🚀 Nakup za 1200 Kč, zaplať 1000 Kč! 🤩 S kódem: USETRI200 🔥 A navíc DOPRAVA jen za 45 Kč na výdejní místa PPL.🚚💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Bezlepkový jednoduchý hrnkový koláč na 100 způsobů

v úterý 13. 8. | 2099x přečteno


Bezlepkové pečení nemusí být věda! Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel, aby stál výsledek za to. I pro celiaky je možné upéct vláčný a měkký koláč! Nevěříte? Přesvědčte se tímto receptem, jak jednoduché to může být!

Sdílet



Bezlepkový jednoduchý hrnkový koláč na 100 způsobů

Bezlepkové pečení má svá pravidla. Napsali jsme se o tom přehledný článek, kde se všechno dozvíte. A pokud si to chcete ověřit v praxi, pojďte vyzkoušet tento jednoduchý recept.

Bezlepkový karamelový koláč s lískovými ořechy

Ingredience

Těsto:

  •  2-3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek pohankové celozrnné mouky
  • 1 kypřicí prášek bez lepku
  • 1 menší cuketa (cca 300 g)

Na ozdobu:

  • 1 tvaroh
  • 1 ricotta
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • karamelový pudr
  • lískové ořechy

Postup

Do větší mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme do pěny. Pak přidáme mléko, olej, kypřicí prášek a mouku. Mezi přidáním každé suroviny těsto promíchejte. Pak do těsta nastrouhejte čistou a umytou cuketu a dobře promíchejte.

Těsto by nemělo být moc husté ani řídké (zkrátka asi jako když pečete klasickou bábovku). Dle potřeby přidejte trochu mléka na zředění, nebo mouky pro dohuštění těsta. Pak dejte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C dozlatova cca 20-30 min.

Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém na ozdobu. V míse smícháme tvaroh, ricottu, moučkový cukr a vanilkový extrakt a hotový krém natřeme na vychladlý korpus. Nakonec poprašte přes jemné sítko karamelovým pudrem a ozdobte nasekanými lískovými ořechy. Skladujte v ledničce.

Směle touhle dobrotou můžete pohostit své kamarády celiaky, kteří budou určitě nadšení!

Bezlepkový karamelový koláč s lískovými ořechy je díky cuketě krásně vláčný.

Pozor na hygienu!

Jen nezapomeňte při přípravě dbát na čistotu v kuchyni! Pokud má být koláč vhodný pro celiaky, dezinfikujte před přípravou plochy a ukliďte všechny věci, které by mohly vaši snahu zmařit - ukliďte z linky pšeničnou mouku i pečivo a používejte vždy čisté náčiní!

Pozor! Pokud chcete vymazat formu máslem, použijte buď úplně nové máslo, nebo raději zvolte jiný tuk (například olej). Máslo, které si mažete na chleba je kontaminované lepkem z pečiva. Pokud pečete pro celiaka, který nesnese ani stopy lepku, nemuselo by mu to udělat dobře.

Bezlepkový hrnkový koláč na 100 způsobů

Kouzlo tohoto receptu je v tom, že ho můžete neustále měnit. Fantazii se meze nekladou! Základem je vždy k bezlepkové mouce přidat nějaké ovoce či nastrouhanou cuketu. Tady je pár dalších tipů:

  1. Banánový chlebíček: místo cukety přidejte 4 rozmačkané banány, kakao, pečte v hluboké chlebové formě cca 50 minut a ozdobte kokosovými plátky.
  2. Hruškový perník: nastrouhejte do těsta 4 hrušky, přidejte kypřící prášek do perníku a ozdobte pekanovými ořechy.
  3. Jablkový koláč se skořicí: do těsta přidejte 4 nastrouhaná jablka a skořici.
  4. Mramorová bábovka: použijte základní recept s cuketou, do půlky těsta přidejte kakao a upečte v bábovkové formě, ozdobit můžete ořechovým máslem.
  5. Mrkvovo-ořechový dortík: do těsta přidejte nastrouhanou mrkev (4-5 ks) a nasekané vlašské a lískové ořechy. Upečte v kruhové formě na koláč a ozdobte krémem z mascarpone a posypte ořechy.

Inspirujte se pro další bezlepkové pečení:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?