50 minut
4 kusy (2 porce)
vegan
Co budete potřebovat?
- 30 g jemných ovesných vloček
- 30 g slunečnicových nebo konopných semínek
- 250 g (1 plechovka) červených fazolí
- 1 lžíce olivového oleje
- 2–3 lžičky rajského protlaku
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička fenyklových semínek
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- sůl a pepř
- olivový olej na potření rukou
Postup
Semínka fenyklu nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněla, a nechte vychladnout.
Ovesné vločky a slunečnicová nebo konopná semínka společně rozmixujte – směs nemusí být úplně najemno, ale můžete vytvořit trochu hrubší konzistenci. Přendejte do mísy.
Fazole propláchněte, sceďte a nechte okapat. Poté přendejte do mixéru a rozsekejte na hrubší konzistenci. Přidejte lžíci oleje a rajský protlak a ještě chvíli mixujte na nižší otáčky, aby vznikla konzistence připomínající pomazánku. Směs přendejte do mísy k vločkám a semínkům.
Šalotku nakrájejte najemno a přidejte do mísy. Do směsi na karbanátky vmíchejte také najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, mletou papriku, oregano, římský kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Plech vyložte pečicím papírem. Směs rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vytvarujte karbanátek. Před tvarováním si ruce potřete olivovým olejem, směs se pak nebude tolik lepit na prsty. Karbanátky skládejte na připravený plech.
Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut.
A co naservírovat jako přílohu?
Veganské karbanátky podávejte například se salátem, který ochutíte orientálním oříškovým kořením dukkah. Recept najdete tady. Pokud byste raději něco sytějšího, můžete karbanátky doplnit pečenou nebo dušenou zeleninou, bramborovým či zeleninovým pyré nebo kouskem pečiva.
Martina doporučuje si karbanátky vychutnat s rozmačkaným avokádem, které lehce zakápnete limetkou a osolíte, a s jogurtem (pro vegany v rostlinné variantě) ochuceným troškou chilli.
Ujíždíte si na dipech? Pak zkuste třeba domácí hummus nebo dip z oříškového másla a sójovky.
TIP! Na závěr karbanátky ještě posypejte čerstvými bylinkami nebo klíčky. Perfektně se hodí například kopr, koriandr nebo naklíčená řeřicha.
Vypěstujte si vlastní klíčky!
Recept a foto: @zdrave_zivena