Dýňová polévka

 

Teplá večeře do třiceti minut? Zdravá, lehká, plná chuti a síly? Sezóna dýní už pomalu končí, je proto nejlepší čas si tu dlouho slibovanou dýňovku konečně dopřát! Tahle krémová polévka prohřeje každý kousek vašeho těla, je příjemně kořeněná a má konzistenci hladkou jako samet. Pojďte ji vyzkoušet!

 dynova-polevka-1
 
 

Co budete potřebovat?

  • 1/2 dýně hokaido 
  • 1 větší mrkev 
  • 1 velká cibule 
  • 2 brambory 
  • 3 stroužky česneku 
  • 2 cm čerstvého zázvoru nebo lžička mrazem sušeného v prášku
  • 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka 
  • špetka kajenského pepře a soli 
  • kůra z půlky pomeranče nebo 5 kapek extraktu z pomerančové kůry
  • lžíce olivového oleje
  • voda

 

Rozehřejeme si v hrnci olej, nakrájíme cibuli a na mírném plameni ji necháme zesklovatět. Přidáme najemno nasekaný zázvor i česnek a restujeme tak minutku, než se nám česnek trochu rozvoní. Přidáme kajenský pepř, sůl, pomerančovou kůru strouháme pouze svrchní oranžovou vrstvu, jinak nám polévka zhořkne.

Přihodíme mrkev, brambory, dýni nakrájené na kostky a zalijeme dostatečným množstvím vody, aby byla všechna zelenina ponořená. Přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko a rozmixujeme. Čím déle se kokosové mléko vaří, tím více ztrácí aroma, proto jej přidáváme až nakonec, aby se jeho chuť a vůně dostaly do polévky.

Můžeme ještě dochutit solí a pepřem, pokud je to potřeba, a už nám nic nebrání užít si každou lžíci ještě horké polévky.

 dynova-polevka-2 (2)
 
 

Tip pro gurmány!

Hledáte něco, co v polévce příjemně křupne? Doslova se nabízí dýňová semínka, v kombinaci s praženými píniemi nebo solenými fazolovými lupínky však překvapíte všechny mlsné jazýčky u stolu!

 

Nechte si mlaskat!

logo_small