90 minut
Co budete potřebovat?
- 350 g hladké mouky
- 70 g kokosového cukru
- 150 ml mléka
- 60 g rozpuštěného vlažného másla
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 30 g rozinek nebo sušených višní (můžete namočit do rumu)
- 30 g plátků mandlí nebo nasekaných pistácií
- 20 g vanilkového cukru
- 1 lžička pomerančové kůry
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- špetku soli
- vejce na potření
Postup
V míse smícháme mouku, cukr a sůl a uděláme ve středu důlek, do kterého nadrolíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme vzejít kvásek. V ideálních podmínkách to bude trvat asi 15 minut.
Ke kvásku přidáme vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, skořici a pomerančovou kůru a hněteme zhruba 5 minut, dokud nám nevznikne hladké těsto. Nakonec přidáme rozinky a mandle a lehce je do těsta vpracujeme. Hotové těsto přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme hodinu kynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na počet dílů, ze kterých budete vánočku plést, a necháme 5 minut nakynout. My jsme vánočku upekli rovnou z osmi dílů. Jak na to? Není to žádná věda, podle tohoto videa to zvládnete raz dva.