklání k zemi, ale banány rostou směrem vzhůru!
Květy banánovníků jsou žluté až narůžovělé. Plody (tzv. fingers neboli prsty) jsou uspořádané v trsech, kterým se říká hands neboli ruce. Trsy rostou v jednotlivých patrech na šlahounu. Každý banánovník vyplodí až 240 banánů a jeden šlahoun banánů váží 30 až 50 kilogramů!
Jakmile banány dozrají, rostlina umírá. Pěstitelé však odřezávají plody ještě nedozrálé – pokud by se totiž na šlahounu nechaly dozrát, mohly by prasknout a zkazit se.
2. Jak se banány pěstují
Běžně si pěstitelé musí přivstat v 5 ráno a vyrazit autobusem na plantáže. Směna většinou trvá 12 až 14 hodin a je opravdu fyzicky náročná. Na plantáži zemědělci nachodí spoustu kilometrů – o každý banánovník se totiž musí starat zvlášť. Jejich práce spočívá ve hnojení a prořezávání každé rostliny. Jakmile se objeví květ, musí na banánovník vyšplhat a na květ navléknout pytel, který odrazuje ptáky a další živočichy. Následně jsou tyto pytle pravidelně kontrolovány a zapisují se údaje o tom, v jaké fázi 12týdenního cyklu se banány nachází. Ve správnou chvíli je pak pěstitelé odříznou mačetou.
Banánovník můžete pěstovat i doma. Dnes jsou k dostání okrasné banánovníky vyšlechtěné přímo pro pěstování v bytech, pokud však zvolíte správnou odrůdu, budete šikovní a dodržíte speciální podmínky, které banánovník vyžaduje, můžete se v domácích podmínkách dočkat dokonce i plodů!
3. Kamarádi všech dietářů
Držíte štíhlou linii? Tak to vás jistě potěší, že si své oblíbené ovoce nemusíte odpírat. Banány jsou totiž vhodné při dietách. Jsou také skvělým zdrojem rychlé energie a vitamínů a minerálů a můžete je jíst i při střevních potížích.
Středně velký banán obsahuje přibližně 100 kalorií a dokáže poměrně dobře zahnat hlad. S určením přesného obsahu vlákniny a sacharidů je to složitější. V průměru banán obsahuje až 75 % vody a ze zbytku pevných složek je to asi 93 % sacharidů, 3 % tuku a 4 % vlákniny, tyto poměry se ale mění podle toho, jak je banán zralý.
Hlídejte si dostatečný příjem vlákniny
4. Od zelené po žlutou – kdy jíst banán?
Čím je banán zralejší, tím se v něm přirozeně zvyšuje podíl sacharidů a vláknina dramaticky ubývá. Tím pádem má hodně zralý banán také vyšší glykemický index.
Méně zralé banány obsahují více složitého, tzv. rezistentního škrobu, který funguje v těle podobně jako vláknina. Pomáhá zlepšit trávení – je dokonce potravou pro přátelské bakterie v tlustém střevě. V přezrálých banánech je těchto škrobů méně než 1 %.
Pokud tedy chcete pomocí banánů podpořit své trávení, dlouho nečekejte!
5. Poctivý sušený banán není žlutý
Když se řekne sušený banán, většina lidí si představí žluté kolečko, které křupe. Věděli jste ale, že tyto banány jsou ve skutečnosti smažené a často také uměle doslazované?
Opravdu kvalitní sušené banány jsou hnědé a měkké. Nemusíte se bát, rozhodně nejsou shnilé nebo zkažené! Hnědnutí je totiž důsledek přirozeného pomalého sušení na slunci nebo v tepelných pecích. Správně sušené banány si zachovají svou přirozeně sladkou chuť i bez přidaných cukrů a zároveň obsahují i spoustu živin a minerálů. Jejich chuť je intenzivní, sladká a může připomínat čokoládu či kakao.
Zapomeňte na tvrdá kolečka, na kterých si vylámete zuby, a přejděte na stranu opravdových znalců kvality!
6. Jak banán skladovat?
Banán nikdy neukládejte do lednice! Toto tropické ovoce špatně snáší nízké teploty, nejlépe mu je v suchu na chladnějším místě. Nemějte je dlouho ani v přílišném teple, kde rychle zrají, měknou a vylučují větší množství ethylenu, který urychluje dozrávání ostatního ovoce. Proto dávejte pozor na to, vedle čeho máte banány položené!
Pokud nechcete, aby vám banány rychle zrály a hnědly, skladujte je odděleně od ostatního ovoce na místě s teplotou okolo 10–15 °C.
