45 minut
cca 25–30 kousků
Co budete potřebovat?
Na vanilkové rohlíčky:
- 150 g špaldové mouky
- 100 g mandlové mouky
- 100 g lískových ořechů
- 150 g másla
- 30 g vanilkového cukru
- 1 vejce
Na obalení:
- moučkový cukr nebo stévie
Postup
Máslo si ještě před pečením vanilkových rohlíčků necháme mírně povolit mimo lednici. Mezitím si lískové ořechy nasekáme v sekáčku najemno.
Obě mouky, oříšky, máslo, cukr a vejce zpracujeme v míse rukou do kompaktního těsta. Jakmile drží těsto na vanilkové rohlíčky u sebe, necháme jej alespoň hodinu odpočinout v lednici přikryté sáčkem, aby neoschlo.
Z těsta pak vyválíme stejně tenké válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Důležité je mít všechny kousky stejně velké (a silné), aby se nepřipalovaly.
Vanilkové rohlíčky pokládáme rovnou na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
Rohlíčky po celou dobu pečení hlídáme, aby se nespálily. Hotové, ještě horké, rohlíčky obalujeme v cukru nebo ve stévii. Pro ještě lepší chuť můžete trošku vanilkového cukru podrtit najemno v hmoždíři a přidat ho do moučkového cukru před obalováním.
Recept a foto: @michaela_foodphoto
Pravá vůně vanilky
Na vanilinový cukr rovnou zapomeňte – ten je jen náhražkou. Pravou vůni vanilkovým rohlíčkům dá jen a pouze vanilkový cukr. Sáhnout můžete po osvědčených produktech z obchodu, připravit vanilkový cukr si ale můžete i doma.
Domácí vanilkový cukr
Bude vám k tomu stačit vanilkový lusk a obyčejný cukr krystal, fajnšmekři pak mohou sáhnout po třtinovém nebo panele. Dva vanilkové lusky s přehledem provoní i 500 gramů cukru, pro občasné domácí použití vám tak bude stačit i jeden lusk a cca 250 gramů cukru.
Lusk rozřízněte napůl a semínka i samotný vanilkový lusk přidejte k cukru do dobře uzavíratelné sklenice. Počkejte asi 2–3 týdny a pak už si jen užívejte pravou vůni vanilky.
Podobně snadné je připravit si kvalitní domácí vanilkový extrakt. Jak na to vám poradíme tady.