Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Kynutí šneci se špenátovým pestem

ve čtvrtek 22. 7. | 141x přečteno


Žádná divočina, nebojte. Tihle šneci jsou z těsta! Naplnili jsme je pestem z vlašáků, špenátu, česneku a lyofilizovaného oregána, ochutnáte? Skvělí jsou večer ke sklence vína, ale i na ráno pro milovníky slaných snídaní. Těsto je nadýchané jako obláček a klíčky vás svou štiplavostí jemně polechtají na jazyku. Recept pro vás z našich surovin připravila Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny. Jak si kynuté šneky umotat?

Sdílet



Kynutí šneci se špenátovým pestem
3,5 hodiny i s kynutím
10 šneků

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 280 ml vlažné vody
  • 390 g hladké mouky
  • 110 g žitné mouky
  • 15 g soli
  • 45 g másla nebo sádla pokojové teploty
  • 1 rozšlehané vejce na pomašlování 

Na pesto:

  • 70 g vlašských ořechů
  • 70 g čerstvého špenátu
  • 40 g parmazánu nebo sýra Gran Moravia
  • 1 lžička lyofilizovaného oregána
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy

Na ozdobu:

Postup

A jak na to? Do velké mísy rozdrobíme kvasnice, zalijeme je vlažnou vodou a rozmícháme. Potom do mísy přisypeme obě mouky, sůl a tuk, který jsme si zvolili (máslo nebo sádlo). Vše vypracujeme a hněteme, dokud není těsto hladké. Doporučujeme použít kuchyňský robot. Těsto se hodí i na rohlíky a upečete z něj i toastový chléb.  

Z hotového těsta vytvoříme bochánek, který vložíme zpátky do mísy. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Na konci by mělo mít těsto zhruba dvojnásobný objem.  

Mezitím, co nám kyne těsto, připravíme si špenátové pesto. Do mixéru s nástavcem na sekání ořechů vložíme vlašáky, špenát, na kousky nakrájený sýr, oregáno, česnek. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Vše pak rozmixujeme na co nejjemnější konzistenci. Teprve poté přilejeme olivový olej a šťávu z limetky a mixujeme, dokud se nevytvoří hladké pesto

Tip!

Místo špenátu můžete použít i rukolu, bazalku, mladé kopřivy, medvědí česnek nebo petrželku. A nebojte se pesta vyrobit víc! Ve sklenici v lednici vydrží i dva měsíce a použít ho pak můžete na těstoviny nebo do salátu. 

Kynutí šneci

 recept a fotky: @devceuplotny

Vykynuté těsto rozválíme na plát o velikosti asi 50×30 cm. V souvislé vrstvě na něj rozprostřeme všechno pesto a srolujeme. Roládu krájíme na kousky o šířce asi 4 cm a vzniklé šneky vyskládáme do formy o průměru 24 cm. Nezapomeňte mezi nimi nechat rozestupy, ještě nakynou!

Šneky na plechu necháme kynout dalších 30–45 minut. Troubu předehřejeme na 200 °C, vykynuté šneky potřeme vajíčkem a pečeme 30–35 minut.

Po vytažení z trouby je necháme vychladnout a před servírováním ještě dozdobíme sekanými dýňovými semínky a naklíčenou ředkvičkou. Klíčení je snadné a s naším návodem ho zvládne každý. Ředkvičky potřebují ve sklenici asi 4–5 dnů, než vyklíčí. Dají se pak ale použít i do polévek, na chleba s pomazánkou nebo do smoothie. Šneky zahalí do štiplavého závoje plného vitamínů, mňam!

Kynutí šneci
Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?