SUŠENÉ OVOCE
-
Sušené ovoce nesířené
-
Sušené datle
-
MYX ořechů a ovoce
-
Ořechy a ovoce v čokoládě
-
Ovoce sušené mrazem
-
Sušené banány
-
Ovocné pasty a pyré
-
100% sušené ovoce
-
Sušené švestky
-
Tyčinky
-
Krabičky
-
Lékořice
Nejprodávanější
Sušené ovoce
Nejlepší šťavnatá svačina nejen pro děti a sportovce!
Proč právě naše sušené ovoce?
Proč právě sušené ovoce?
Také se vám už někdy stalo, že jste zapomněli na pomeranč v batůžku, rozmačkali jste si banán na túře? Museli jste kvůli tomu sáhnout po méně zdravé a hodnotné svačině? Už nemusíte! Sušené ovoce nepodléhá zkáze tak rychle, jako čerstvé. Díky šetrnému sušení si zachovává i vitamíny a minerální látky a zároveň ani dopravci ani vy nemusíte převážet zátěž navíc v podobě vody. Sušené ovoce vydrží výkyvy teplot a i malý prostor v batůžku. Naše ovoce je bez přidaného cukru a aditiv, nepoužíváme siřičitany ani zbytečnou chemii. Ovoce je sladké a voňavé díky tomu, že dozrálo před samotným sběrem. Stačí si vybrat a vyzkoušet!
Jak se suší ovoce?
Sušení potravin v poslední době zažívá obrovský boom nejen u nás, ale i po celém světě. Je to perfektní způsob, díky kterému se nám daří konzervovat potraviny a uchovávat jejich typickou chuť, vůni a barvu po dlouhou dobu. První zmínky o sušení sahají až do doby před 3 500 lety, kdy lidé využívali staré metody sušení, jako je sušení na slunci nebo ve větru. Dnes můžeme sušit ovoce i lyofilizací!
Co je lyofilizované (mrazem sušené) ovoce?
Lyofilizace, (jinak také freeze drying) je proces, kdy dochází k vysušení přirozeně přítomné vody v produktu, ale místo vysokých teplot, se používají vysoké mrazírenské teploty a snížený tlak. V dnešní době je možné lyofilizovat téměř cokoli! O lyofilizaci se více dozvíte zde!
Výhody lyofilizovaného ovoce?
- ovoce se příliš nemění jak po tvarové, tak i po chuťové stránce
- je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, které získáváme z čerstvého ovoce
- pomáhá zachovat strukturu, tvar ovoce a jeho přirozenou barvu, chuť i aroma, dále vlákninu, vitamíny a minerální látky
Jak správně skladovat ovoce?
- v chladném, suchém, tmavém a nevětraném prostředí
- ideální teplota je okolo 15 °C
- ve skleněných dózách nebo zavěšené v plátěných sáčcích
- Nesířené ovoce může na slunci, v teple a vlhku přirozeně stárnout. Správné skladování je tedy důležité proto, abyste se vyhnuli nežádoucím kvasícím procesům a zkáze ovoce.
Proč ovoce nesíříme?
Oxid siřičitý je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry. Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:
- bolest žaludku až žaludeční vředy, zažívací problémy
- nevolnost a bolest hlavy
- problémy astmatického typu
Jak rozeznáte sířené a nesířené ovoce?
- BARVA
- nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení, jsou to tmavší odstíny barev, zejména žlutá a hnědá,
- sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy - CHUŤ
- nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně
- do sířeného ovoce se z pravidla přidává ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti a delší konzervaci ovoce, které pak chutná jako bonbóny
Proč nesíříme ovoce se dozvíte v našem článku.