⏳ Doprava do Parcelshopu za 1 Kč už jen do 30. listopadu! ⏳

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Tradiční vanilkové rohlíčky

v pátek 4. 11. | 703x přečteno


Vanilková vůně se line z kuchyně – to se pečou vanilkové rohlíčky! No řekněte, dovedete si bez nich představit Vánoce? Bez poctivých vanilkových rohlíčků jako od babičky se neobejde žádná správná kniha receptů – ani ta naše! Upečte si klasické rohlíčky plné lískových oříšků provoněné pravou vanilkou.

Sdílet



Tradiční vanilkové rohlíčky
45 minut
cca 25–30 kousků

Co budete potřebovat?

Na vanilkové rohlíčky:

Na obalení:

Postup

Máslo si ještě před pečením vanilkových rohlíčků necháme mírně povolit mimo lednici. Mezitím si lískové ořechy nasekáme v sekáčku najemno.

Obě mouky, oříšky, máslo, cukr a vejce zpracujeme v míse rukou do kompaktního těsta. Jakmile drží těsto na vanilkové rohlíčky u sebe necháme jej alespoň hodinu odpočinout v lednici přikryté sáčkem, aby neoschlo. 

Z těsta pak vyválíme stejně tenké válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Důležité je mít všechny kousky stejně velké (a silné), aby se nepřipalovaly. 

Vanilkové rohlíčky pokládáme rovnou na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.

Rohlíčky po celou dobu pečení hlídáme, aby se nespálily. Hotové, ještě horké, rohlíčky obalujeme v cukru nebo ve stévii. Pro ještě lepší chuť můžete trošku vanilkového cukru podrtit najemno v hmoždíři a přidat ho do moučkového cukru před obalováním.

Vanilkové rohlíčky recept
Vanilkové rohlíčky na závěr pocukrujte.

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Pravá vůně vanilky

Na vanilinový cukr rovnou zapomeňte – ten je jen náhražkou. Pravou vůni vanilkovým rohlíčkům dá jen a pouze vanilkový cukr. Sáhnout můžete po osvědčených produktech z obchodu, připravit vanilkový cukr si ale můžete i doma. 

Rozdíl vanilka a vanilin

Domácí vanilkový cukr

Bude vám k tomu stačit vanilkový lusk a obyčejný cukr krystal, fajnšmekři pak mohou sáhnout po třtinovém nebo panele. Dva vanilkové lusky s přehledem provoní i 500 gramů cukru, pro občasné domácí použití vám tak bude stačit i jeden lusk a cca 250 gramů cukru

Lusk rozřízněte napůl a semínka i samotný vanilkový lusk přidejte k cukru do dobře uzavíratelné sklenice. Počkejte asi 2–3 týdny a pak už si jen užívejte pravou vůni vanilky. 

Podobně snadné je připravit si kvalitní domácí vanilkový extrakt. Jak na to vám poradíme tady

Tradiční Vánoce plné kvalitních surovin

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?