🎉 Oslava 10 let už jen do neděle. Křupněte si party dobroty s 10% SLEVOU! 🎈

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Egyptské koření Dukkah: orientální směs do salátů a pomazánek

ve středu 21. 9. | 234x přečteno


Kdo o něm ještě neslyšel, zpozorněte. Martina z blogu Zdravě živená pro nás vytvořila recept na orientální směs koření a ořechů dukkah. Obsahuje pistácie, lískáče, vlašské oříšky, sezam a kmín, koriandr a fenykl. Egyptskou kořenící směsí dukkah můžete dochutit saláty, obložené chleby, avokádové tousty, vejce, zeleninové pokrmy, hummus i další pomazánky. Skvěle doplní i Buddha bowl. Tak vzhůru do orientu!

Sdílet



Egyptské koření Dukkah: orientální směs do salátů a pomazánek
20 minut
200–250 g koření

Co je dukkah koření

Dukkah je orientální směs ořechů a koření. Nejčastěji obsahuje pistácie, lískáče, vlašské oříšky, sezam, kmín, koriandr a fenykl, každý recept je ale lehoučce odlišný.

Co budete potřebovat?

Na dukkah koření:

Postup

Pistácie, lískové a vlašské ořechy vložte na pánev a zvolna nasucho opékejte, dokud nezačnou vonět a neuslyšíte praskající zvuk. Během opékání ořechy prohazujte, aby se nepřipálily a nezhořkly. Po chvíli přidejte sezam (můžete použít bílý, černý, nebo je smíchat) a opět párkrát prohoďte.

Opékejte 1–2 minuty, dokud nezačne sezam zlátnout. Pak stáhněte z plotny a nechte úplně zchladnout. Pokud jste použili neloupané lískové ořechy, bude se z nich odlupovat slupka. Dejte si tu práci, oříšky posbírejte a slupku z nich setřete mezi dlaněmi. Můžete je také upéct samostatně.

Ořechy po vychladnutí prudce rozmixujte najemno. Nemixujte ještě vlažné ořechy a nemixujte ořechy ani příliš dlouho, aby nezačaly pouštět olej a směs zůstala sypká.

Koriandr, římský kmín a fenykl nasucho opékejte na pánvi, aby se koření rozvonělo. Nechte zchladnout a poté rozdrťte najemno v hmoždíři nebo rozmixujte.

Ořechy promíchejte s kořením, solí a pepřem. Podle chuti přidejte mrazem sušenou mátu. Hotovou směs uzavřete do vzduchotěsné nádoby, aby se žádná z vůní dukkah koření neztratila. Takto uskladněné spotřebujte do 1 měsíce.

dukkah koření recept
kořenicí směs dukkah

Jak použít dukkah koření

Egyptskou kořenící směsí dukkah můžete dochutit saláty, avokádové tousty, vejce, pečené zeleninové hranolky a další zeleninové pokrmy, hummus i klasické pomazánky. Skvěle doplní i Buddha bowl nebo krémové omáčky

Buddha bowl s dukkah kořením a tahini dipem

Ingredience na 1 porci

Buddha bowl

  • 1 menší batát
  • 50 g tofu
  • 2 hrsti salátu
  • hrst vařených fazolí (červených)
  • ¼ cukety
  • 1 menší mrkev
  • ¼ avokáda

Tahini dip

  • ½ lžíce tahini
  • 2 lžíce vody
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Tip! Nevíte, jak na domácí klíčení? Máme pro vás jednoduchý návod!

orient koření recepty
dukkah koření orient

Postup přípravy

Oloupaný batát nakrájejte na kostky (cca 2×2 cm). V míse lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

Slabé plátky tofu lehce potřete olivovým olejem a položte vedle batátů na plech. Lehce osolte a poprašte mletým zázvorem, římským kmínem a paprikou. Pečte při 200 °C 15–20 minut.

Do hlubokého talíře nebo misky vyskládejte fazole a zeleninu (natrhaný salát, cuketu nakrájenou na proužky, nudličky z mrkve), avokádo a klíčky. Přidejte opečené batáty a tofu. Na závěr zakápněte tahini dresingem a posypte dukkah kořením.

Dobrou chuť!

Recept a foto:  @zdrave_zivena

Pusťte si do kuchyně vůně a chutě z celého světa

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?