Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Lyofilizace

v úterý 15. 12. | 715x přečteno | 4 minuty čtení


Máte rádi ovoce? A už jste zkoušeli to lyofilizované? „Lyofilizace“ zní jako termín z laboratoře, jedná se však o inovativní způsob sušení. Nikoliv teplem, jak jsme zvyklí, jde o sušení mrazem! Díky tomu si suroviny zachovají barvu, chuť a především obsah vitamínů! Jak je to možné?

Sdílet



Lyofilizace

Co se v článku dozvíte?

Co je to lyofilizace?

Lyofilizace neboli sušení mrazem je proces, kdy dochází k vysušení přirozeně obsažené vody v produktu za extrémně nízké teploty a tlaku. Voda přestupuje z pevného skupenství (led) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k její přeměně na kapalnou fázi (vodu). V dnešní době je možné lyofilizovat téměř cokoli – ovoce i zeleninu, maso, mléko, květiny včetně bylinek, houby, hmyz nebo také archeologické nálezy.

Lyofilizace

Jak lyofilizace probíhá?

Pro úspěšnou lyofilizaci je třeba suroviny důkladně připravit. Čím větší je plocha a menší tloušťka, tím lépe je výsledný produkt zlyofilizován.

1. Pomalé mrazení

Suroviny se nejprve hluboce zmrazí na teplotu mezi -50 až -100 °C. Tento proces trvá 12–35 hodin. Pokud by surovina nebyla dokonale promrzlá, částice vody by se při nízkém tlaku začaly vařit a vznikla by pára, která by surovinu potrhala a spálila.

2. Primární sušení

Následně dochází k pomalému zvyšování teploty, ale naopak ke snižování tlaku. Při postupném zvyšování tepla dochází k sublimaci a vzniklá vodní pára odchází do kondenzátoru, kde se znovu přemění na led. Primární sušení trvá zpravidla několik hodin až dní a plody přijdou až o 95 % vody.

3. Sekundární sušení

Kousky, kterým první sušení nestačilo, prochází ještě druhou fází sušení. Při této fázi se odstraní zbývající molekuly vody, které se drží na povrchu. Teplota v sušící komoře se někdy zvedne až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží. Po druhém sušení v surovinách zůstává už jen 1–4 % vody. Jsou tak v té nejlepší lyofilizované kondici, připraveny vyrazit na cestu do skladu.

Lyofilizované ovoce

Výhody lyofilizovaných potravin

  • zachovaly si vitamíny, minerály, nutriční hodnoty i chuť
  • jsou mnohem skladnější než čerstvé ovoce a zelenina
  • při správném skladování vydrží i roky
  • jsou vždy připravené, stačí otevřít sáček a mlsat
  • lze je částečně rehydratovat do původní podoby

Hlavní výhodou je zachování důležitých vitamínů a minerálů, tvaru, barvy i chuti mrazem sušené suroviny. Ovoce sušené tradičně přichází o velkou dávku vitamínů A a C, které se teplem ničí, při lyofilizaci však zůstávají zachovány stejně jako vláknina a antioxidanty. Lyofilizované suroviny splňují také podmínky tzv. živé (raw) stravy, kdy při výrobě nesmí být překročena teplota 42 °C

Nevýhody lyofilizace

Je to bezpochyby jedna z nejdražších metod sušení, kvůli potřebě specializovaného zařízení, tzv. lyofilizátoru. 

Lyofilizované ovoce
Ananas sušený mrazem (vlevo) a klasickým způsobem (vpravo).

Skladování

Mrazem sušené suroviny můžete skladovat v pokojové teplotě, sáček nebo dózičku však vždy pečlivě uzavírejte, aby suroviny nenatáhly vlhkost. Díky tomu zůstanou krásně křupavé a navíc se nezačnou kazit. Pokud je skladujete zodpovědně, suroviny si svůj tvar, chuť, barvu a nutriční hodnoty uchovají i několik let

Mrazem sušené ovoce

Lyofilizované suroviny v kuchyni

Mrazem sušené suroviny doporučujeme nejen všem vyznavačům zdravého stravování, ale i mlsným jazýčkům. Přestože lyofilizované ovoce neobsahuje žádná umělá sladidla, je krásně sladké a chutné. Stejně jako naše sušené ovoce totiž nedozrávalo v kontejneru, ale hezky na sluníčku. Je barevné a křupavé, poslouží proto jako zdravá svačinka dětem, které ho milují.

Lyofilizované prášky zase poslouží jako zdravé přírodní barvivo plné vitamínů a ovocné chuti, které můžete přidat do smoothie nebo s nimi obarvit palačinky.

Sušit mrazem umíme i zeleninu. Dá se použít jako dochucovadlo, ale i jako základ do polévek, omáček nebo jako křupavá složka do salátu.

Lyofilizované suroviny lze částečně rehydratovat do původní podoby a jsou vždy připravené ke konzumaci – nemusíte  tedy ztrácet čas oplachováním, loupáním a krájením, stačí otevřít sáček a přidat suroviny do vývaru, salátu, kaše nebo rovnou začít křoupat!  

Mrazem sušené potraviny vydrží ve stejné kondici po celý rok, a vy tak máte od nákupu spoustu času na rozmyšlenou, jak s nimi naložíte. Ochutnávejte, zkoušejte a podělte se s námi o zajímavé recepty!

Spoustu lidí to překvapí, ale lyofilizovat se dají i mandarinky!

Sečteno podtrženo, lyofilizace je podle mnohých budoucnost stravování. Nezapomeňte jen, že během lyofilizace ztrácí suroviny pouze na hmotnosti, nikoliv na živinách! Může se vám tak snadno stát, že jich spořádáte mnohem více, než byste chtěli. My jsme vás varovali! :)

Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?