Že je na vás životní cyklus banánu moc rychlý a nikdy je nestihnete sníst včas? Pak ochutnejte banány sušené nebo lyofilizované. Ty před sušením dozrály tak akorát a ve spíži vám vydrží dlouhé týdny – tedy pokud se po nich nezapráší hned první den! A nebo sáhněte po některé z tyčinek.
7. Trh plný banánů
Nejběžněji se v českých obchodech setkáte s banány z Ekvádoru, Filipín a Kolumbie, největšími světovými producenty však jsou Indie a Čína. Tyto země ale na export dávají jen malou část – většinu spotřebuje domácí trh.
Celosvětově se v roce 2019 vyprodukovalo přibližně 116,8 milionů tun banánů, a pokud banánové plantáže nepostihne nečekaná nemoc, Organizace pro výživu a zemědělství při OSN odhaduje, že v roce 2029 bude celosvětově vypěstováno až 132,6 milionů tun banánů. A teď pozor. Toto číslo znamená zdvojnásobení produkce oproti roku 2000!
Největším dovozcem banánů je Evropská unie – a není se čemu divit. Pod slupkou banánů se totiž ukrývá dokonalost sama.
8. Při křečích si dejte banán
Ne nadarmo jí banány sportovci pro doplnění energie při výkonech. 100 gramů čerstvého banánu obsahuje 27 mg hořčíku, který pomáhá zmírnit bolesti hlavy, deprese a významně podporuje svalovou činnost, a 358 mg draslíku. Draslík spolu se sodíkem upravuje rovnováhu tekutin v organismu a je důležitý pro tvorbu glykogenu.
Glykogen je hlavním zdrojem energie pro organismus, a tedy i svaly. Právě jeho nedostatek pak způsobuje svalové křeče! A jak z banánů vytěžit maximum? Zkuste naše sušené banány z Ekvádoru! Ve 100 gramech najdete dokonce 1491 mg draslíku! Jsou také významným zdrojem vitamínu B6 – jeden banán vám dodá až 30 % doporučené denní dávky tohoto důležitého vitamínu.
V praktickém balení v podobě banánových tyčinek si je navíc můžete sbalit do kapsy a vyrazit s nimi na trénink, na kolo či na výlet.
9. Banány mnoha tváří
Banány dělíme na ovocné a zeleninové a na světě existuje asi tisíc různých odrůd (ovocných i zeleninových) banánů, které se lokálně pěstují a konzumují.
Ovocné banány jsou ty, které známe z našich evropských obchodů, jsou lehce stravitelné a můžeme je jíst i syrové. Nejběžnější je odrůda Cavendish, která pokrývá až 50 % globální produkce. Má krátké stonky, takže je méně náchylná k poničení vlivem větru a deště a relativně rychle dozrává. S touto odrůdou se setkáte právě na pultech našich obchodů.
A co zeleninové banány? Říká se jim plantejny a sbírají se většinou nedozrálé, protože v té době mají nejvíce škrobu. Abychom je mohli jíst, musí se uvařit, upéct nebo usmažit. V obchodě si je ale spletete jen těžko – jsou mnohem větší než ty ovocné (dosahují velikosti až 30 cm) a slupka tvoří po celé délce plodu výrazné hrany.
Usušené plantejny se používají k výrobě tzv. plantejnové mouky. Díky vysokému obsahu škrobu se z ní dělá například „fufu“ kaše – lepkavá příloha, která má spíše planou chuť, je světlá a připomíná hustou bramborovou kaši. Hodí se k pikantním pokrmům a rybám. Nadvakrát smažené plátky syrových zeleninových banánů se v latinské Americe a Karibiku jí jako tzv. „tostones“ třeba k dipům, guacamole nebo jako smažená příloha k masu.
10. Banánovník, přítel každého námořníka
Mysleli jste si, že banánovníky potěší jen jedlíky a milovníky exotických rostlin? Ale kdeže. Takový banánovník textilní se využívá i průmyslově. Z jeho až 6-metrových listů se získává vlákno zvané „abaka“.
Jen část té nejkvalitnější produkce se používá ve směsi s bavlnou v textilním průmyslu, jeho hlavní přínos je však jinde. Z méně kvalitního vlákna se vyrábí lodní lana a provazy, protože abaka je velmi pevné vlákno odolné vůči mořské i sladké vodě. Někdy se těmto provazům také říká „Manila rope“ podle hlavního města Filipín, odkud pochází drtivá většina světové produkce abaka vlákna.
Kdo by to byl čekal, že se pod slupkou dnes už tak obyčejného ovoce skrývá tolik zajímavostí… Uchvátily vás banány tak jako nás? A jak je máte nejraději?