Co se v článku dozvíte?
Vanilkové aroma, nebo raději extrakt?
Vanilkové aroma pořídíte v obchodech často levněji než kvalitní extrakt, protože je potřeba méně vstupní suroviny. Tu je navíc možné zcela nahradit synteticky namnoženými vonnými látkami. Nevíte si rady, co je lepší? Extrakty a aromata nás svou vůní neobalamutily – pořádně jsme je prozkoumali i očichali, a vy si tak můžete přečíst, co skrývají za omamnými závoji.
Vanilka sama o sobě je dokonce tak aromatická, že není problém si z ní vyrobit dokonale voňavý extrakt i doma. Na rozdíl od takových borůvek nebo melounu, ze kterých byste doma vonné látky nedostali, i kdybyste se snažili sebevíc, silný vanilkový extrakt můžete vyčarovat téměř bezpracně. Vanilka navíc není hvězdou jen o Vánocích, přestože ji máme s vánočními svátky neodmyslitelně spjatou. Třeba takový vanilkový krém s pravým extraktem v narozeninovém dortu okouzlí oslavence i uprostřed července!
Domácí extrakty se ale dají vyrobit i z jiných aromatických surovin. Můžete zkusit skořicový, mátový, citronový a pomerančový nebo mandlový. U máty, citrónu a pomeranče ale po době potřebné k vylouhování původní surovinu vyhoďte a nechejte uvnitř lahvičky jen výslednou tekutinu. Důležité je také hlídat vstupní kvalitu suroviny – jíst výluh z chemicky ošetřené pomerančové kůry byste asi nechtěli, na skořicový extrakt zase používejte jen tu pravou skořici. Že nevíte, jak ji poznat? Poradíme!
Výhody vanilkového extraktu
V receptech se často setkáváme s tím, že kuchaři a kuchařky dávají jako závěrečnou voňavou tečku do jídla vanilkový extrakt nebo aroma. Spousta domácích kuchtíků tento krok prostě přeskakuje, v horším případě nahrazuje kvalitní produkty vanilinovým cukrem nebo umělými aromaty. Proč je to špatně?
Věřte, nevěřte, i kapka kvalitního vanilkového extraktu dokáže víc než dva sáčky vanilinového cukru a celá lžička pak nahradí i polovinu čerstvého lusku! Dodá vašemu jídlu dokonalou vůni a chuť, dokáže pozvednout i obyčejný krém na kulinářský zážitek a podtrhne celé jídlo jako pověstná závěrečná třešnička.
Navíc je vanilkový extrakt trvanlivý produkt, vydrží vám ve spíži i několik měsíců a vy tak budete mít vždy po ruce kouzelnou formuli na ty nejvoňavější dorty i cukroví.
Jak si vyrobit domácí vanilkový extrakt
Ačkoliv to zní jako složitý chemický proces, vyrobit si vanilkový extrakt doma není žádná věda. Jedná se vlastně o obyčejné louhování. Jakýkoliv extrakt totiž vzniká macerováním suroviny v rozpouštědle (nejčastěji v alkoholu).
Žádné záludnosti nehledejte, stačí si pamatovat jednoduché pravidlo tří. Na přípravu budeme potřebovat 3 věci, postup má 3 základní kroky, příprava bude trvat zhruba 3 minuty a počkáte si 3 měsíce.
Ingredience:
- 3 vanilkové lusky
- 200 ml kvalitního alkoholu
- uzavíratelná a dobře těsnící nádoba
Postup:
- Vanilkové lusky rozřízneme podélně napůl a nakrájíme je na menší kusy.
- Kusy vložíme do vyčištěné nádoby, zalijeme alkoholem a dobře uzavřeme.
- Skladujeme v temnu, občas jemně protřepeme a po 2–3 měsících můžeme extrakt použít.
- Doba přípravy: 3 minuty
- Doba louhování: 2–3 měsíce
A teď trošku podrobněji
Jaké vanilkové lusky vybrat?
Vybírejte co nejkvalitnější lusky. Ve Světě plodů najdete vanilku z různých částí světa, všechny v perfektní kvalitě. Přes našeho nákupčího Toma totiž neprojdou žádné slabé kusy.
Pro přípravu extraktu se hodí nejlépe vanilkové lusky z Papuy Nové Guiney. Chutí mají blízko k těm indonéským, jsou ale trošku delší a sušší, což je pro výrobu extraktu ideální.
Nabízíme taky vanilku z Indonésie, která voní po květinách a třešních, a nejznámější a nejžádanější Bourbon vanilku z Madagaskaru, a to dokonce ve variantě pro gurmány a taky pro všechny, kdo hledají jen a pouze prémiovou kvalitu!
Jak si vše připravit na louhování?
Vanilkové lusky před louhováním není potřeba nijak umývat nebo jinak ošetřovat. Podélně je rozřízněte na půl a nakrájejte na menší kusy – záleží i na velikosti nádoby, ve které budete extrakt připravovat. Lusky totiž musí být kompletně ponořené v alkoholu.
Lahvička či nádobka, ve které budete extrakt uchovávat, musí být uzavíratelná a před použitím perfektně vymytá a ideálně i vyvařená. I když se při louhování používá alkohol, není radno podceňovat hygienu. Nádoba musí dobře těsnit.
Jaký alkohol použít?
Alkohol by měl mít alespoň 40 %. Na domácí vanilkové extrakty se nejčastěji používá vodka – má totiž neutrální chuť, takže výsledný extrakt bude chutnat čistě vanilkově. Vyberte si nějakou kvalitní. Pokud chcete extrakt ozvláštnit nebo mu přidat extra chuť, zalijte lusky brandy nebo bourbonem.
Kde extrakt skladovat?
Během doby, kdy se vanilkové lusky louhují, nechávejte extrakt na chladném tmavém místě. Položit jej můžete do lednice, pokud máte chladnou spíž, nechte jej klidně i tam. Extrakt byste měli po dobu vyzrávání zhruba jednou týdně protřepat.
Jak vanilkový extrakt použít?
Vanilkový extrakt je možné použít už za zhruba 8 týdnů, ideální je ale počkat i 3 měsíce nebo déle. Čím déle necháte lusky v alkoholu máčet, tím silnější extrakt bude. Po této době můžete obsah přefiltrovat přes plátýnko a přelít do nové čisté skleničky.
Parádu udělá ve všech vanilkových krémech, sušenkách i zákuscích. Použít jej můžete i jinam než do pečení. Dodá chuť i koktejlům se základem z bourbonu nebo whisky, ovoní kávu nebo dovede k dokonalosti sladký sirup na palačinky.
Věděli jste, že…?
- Vanilka je vlastně plod exotické orchideje.
- Kromě vanilinu obsahuje až 200 dalších aromatických látek.
- Harmonizuje mysl – její vůně má na nás uklidňující účinky.
- Patří mezi nejdražší koření na světě.
- Kvete jen krátce a pokud během této doby nedojde k opylení, nevyroste lusk.
- Mezi nejcennější druhy patří i vanilka zvaná Bourbon.
- Nejkvalitnější lusky mohou mít i 20 centimetrů.
Hotový domácí vanilkový extrakt také potěší každého jako dárek. Stačí si na něj vzít ozdobnou nádobku a vzpomenout si na narozeniny, svátek, výročí nebo Vánoce včas. Tak hurá na to!