🎄 Brno, Olomouc a Zlín – naše tři prodejny na náměstí mají až do Vánoc otevřeno i v neděli do 12:00❗️

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Sněhová datlová hnízda s mangem

v pátek 19. 11. | 1432x přečteno


Sněhový základ s oříšky a datlemi lehký jako obláček a nahoře mangový krém plný tropické chuti. Vykouzlete s námi v kuchyni netradiční dezert plný sladkých tónů manga, datlí a oříšků. Recept na sněhová datlová hnízda s mangem vymyslely ségry z Undercakepressure. Tak co, povedou se vám tak jako jim?

Sdílet



Sněhová datlová hnízda s mangem
2 hodiny
12 porcí

Co budete potřebovat?

Na sněhové těsto:

Na mangový krém:

  • 300 g mraženého manga
  • 50 ml vody
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžíci másla
  • 200 g smetany na šlehání (40%)

Na želé:

  • 1 zralé mango
  • polovinu vanilkového cukru
  • 0,5 dcl bílého vína
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 plátky želatiny

Postup

1. Sněhový základ

Nejprve upečeme sněhová kolečka, která budou tvořit základ dezertu. Z bílků a cukru ušleháme pevný a krásně se lesknoucí sníh. Pokud máte doma, přidejte do něj i špetku vinného kamene. Bokem si nasekáme ořechy, datle a připravíme malé pecičky čokolády.  

Na pečicím papíru si tužkou předkreslíme kolečka o průměru asi 6 cm. Obkreslit můžete zavařovací sklenici, nebo si kolečka namalujte na obyčejný papír, který následně vložíte pod ten pečicí. Vyšlehaný sníh s čokoládou, datlemi a oříšky pak naneseme na pečicí papír. Použijte lžičku, budou se vám hezky tvarovat kolečka. Mělo by jich být zhruba 12.  

Plech se sněhovými kolečky vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut na 160 °C horkovzduchem, dokud sníh nezačne lehce zlátnout. Po vytažení necháme základ dezertu zcela vychladnout a až potom korpusy opatrně sloupneme.

Recept na sněhová hnízda s mangem
Nebojte se užívat si tropické chutě, ať je léto, nebo zima!

2. Mangový krém

Na krém povaříme mango s vodou a citronovou šťávou, dokud nebude měkké, a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme do pyré oba cukry, pudinkový prášek a promícháme. Do hrnce přidáme máslo a vaříme asi 3–4 minuty. Nezapomeňte neustále míchat! Po odstavení necháme směs zchládnout, pak ji přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a dáme do lednice vychladit. Mezi tím si vyšleháme šlehačku. Až nám základ na krém zchladne, prošleháme ho ve šlehači a stěrkou do něj vmícháme ušlehanou smetanu.  

3. Želé na ozdobu

Pro dokonalá hnízda nám ještě chybí třešnička z mangového želé. Do hrnce vložíme čerstvé mango, víno, cukr a citronovou šťávu a povaříme na mírném plameni. Plátky želatiny namočíme ve studené vodě, a až změknou, vyždímáme je a vmícháme do mangové směsi. Směs by měla být při vmíchávání želatiny teplá, ale ne vařící! Želé necháme vychladit (a zatuhnout) v lednici.  

Recept na sněhová hnízda s mangem
Pokud neseženete čerstvé fíky na ozdobu, sáhněte po těch lyofilizovaných.

4. Sestavujeme a zdobíme!

A jak vytvořit tak krásný dezert, jako vytvořily holky z @undercakepressure?

Sněhová kolečka můžete zarovnat kulatým vykrajovátkem, pokud se vám nepovedla tak perfektně. A pokud máte rádi trošku freestyle, klidně je nechte lehce šišatá… Alespoň bude mít každý kousek duši! Na sněhová kolečka zdobicím sáčkem naneseme krém, nahoře do něj lžičkou uděláme důlek a dovnitř posadíme trošku mangového želé.

Svršek ozdobíme odkrojenými kousky sněhových koleček nebo tropickým ovocem. A pokud zrovna nemáte žádné čerstvé po ruce, využijte výhody toho lyofilizovaného! Třeba takové mrazem sušené fíky tam vypadají stejně skvostně jako ty čerstvé. Tak dobrou chuť!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?