🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Vegan fazolové karbanátky

ve středu 29. 3. | 14611x přečteno


Vypečené fazolové karbanátky, na kterých si smlsnou i vegani, jsou perfektní alternativou, pokud nejste zrovna masožrouti nebo chcete trochu odlehčit svému jídelníčku. Chutnají přímo fantasticky a v naší kuchyni si už vydobyly své stálé místo. Dají se totiž jíst pokaždé jinak! Ochutnejte karbanátky třeba se svěžím salátem z klíčků, domácím hummusem nebo krémovým zeleninovým pyré.

Sdílet



Vegan fazolové karbanátky
50 minut
4 kusy (2 porce)
vegan

Co budete potřebovat?

  • 30 g jemných ovesných vloček
  • 30 g slunečnicových nebo konopných semínek
  • 250 g (1 plechovka) červených fazolí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2–3 lžičky rajského protlaku
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • sůl a pepř
  • olivový olej na potření rukou

Postup

Semínka fenyklu nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněla, a nechte vychladnout. 

Ovesné vločky a slunečnicová nebo konopná semínka společně rozmixujte – směs nemusí být úplně najemno, ale můžete vytvořit trochu hrubší konzistenci. Přendejte do mísy.

Fazole propláchněte, sceďte a nechte okapat. Poté přendejte do mixéru a rozsekejte na hrubší konzistenci. Přidejte lžíci oleje a rajský protlak a ještě chvíli mixujte na nižší otáčky, aby vznikla konzistence připomínající pomazánku. Směs přendejte do mísy k vločkám a semínkům. 

Šalotku nakrájejte najemno a přidejte do mísy. Do směsi na karbanátky vmíchejte také najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, mletou papriku, oregano, římský kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

fazolové karbanátky s avokádovým dipem
Fazolové veganské karbanátky můžete ozdobit třeba avokádovým dipem.

Plech vyložte pečicím papírem. Směs rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vytvarujte karbanátek. Před tvarováním si ruce potřete olivovým olejem, směs se pak nebude tolik lepit na prsty. Karbanátky skládejte na připravený plech.

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut.

A co naservírovat jako přílohu?

Veganské karbanátky podávejte například se salátem, který ochutíte orientálním oříškovým kořením dukkah. Recept najdete tady. Pokud byste raději něco sytějšího, můžete karbanátky doplnit pečenou nebo dušenou zeleninou, bramborovým či zeleninovým pyré nebo kouskem pečiva

Martina doporučuje si karbanátky vychutnat s rozmačkaným avokádem, které lehce zakápnete limetkou a osolíte, a s jogurtem (pro vegany v rostlinné variantě) ochuceným troškou chilli.

Ujíždíte si na dipech? Pak zkuste třeba domácí hummus nebo dip z oříškového másla a sójovky.

TIP! Na závěr karbanátky ještě posypejte čerstvými bylinkami nebo klíčky. Perfektně se hodí například kopr, koriandr nebo naklíčená řeřicha.

sklenice na klíčení

Vypěstujte si vlastní klíčky!

Recept a foto:  @zdrave_zivena

Co se bude ke karbanátkům hodit?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?