Co se v článku dozvíte?
Nejdražší ořechy na světě
Možná jste si při nakupování ve Světě plodů všimli, že cena makadamových oříšků dalece přesahuje jiné druhy ořechů. Přemýšleli jste nad tím, proč tomu tak je? Není to jen jejich nezaměnitelnou jemnou lahodnou krémovou chutí, která z nich činí skutečnou delikatesu. Hlavní důvod, proč jsou makadamy tak drahé, spočívá v náročnosti jejich pěstování a sklizně. A to především té časové.
Ačkoliv existuje sedm druhů makadamových stromů, pouze dva z nich produkují jedlé plody. Jsou to konkrétně stromy makadamie celolistá (Macadamia integrifolia) a makadamie čtyřlistá (Macadamia tetraphylla). Tyto stálezelené stromy pocházejí ze severovýchodní části Austrálie a jejich lahodné plody byly mezi původními obyvateli Austrálie vyhledávanou pochoutkou už tisíce let před příchodem Evropanů. Domorodci nazývali makadamové oříšky „Kindal Kindal“, ale britští vědci jim dali dodnes používané jméno macadamia podle Dr. Johna Macdama, významného skotského chemika poloviny 19. století.
Celoročně zelené makadamové stromy rostou velmi pomalu a plodit ořechy navíc začínají až po 7 až 10 letech od zasazení. Zdravý strom poté plodí klidně i dalších 100 let, to však nic nemění na tom, že zemědělci, kteří makadamové ořechy pěstují, musí na začátku vynaložit hodně peněz i času, než se jim prostředky začnou vracet. Mrkněte se podrobněji na jejich pěstování!
Podívejte se, jak vypadá koloběh života makadamů!
Sběr makadamů není žádný med
Sklizeň neprobíhá naráz. Přesný čas sklizně se liší v závislosti na odrůdě stromu, lokalitě a klimatických podmínkách. Makadamové oříšky mají velmi silnou skořápku, která ztěžuje rozeznání zralých a nezralých plodů, což proces sklízení značně zpomaluje. Kvůli tomu, že makadamové ořechy dlouho zrají, se může dokonce stát, že se bude překrývat sklizeň a doba kvetení. To je zmatek, viďte?
Skořápka makadamových ořechů je tak silná, že doma byste ji téměř jistě nerozlouskli ani s pomocí běžného louskáčku či kladívka. Se skořápkou makadamů si poradí jenom kvalitní pila nebo nářez, případně speciální louskáčky. Z tohoto důvodu se běžně prodávají strojově vyloupaná jádra a na celé makadamové ořechy v obchodě prakticky nenarazíte. To byste museli vyrazit do Austrálie nebo Jihoafrické republiky.
Hvězdy celosvětového obchodu
U makadamových ořechů došlo v posledních letech k raketovému nárůstu produkce. Za posledních 10 let se jejich celosvětová produkce zvýšila téměř o 50 %! Zajímavostí je, že ačkoliv pocházejí makadamové ořechy z Austrálie, komerčně byly jako první pěstovány na Havaji, kde jsou pro růst i dozrávání ideální klimatické podmínky. Aby se totiž stromům makadamie dařilo, potřebují hodně deště, výživnou půdu a teplé počasí.
Největším producentem makadamových ořechů byla donedávna Austrálie. V posledních letech se ale situace změnila a dnes se nejvíce makadamových ořechů pěstuje v Jihoafrické republice, která tvoří s 17 550 tunami ročně 27% podíl na celosvětové produkci. Austrálie zůstává s 13 300 tunami (22 % na celosvětovém trhu) druhým největším pěstitelem. Mezi další producenty patří například Keňa, Čína, Spojené státy (Havaj), Guatemala, Brazílie či Vietnam.
Obchodní třídy a jakosti makadamových ořechů
Makadamové ořechy se stejně jako jiné druhy ořechů dělí do různých obchodních tříd, od kterých se odvíjí jejich prodejní cena. Aby to nebylo jednoduché, každý producent si může vybrat, které standardy a označování bude používat. Zároveň musí být produkty vždy označeny tak, aby splňovaly normy a nároky země, ve které se prodávají. Minimální mezinárodně uznávané normy jsou stanoveny v předpisech [1, 2] Evropské hospodářské komise Spojených národů (EHK OSN).
Podle norem EHK OSN je možné prodávat pouze makadamy, které splňují kritéria dvou jakostí (I. a II.). Tato kvalitativní měřítka zohledňují například to, zda je skořápka u celých plodů neporušená, čistá, bez skvrn či známek plísně a dalších viditelných poškození. Jádra musí být dostatečně vyvinutá, nežluklá a bez nežádoucích skvrn a zabarvení. Ořechy ani jádra nesmí vykazovat nadměrnou vlhkost či nestandardní zápach a chuť. Plody, které nesplňují požadavky ani jedné z těchto jakostí, by se ke spotřebitelům vůbec neměly dostat. Ořechy ve skořápce dělí Evropská hospodářská komise OSN do pěti skupin podle velikosti: od podprůměrných po extra velké.
Klasifikace vyloupaných makadamových jader do obchodních tříd je založena na dvou kritériích. Prvním z nich je podíl celých jader, respektive jader a jejich zlomků. Druhým měřítkem je pak velikost zlomků. Nejkvalitnější makadamy nesou označení třída 0. A právě ty jsou ty nejdražší ořechy na světě. Jde o skutečnou delikatesu, která rozhodně není běžně k dostání. Vy máte ale štěstí, protože u nás ve Světě plodů si můžete makadamové ořechy třídy 0 dopřát hned. Stačí jen párkrát kliknout.
Pokud se vám ale přeci jen cena zdá příliš vysoká, nezoufejte. V nabídce máme i jejich levnější brášky, makadamy třídy 1, které jsou jen o trochu menší. Nižší třídy ale u nás nenajdete. Pro naše zákazníky totiž vybíráme jen ty nejlepší možné suroviny na trhu! Jednotlivé třídy mají také specifické požadavky na množství a velikost zlomků, které se v nich mohou objevovat, a nebo na velikost kousků, které je tvoří. Například u tříd 0 a I nesmí být více než 1 % ze zlomků menších než 6,25 mm (¼ palce) a taková třída VI musí propadnout sítem s velikostí děr 7,8×25 mm, ale ne už sítem s velikostí děr 2,34 mm2! Je to věda, co říkáte? Proto jsme pro vás připravili stručnou tabulku jednotlivých tříd, podrobnou verzi i se specifickými parametry najdete zde.
Tak už konečně víte, proč jsou makadamové ořechy třídy 0 nejdražší na světě. A věřte, že za ochutnání tito králové ořechové říše rozhodně stojí! Ať už si ale vyberete třídu 0 nebo I, litovat určitě nebudete, jejich chuť je jednoduše dokonalá. A pokud si na nich chcete pochutnat v kombinaci s ostatními prémiovými ořechy, mezi kterými makadamy vyniknou svou sladkou chutí a máslovou texturou, nezapomeňte do košíku přihodit naši Exclusivku!
Zajímá vás dělení ořechů do obchodních tříd? Podívejte se, jak se dělí kešu a jaké známe mandle!