60 minut
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 80 g mletých pistácií
- 80 g rýžové mouky
- 40 g změklého másla
- 40 g cukru krystal
- 30 g ovesných vloček
- 1 vejce
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
- šťávu z 1–2 limetek
- semínka z jednoho lusku vanilky
- rýžový sirup podle chuti
Na ozdobu:
- plátky limetky
- pistácie
- jedlé květy
- máslový karamel
- citrónový pudr
- čerstvé lístky máty či meduňky
Postup
Asi půl hodiny až hodinu před pečením si vytáhneme máslo z lednice a nakrájíme ho na kostky, aby nám povolilo. Až je měkčí, přidáme do mísy všechny zbylé ingredience na těsto a spolu s máslem vše propracujeme.
Z těsta vytvoříme kompaktní váleček a dáme ho mezi dva archy pečícího papíru. Pak jej vyválíme podle velikosti formy – těsto by mělo mít výšku zhruba 5 mm a mělo by přečnívat přes „půdorys“ formy, abychom měli z čeho brát na okraje. Odstraníme svrchní papír a těsto obrátíme do formy. Opatrně sloupneme i druhý papír a hmotu ještě jemně natlačíme po celé ploše do formy. Péct cheesecake můžete i v podlouhlé formě, na chuti ani kráse mu to neubere.
Korpus pečeme v předehřáté troubě na vrchní i spodní ohřev na 180 °C. Stačí mu zhruba 20–25 minut – pečte, dokud těsto nezezlátne. Po vytažení z trouby korpus na cheesecake necháme zcela vychladnout ještě ve formě. Nevyndávejte ho dříve!
A jaký je recept na krásně jemný krém? Nejprve si vyšleháme smetanu a poté k ní lehce přimícháme ostatní ingredience. Pokud chcete mít cheesecake sladší, můžete ho dosladit 2–3 lžícemi rýžového sirupu.
Krémem naplníme vychladlý korpus a dozdobíme. Nebojte se vyhrát si, zelené nemusí být jen saláty! Použijte svěží plátky limetky a mátu či meduňku, křupavost dodejte máslovým karamelem, dotek exkluzivity zajistí citrónový pudr a nezapomeňte ani na klasiku v podobě pistácií a jedlých květů.
Cheesecake je nejlepší nechat uležet v lednici přes noc.