45 minut
20 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g jemně mleté mandlové mouky
- 60 g (veganského) másla
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 polévková lžíce březového cukru (xylitolu) rozemletého na prášek
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- lžička soli
- rybízový nebo malinový džem
Postup přípravy koláčků
Máslo vložte do mísy a nechte změknout při pokojové teplotě. Přidejte mandlovou mouku k máslu a ostatním přísadám (kromě džemu, ten si nechte na později).
Rukama vypracujte lepivé těsto a v mezičase zapněte troubu na 175 °C, ať pak nemusíte na předehřátí dlouho čekat. Pomocí lžíce naberte těsto (přibližně zarovnaná polévková lžíce) a vytvořte kuličku.
Vytvořené mandlové kuličky položte na plech s pečicím papírem. Uprostřed každé z nich udělejte palcem prohlubeň – dostatečně velkou, aby se do ní dalo přidat dostatek džemu.
TIP: Pokud by se vám těsto lepilo na ruce, sem tam si zkuste opláchnout ruce studenou vodou, mělo by to pomoct.
A voilà, z kuliček jsou rázem krásně barevné mandlové koláčky.
Až budete mít koláčky naplněné džemem, vložte je do předehřáté trouby a pečte 11 až 13 minut. Cukroví je hotové, když je zespoda jemně růžové. Nahoře by měly koláčky zůstat hezky světlé.
Po vychladnutí vložte upečené cukroví do uzavřené nádoby a uschovejte do lednice.
TIP: Alespoň půlhodinku před tím, než si budete chtít na koláčcích pochutnat, je z lednice vyndejte. Budou měkčí a chuťově výraznější. Zároveň je nepečte zbytečně moc dopředu, nejlépe totiž tohle vánoční cukroví chutná co nejčerstvější.
A pak už si je můžete hezky v klidu vychutnávat při sledování pohádek.
Recept a foto: @laskave_varenie
Vyzkoušejte i jiný druh ořechové mouky
Mandlová mouka není úplně to pravé ořechové? Popusťte uzdu fantazii a vyzkoušejte i jiné druhy ořechových muk. I při bezlepkovém pečení se totiž můžete odvázat. A abyste se mezi tou záplavou ořechových variant neztratili, sepsali jsme pro vás malý návod.