Xylitol
Související produkty
Detailní popis produktu
Xylitol – březový cukr
Informace a výživové hodnoty
Xylitol je sladidlo, které vypadá jako bílý cukr, avšak bílým cukrem není. Nenechte se však zmást jeho chemickým pojmenováním, to označuje řecké slovo xyl (strom) a chemickou příponu -itol. Toto sladidlo je totiž vyrobeno z kůry březových stromů. Najdeme ho však i v různých druzích ovoce a zeleniny. Chuť, barva a konzistence jsou opravdu velmi podobné bílému rafinovanému cukru, avšak xylitol se pyšní mnohem nižším obsahem kalorií. Výzkumy také prokázaly, že má pozitivní vliv na minerální látky zubů. Na rozdíl od ostatních cukrů neslouží jako potrava pro ústní mikroflóru, která produkuje kyseliny a napadá zubní sklovinu. Naopak pomáhá zubní plak redukovat. Ve Finsku je xylitol velice oblíbený k výrobě cukrovinek a žvýkaček, ale patří také mezi oblíbené sladidlo k pečení, výrobě sirupů, kompotů, marmelád, ale i slazení nápojů a různých dezertů.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Xylitol se jinak nazývá březový cukr či dřevěný cukr.
- Patří mezi náhradní sladidla.
- Xylitol se nachází v přírodě v ovoci a zelenině.
- Je povoleným sladidlem při low-carb režimech.
- Má méně kalorií než klasický bílý cukr.
Složení | 100% prášek xylitol (březový cukr) |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Finsko |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 70 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Úprava | prášek |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Co je to xylitol?
Xylitol je také známý pod názvem březový cukr. V malém množství se nachází volně v přírodě, například v různém ovoci či zelenině, průmyslově se ale vyrábí z hemicelulózy, která je obsažena v kůře stromů, například břízy. Na první pohled vypadá a chutná stejně jako bílý cukr. Xylitol však neobsahuje fruktózu, díky čemuž tolik nezatěžuje játra. Celkově podporuje trávicí systém, je však nutné dodržovat přiměřené dávky.
Tip
Vyzkoušejte také vanilkový třtinový cukr z Madagaskaru pro ještě netradičnější oslazení vašich cukrářských kousků!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.