30 minut + příprava gelu
(2 hod)
12 porcí
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 240 g datlové pasty pokojové teploty
- 100 g mandlové mouky
- 80 g kešu mouky
- 50 g kokosu
Na náplň:
- 200 g hořké 70% čokolády
- 50 g kokosového oleje
- 200 g datlové pasty
- 300 g gelu z irského mechu (= 100 g irského mechu)
Na ozdobu:
Postup
1. Gel z irského mechu
Irský mech důkladně propláchneme v míse. Vodu vyměňujeme, dokud nebude odsolená. My jsme proces opakovali asi 8×. V čisté vodě pak necháme mech odpočívat asi 2 hodiny. Po 2 hodinách vodu vylijeme, mech opláchneme a přidáme k němu 100 ml čisté vody. Rozmixujeme tyčovým mixérem (nebo jiným výkonným mixérem) do hladkého gelu. Ze 100 gramů mechu nám vznikne přibližně 300 gramů gelu.
2. Korpus
Datlovou pastu vložíme do mísy společně s ostatními ingrediencemi na korpus a rukou prohněteme, dokud se vše nespojí v těsto. Formu na dort o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem a vtlačíme do ní korpusové těsto. Okraje necháme vyšší asi o 1–2 centimetry.
Recept a foto: @eat_your_fears
3. Náplň a zdobení
Čokoládu si rozpustíme v kastrůlku s kokosovým olejem, poté důkladně vmícháme datlovou pastu a nakonec přidáme gel z irského mechu. Vzniklou náplň navrstvíme na korpus, uhladíme a ozdobíme lyofilizovanými jahodami nebo malinami. Necháme ztuhnout v ledničce alespoň dvě hodiny.
Dobrou chuť!