2 hodiny
12 porcí
Co budete potřebovat?
Na sněhové těsto:
- 70 g bílků
- 95 g cukru krupice
- (volitelně) špetku vinného kamene
- 130 g datlí nasekaných na drobné kousky
- 50 g mletých vlašských ořechů
- hrst hořké čokolády
Na mangový krém:
- 300 g mraženého manga
- 50 ml vody
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru krupice
- 30 g vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžíci másla
- 200 g smetany na šlehání (40%)
Na želé:
- 1 zralé mango
- polovinu vanilkového cukru
- 0,5 dcl bílého vína
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 plátky želatiny
Postup
1. Sněhový základ
Nejprve upečeme sněhová kolečka, která budou tvořit základ dezertu. Z bílků a cukru ušleháme pevný a krásně se lesknoucí sníh. Pokud máte doma, přidejte do něj i špetku vinného kamene. Bokem si nasekáme ořechy, datle a připravíme malé pecičky čokolády.
Na pečicím papíru si tužkou předkreslíme kolečka o průměru asi 6 cm. Obkreslit můžete zavařovací sklenici, nebo si kolečka namalujte na obyčejný papír, který následně vložíte pod ten pečicí. Vyšlehaný sníh s čokoládou, datlemi a oříšky pak naneseme na pečicí papír. Použijte lžičku, budou se vám hezky tvarovat kolečka. Mělo by jich být zhruba 12.
Plech se sněhovými kolečky vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut na 160 °C horkovzduchem, dokud sníh nezačne lehce zlátnout. Po vytažení necháme základ dezertu zcela vychladnout a až potom korpusy opatrně sloupneme.
2. Mangový krém
Na krém povaříme mango s vodou a citronovou šťávou, dokud nebude měkké, a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme do pyré oba cukry, pudinkový prášek a promícháme. Do hrnce přidáme máslo a vaříme asi 3–4 minuty. Nezapomeňte neustále míchat! Po odstavení necháme směs zchládnout, pak ji přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a dáme do lednice vychladit. Mezi tím si vyšleháme šlehačku. Až nám základ na krém zchladne, prošleháme ho ve šlehači a stěrkou do něj vmícháme ušlehanou smetanu.
3. Želé na ozdobu
Pro dokonalá hnízda nám ještě chybí třešnička z mangového želé. Do hrnce vložíme čerstvé mango, víno, cukr a citronovou šťávu a povaříme na mírném plameni. Plátky želatiny namočíme ve studené vodě, a až změknou, vyždímáme je a vmícháme do mangové směsi. Směs by měla být při vmíchávání želatiny teplá, ale ne vařící! Želé necháme vychladit (a zatuhnout) v lednici.
4. Sestavujeme a zdobíme!
A jak vytvořit tak krásný dezert, jako vytvořily holky z @undercakepressure?
Sněhová kolečka můžete zarovnat kulatým vykrajovátkem, pokud se vám nepovedla tak perfektně. A pokud máte rádi trošku freestyle, klidně je nechte lehce šišatá… Alespoň bude mít každý kousek duši! Na sněhová kolečka zdobicím sáčkem naneseme krém, nahoře do něj lžičkou uděláme důlek a dovnitř posadíme trošku mangového želé.
Svršek ozdobíme odkrojenými kousky sněhových koleček nebo tropickým ovocem. A pokud zrovna nemáte žádné čerstvé po ruce, využijte výhody toho lyofilizovaného! Třeba takové mrazem sušené fíky tam vypadají stejně skvostně jako ty čerstvé. Tak dobrou chuť!