50 minut
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na slaný cuketový koláč:
- 1 střední cuketu
- 1 balení listového těsta
- 250 g sýru ricotta
- 1 vejce do náplně + 1 vejce na pomazání těsta
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra na posypání (např.: parmazán, grana padano, …)
- 1 lžička bazalky
- další koření dle chuti: tymián, kopr, majoránka, rozmarýn, sušený česnek
- sůl, pepř, olivový olej
Na ozdobu:
- Piniové oříšky, čerstvou bazalku
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme náplň cuketového koláče. Sýr ricotta si promícháme s vejcem, solí, pepřem a 1 lžící citrónové šťávy. Dle chuti dokořeníme. Použít můžeme česnek, rozmarýn, tymián nebo bazalku.
Listové těsto si rozvineme (či rozválíme) a sýrovou náplň rozetřeme od středu koláče k jeho okraji, kde necháme volné asi 2 cm na přeložení.
Následně zdobíme cuketou, kterou jsme si omyli a nakrájeli na 2 mm tenké plátky. Ty skládáme na sýrovou náplň přes sebe do kruhů. Postupujeme od kraje směrem ke středu.
Recept a foto: @gazdina
Nakonec volné okraje koláče přehneme přes náplň a vytvořený okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč ještě lehce zakápneme olivovým olejem, opepříme hrubě mletým pepřem a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (dolní i horní ohřev) 30–35 minut s plechem ve spodní třetině trouby, aby se propekl i spodek koláče. Okraje cuketového koláče by měly krásně zezlátnout.
Mezitím si na suché pánvi do růžova opražíme piniové oříšky a připravíme lístky čerstvé bazalky na dozdobení upečeného koláče.
Pak už chybí jen dozdobit a popřát dobrou chuť!