Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Datum minimální trvanlivosti

v úterý 15. 12. | 1642x přečteno | 2 minuty čtení


Datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti. S těmito pojmy se už určitě setkali nejen etiketoví maniaci – vsadíme se, že i vy jste se už alespoň jednou pozastavili nad tím, v čem se datum spotřeby a minimální trvanlivost liší. Vašemu tápání je ale právě jednou provždy konec! Jaký je mezi nimi tedy rozdíl?

Sdílet



Datum minimální trvanlivosti

Datum spotřeby

Někdy se mu také říká datum použitelnosti. Začíná to většinou slovy „spotřebujte do:“, následuje údaj označující den, měsíc a rok. Ale co to znamená? Tímto pojmem se označují potraviny, které podléhají rychlé zkáze a po uplynutí data spotřeby se považují za zdravotně závadné. Patří sem čerstvé potraviny jako maso, ryby, mléčné výrobky nebo pomazánky, které se nejčastěji skladují v teplotách okolo 2–4 °C. Doporučený způsob skladování je potřeba dodržet. Po uplynutí data spotřeby byste potraviny už neměli konzumovat.

Takže není dobré jíst potraviny po datu uvedeném na obale? To není tak úplně pravda!

Datum minimální trvanlivosti

Široká škála trvanlivých potravin jako jsou právě ořechy, sušené ovoce, superfoods, semínka a tyčinky používá právě toto označení. Pokud je na balení uvedené datum minimální trvanlivosti (DMT), znamená to, že i po jeho uplynutí můžeme tyto potraviny dále konzumovat, nestanou se zdravotně závadnými, ale mohou vykazovat změny vlastností. To ve stručnosti znamená, že potravina může změnit barvu, ztratit vůni nebo může dojít ke změnám nutričních hodnot. Dejte si jednoduše pozor, jestli je ještě vhodné ji jíst. Nejlépe vystihuje definici data minimální trvanlivosti jeho anglický překlad – best before (nejlepší před).

U nás jsou všechny suroviny označeny právě datem minimální trvanlivosti, tedy DMT.

Na lyofilizovaných tvarůžkách (vpravo) si pochutnáte mnohem déle, než na těch čerstvých!

Pozor!

U všech potravin je potřeba si dávat pozor na doporučený způsob skladování, který naleznete na obalu. Jinak se snadno stane, že se vám produkt zkazí i před datem spotřeby nebo datem minimální trvanlivosti.

Naše suroviny balíme do praktických ZIP sáčků, které nepropustí vzduch, a brání tak navlhnutí a znehodnocení obsahu. Zajímá vás, jak skladovat ořechy a sušené ovoce, aby vydržely co nejdéle? Přečtěte si náš článek o skladování surovin.

Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?