30 minut
4 porce
Co budete potřebovat?
Na brokolicovou polévku:
- 1 střední brokolice
- asi 10cm kus pórku
- cca 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 stroužek česneku
- mletý černý pepř
- čerstvá nebo sušená bazalka
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 100 ml rostlinné smetany (nejlepší je mandlová nebo kešu)
- 2 čajové lžičky bílé miso pasty
- muškátový oříšek (nemusí být)
Na ozdobu:
Postup
Brokolici rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek prolisujeme nebo nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme sůl a pórek, který krátce orestujeme.
Přidáme brokolici, koření, bazalku a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Tekutiny dáme jen tolik, aby byla zarovnaná s brokolicí nebo, pokud máte rádi polévku hustší, trochu pod úrovní růžiček.
Přivedeme k varu a vaříme na mírném stupni asi 7 minut, aby se brokolice úplně nerozvařila. Na konci přidáme rostlinnou smetanu, dochutíme lahůdkovým droždím a ještě minutku povaříme.
Odstavíme, přidáme miso pastu a polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dále už nevaříme. Dochutíme solí a pepřem, případně muškátovým oříškem.
Na talíři podáváme ozdobené mandlovými lupínky, které předtím nasucho opražíme.
Recept a foto: @laskave_varenie