🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Čokoládové motance s pistáciemi

v úterý 15. 2. | 6650x přečteno


Máte rádi kynuté šneky? Skořicovou klasiku už ochutnal asi každý, ale my vám je dnes naservírujeme s lahodnou čokoládou a božsky zelenými pistáciemi. Těsto je krásně nadýchané a čokoládová náplň se vám doslova rozplyne na jazyku! Motance se hodí jako svačina na výlet i do školy a pokud je naservírujete k ranní kávě, tak se po nich jen zapráší.

Sdílet



Čokoládové motance s pistáciemi
2,5 hodiny včetně kynutí
12–15 kusů

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 230 ml mléka
  • půl kostky droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička skořice a vanilky
  • 1 lžíce kůry z pomeranče

Na náplň:

Na ozdobu:


Postup

1. Kvásek

Droždí rozdrobíme do hrnečku, přilijeme 50 ml vlažného mléka a přidáme lžičku cukru.  Vše rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Suroviny do kvásku odebíráme z těch na těsto. To znamená, že pokud na jsme na kvásek potřebovali 50 ml mléka, do těsta ho dáme už jen 180 ml.

2. Těsto

Mezitím do mísy prosejme mouku, cukr, sůl, přidáme 180 ml mléka, vejce, skořici a vanilku. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe v robotu s hnětacím hákem, zvládnete to ale i vařečkou. Po asi 5 minutách hnětení přidáme máslo nakrájené na kostky a zapracujeme jej do těsta.

Hotové těsto dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu až hodinu a půl kynout.

3. Náplň

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu a máslo. Pokud nevíte, jak na to, nastudujte si, jak rozpustit čokoládu krok za krokem

Rozpuštěnou čokoládu odstavíme z vodní lázně, přidáme cukr, kakao a rozmícháme dohladka. Dáme stranou a necháme vychladnout, ať náplň trochu ztuhne. 

4. Motání

Vykynuté těsto rozválíme na velký obdélník, od oka zhruba 40×50 cm, a rozetřeme na něj náplň. Těsto přeložíme jako dopisní papír, tedy po třetinách, aby na sobě ležely tři vrstvy.

Trošku rozválíme a nakrájíme na proužky zhruba 1–2 cm široké. Krájíme podélně, aby proužky byly co nejdelší. Každý proužek zamotáme kolem prstů do uzlíku a konce schováme dolů.

Uzlíky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vykynout ještě asi 15 minut. Pak šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oříšky.

Pečeme při 180 °C 15 minut dozlatova.

Recept a foto:  @pani_boruvka

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?