2,5 hodiny včetně kynutí
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 230 ml mléka
- půl kostky droždí
- 80 g třtinového cukru
- 80 g másla
- 2 vejce
- půl lžičky soli
- 1 lžička skořice a vanilky
- 1 lžíce kůry z pomeranče
Na náplň:
- 100 g 70 % čokolády
- 100 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 30 g kakaa
Na ozdobu:
- vejce na potření
- pistácie
Postup
1. Kvásek
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přilijeme 50 ml vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. Vše rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Suroviny do kvásku odebíráme z těch na těsto. To znamená, že pokud na jsme na kvásek potřebovali 50 ml mléka, do těsta ho dáme už jen 180 ml.
2. Těsto
Mezitím do mísy prosejme mouku, cukr, sůl, přidáme 180 ml mléka, vejce, skořici a vanilku. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe v robotu s hnětacím hákem, zvládnete to ale i vařečkou. Po asi 5 minutách hnětení přidáme máslo nakrájené na kostky a zapracujeme jej do těsta.
Hotové těsto dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu až hodinu a půl kynout.

3. Náplň
Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu a máslo. Pokud nevíte, jak na to, nastudujte si, jak rozpustit čokoládu krok za krokem.
Rozpuštěnou čokoládu odstavíme z vodní lázně, přidáme cukr, kakao a rozmícháme dohladka. Dáme stranou a necháme vychladnout, ať náplň trochu ztuhne.
4. Motání
Vykynuté těsto rozválíme na velký obdélník, od oka zhruba 40×50 cm, a rozetřeme na něj náplň. Těsto přeložíme jako dopisní papír, tedy po třetinách, aby na sobě ležely tři vrstvy.
Trošku rozválíme a nakrájíme na proužky zhruba 1–2 cm široké. Krájíme podélně, aby proužky byly co nejdelší. Každý proužek zamotáme kolem prstů do uzlíku a konce schováme dolů.
Uzlíky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vykynout ještě asi 15 minut. Pak šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oříšky.
Pečeme při 180 °C 15 minut dozlatova.
Recept a foto: @pani_boruvka