30 minut
+ 35 min pečení
6 placiček
bez lepku
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 250 g květáku
- 2 vejce
- 50 g mandlové mouky
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce chia semínek
- sůl
Na pesto:
- 2 větší hrsti čerstvé bazalky (30 g)
- 20 g piniových oříšků
- 1 menší stroužek česneku
- 70 g olivového oleje
- 15 g nastrouhaného parmezánu
- špetka soli
Na ozdobu:
- asi 6 stonků zeleného chřestu
- 3 lžíce ricotty
- 3 sušená rajčata
- piniové oříšky
- čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
- čerstvě mletý pepř
Postup
Květák rozeberte na menší růžičky, vložte do mixéru a nasekejte najemno. Přendejte do mísy a promíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, chia semínky a větší špetkou soli. Nechte 15 minut odležet.
Plech vyložte pečicím papírem. Z květákového těsta pomocí lžíce rozetřete na plech 6 stejně velkých koleček silných asi 1–1,5 cm. Pečte při 200 °C 17–20 minut.
Než se upečou korpusy, připravte bazalkové pesto. Bazalku, piniové oříšky, česnek a olej společně rozmixujte. Přidejte parmezán a špetku soli a jen pár pulzy promíchejte. Pokud chcete chuť piniových semínek zvýraznit, nasucho je opečte na pánvi a nechte zchladnout.
Jak na domácí bylinkové pesto krok za krokem
Z chřestu odstraňte tvrdší konce a škrabkou naškrábejte na tenké plátky. Hlavičky nechte vcelku. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
Předpečené korpusy vyndejte z trouby. Troubu ztlumte na 180 °C. Každý potřete asi dvěma lžičkami ricotty, lžičkou pesta a obložte chřestem. Posypejte sušenými rajčaty. Vraťte do trouby a pečte 13–15 minut.
Piniové oříšky opečte nasucho. Květákové pizzy před podáváním posypejte semínky, opepřete čerstvě mletým pepřem a ozdobte čerstvými bylinkami.
Zbylé pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice, kde vám vydrží nejméně týden. Podle potřeby můžete pesto naředit olivovým olejem.
Recept a foto: @zdrave_zivena