Siřičitany v potravinách

 

Siřičitany jsou sloučeninami síry, které se nachází všude okolo nás – ve vzduchu, v půdě i v rostlinách. Příjem síry je pro nás v malém množství dokonce nezbytný, podílí se totiž na chodu našeho metabolismu. V potravinách se mohou siřičitany vyskytovat přirozeně, často jsou do nich však uměle přidávány v procesu tzv. síření. Jak síření ovlivňuje kvalitu potravin? A jsou siřičitany opravdu tak nebezpečné, jak se říká?

 

Co se v článku dozvíte: 

  1. Proč se přidávají siřičitany do potravin
  2. Jak probíhá síření ovoce
  3. Jaký mají siřičitany vliv na naše zdraví
  4. Proč neprodáváme sířené ovoce
 

sirene-a-nesirene-ovoce

Sířené a nesířené meruňky – poznáte, které jsou které?
 

Proč se siřičitany do potravin přidávají?

V některých potravinách se siřičitany mohou nacházet i přirozeně – například ve víně nebo v pivu, kde jsou siřičitany produktem kvasinek. Siřičitany mají antioxidační a antimikrobiální účinky, přidávají se proto do potravin z několika důvodů:

  • snižují riziko kažení potravin 
  • zamezují množení bakterií
  • zpomalují proces hnědnutí ovoce a zeleniny
  • mají bělící efekt
  • zlepšují vlastnosti mraženého pečiva

 

V sušeném ovoci můžeme najít čtyři druhy siřičitanů, a to oxid siřičitý (E220), siřičitan sodný (E221), disiřičitan sodný (E223) a hydrogensiřičitan draselný (E228). Přijatelná denní dávka siřičitanů je 0–0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.

 

Jak probíhá síření ovoce?

Siřičitany mají podobu prášku, který se rozpustí v určeném množství vody. V tomto roztoku se pak čerstvé ovoce namáčí 5–15 minut v závislosti na velikosti kousků. Po vyjmutí z roztoku se voda z ovoce nechá odkapat a následuje proces sušení. Sířené ovoce poznáte na první pohled – je krásně barevné, někdy až nezdravě. Poctivé ovoce sušené na slunci přirozeně hnědne, což jde vidět například u našich sušených meruněk. Pamatujte: jen ty tmavé jsou ty pravé!

 

nesirene-merunky

Nesířená meruňka sušená na sluníčku. Jen ta tmavá je ta pravá!

 

Vliv siřičitanů na naše zdraví

Pro většinu lidí není konzumace sířených potravin nebezpečná, u citlivých jedinců však může dojít k alergické reakci, která se projeví vyrážkou na pokožce nebo obtížemi s dýcháním. V krajním případě může reakce vyvolat astma nebo anafylaktický šok

K dalším negativním účinkům siřičitanů patří:

  • snižují krevní tlak
  • dráždí žaludek
  • nejsou vhodné pro děti
 

síření

  Které meruňky si vyberete?
 

Proč u nás nenajdete sířené ovoce?

Naše ovoce je nesířené, snažíme se zachovat sušenou surovinu v co nejpřirozenějším stavu. Suroviny dozrávají na sluníčku a sklízí se až plně vyzrálé plody, které jsou sladké a šťavnaté, proto není potřeba je vylepšovat sířením ani doslazováním. Jedinou nevýhodou nesířeného ovoce je kratší doba minimální trvanlivosti. Naštěstí naše suroviny neleží dlouhé roky v regálech obchodních řetězců – na sklad nám dorazí vždy čerstvé a hned putují rovnou k vám, není proto potřeba je sířit.

 

logo_small