🎉 Oslava 10 let už jen do neděle. Křupněte si party dobroty s 10% SLEVOU! 🎈

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Slaný cuketový koláč s ricottou

ve čtvrtek 25. 8. | 2450x přečteno


Recepty z cukety? Ty máme – a ne jeden! Připravte si s námi dnes jemný cuketový koláč s ricottou. Pokud neholdujete sladkým buchtám a máte spousty cuket, nebo jste prostě jen nadšenci do všeho cuketového, dávejte dobrý pozor. Tenhle slaný cuketový koláč vás nadchne!

Sdílet



Slaný cuketový koláč s ricottou
50 minut
8–10 porcí

Co budete potřebovat?

Na slaný cuketový koláč:

  • 1 střední cuketu
  • 1 balení listového těsta
  • 250 g sýru ricotta
  • 1 vejce do náplně + 1 vejce na pomazání těsta
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra na posypání (např.: parmazán, grana padano, …)
  • 1 lžička bazalky
  • další koření dle chuti: tymián, kopr, majoránka, rozmarýn, sušený česnek
  • sůl, pepř, olivový olej

Na ozdobu:

Slaný cuketový koláč se sýrem

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme náplň cuketového koláče. Sýr ricotta si promícháme s vejcem, solí, pepřem a 1 lžící citrónové šťávy. Dle chuti dokořeníme. Použít můžeme česnek, rozmarýn, tymián nebo bazalku.

Listové těsto si rozvineme (či rozválíme) a sýrovou náplň rozetřeme od středu koláče k jeho okraji, kde necháme volné asi 2 cm na přeložení.

Následně zdobíme cuketou, kterou jsme si omyli a nakrájeli na 2 mm tenké plátky. Ty skládáme na sýrovou náplň přes sebe do kruhů. Postupujeme od kraje směrem ke středu. 

Recept a foto:  @gazdina

Nakonec volné okraje koláče přehneme přes náplň a vytvořený okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč ještě lehce zakápneme olivovým olejem, opepříme hrubě mletým pepřem a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (dolní i horní ohřev) 30–35 minut s plechem ve spodní třetině trouby, aby se propekl i spodek koláče. Okraje cuketového koláče by měly krásně zezlátnout.

Mezitím si na suché pánvi do růžova opražíme piniové oříšky a připravíme lístky čerstvé bazalky na dozdobení upečeného koláče.

Pak už chybí jen dozdobit a popřát dobrou chuť! 

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?