🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Křehké mandlové koláčky s džemem a vanilkou

v pondělí 9. 1. | 7529x přečteno


Tyto koláčky sice štěstí nenosí, ale i tak vám určitě vykouzlí úsměv na rtech! Jsou plné sladkých mandlí, voňavé vanilky a místo třešničky jsou ozdobené ovocným džemem. No, řekněte sami, může být něco lepšího? Tohle mandlové cukroví se na stole prostě neztratí. Maximálně se vám koláčky samy skutálí do hrsti…

Sdílet



Křehké mandlové koláčky s džemem a vanilkou
45 minut
20 kusů

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 250 g jemně mleté mandlové mouky
  • 60 g (veganského) másla
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 polévková lžíce březového cukru (xylitolu) rozemletého na prášek
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • lžička soli
  • rybízový nebo malinový džem
     

Postup přípravy koláčků

Máslo vložte do mísy a nechte změknout při pokojové teplotě. Přidejte mandlovou mouku k máslu a ostatním přísadám (kromě džemu, ten si nechte na později).

Rukama vypracujte lepivé těsto a v mezičase zapněte troubu na 175 °C, ať pak nemusíte na předehřátí dlouho čekat. Pomocí lžíce naberte těsto (přibližně zarovnaná polévková lžíce) a vytvořte kuličku.

Vytvořené mandlové kuličky položte na plech s pečicím papírem. Uprostřed každé z nich udělejte palcem prohlubeň – dostatečně velkou, aby se do ní dalo přidat dostatek džemu.

TIP: Pokud by se vám těsto lepilo na ruce, sem tam si zkuste opláchnout ruce studenou vodou, mělo by to pomoct. 

A voilà, z kuliček jsou rázem krásně barevné mandlové koláčky.

mandlové koláčky
Mandlové koláčky, co se vám zakutálí rovnou do dlaně!

Až budete mít koláčky naplněné džemem, vložte je do předehřáté trouby a pečte 11 až 13 minut. Cukroví je hotové, když je zespoda jemně růžové. Nahoře by měly koláčky zůstat hezky světlé.

Po vychladnutí vložte upečené cukroví do uzavřené nádoby a uschovejte do lednice.

TIP: Alespoň půlhodinku před tím, než si budete chtít na koláčcích pochutnat, je z lednice vyndejte. Budou měkčí a chuťově výraznější. Zároveň je nepečte zbytečně moc dopředu, nejlépe totiž tohle vánoční cukroví chutná co nejčerstvější.

A pak už si je můžete hezky v klidu vychutnávat při sledování pohádek.

Recept a foto:  @laskave_varenie

Vyzkoušejte i jiný druh ořechové mouky

Mandlová mouka není úplně to pravé ořechové? Popusťte uzdu fantazii a vyzkoušejte i jiné druhy ořechových muk. I při bezlepkovém pečení se totiž můžete odvázat. A abyste se mezi tou záplavou ořechových variant neztratili, sepsali jsme pro vás malý návod.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?