🤩 Neodolatelná nabídka! Dnes DOPRAVA ZA 45 Kč na výdejní místa PPL 🚚 💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Cesta surovin ze stromu až k vám

ve středu 9. 12. | 6362x přečteno | 3 minuty čtení


Co jsou to prémiové suroviny a kde se u nás berou? Podle čeho se vlastně poznají a jak vypadá jejich cesta ze stromu na pult? Nákup má u nás na starosti Tomáš, spoluzakladatel firmy. Ze začátku jsme suroviny odebírali od českých dodavatelů a distributorů, pokaždé jsme však dostali trochu jiné zboží a ani kvalita nebyla stabilní. Řekli jsme si, že touhle cestou jít nechceme. Tomáš proto obletěl celý svět, aby ochutnal a vybral pro vás jen ty nejlepší suroviny!

Sdílet



Cesta surovin ze stromu až k vám

Jak probíhá nákup?

Prvním krokem je pečlivý průzkum trhu, který probíhá přes internet nebo na veletrzích. Pravidelně jezdíme na největší světové veletrhy potravin v oboru – SIAL Paris a BioFach Norimberk. Práce je to zdlouhavá a ne vždy přináší výsledek. Je běžnou praxí, že na e-mail s předmětem „Objednám“ nikdo neodpoví. Jelikož dodavatelé nabízí odběr v opravdu velkých objemech, snažíme se před každou objednávkou nejprve zajistit vzorky. Přeci jen, co s tunou neodzkoušených kešu, které by neuspokojily naše rozmazlené jazýčky?

Tomáš Hofman, nákupčí a spolumajitel Světa plodů

Podle čeho vybíráme dodavatele?

U všech druhů surovin máme stejné priority, podle kterých se nákup řídí. Stálost kvality je pro nás ten nejdůležitější předpoklad k navázání obchodní spolupráce. Dalším faktorem je dostupnost informací. Dodavatel musí vědět, co prodává, a poskytnout k surovinám veškeré dokumenty – specifikace, laboratorní rozbory i certifikáty. Zajímá nás také skladové a výrobní zázemí, abychom se přesvědčili, že jsou suroviny skladovány v pořádku a čistotě. S dodavateli preferujeme osobní kontakt a s těmi největšími se setkáváme pravidelně.

Na klíčové suroviny, jako jsou třeba kešu, mandle, para nebo pistácie, se snažíme získat celoroční kontrakt (smlouvu). Za zboží zaplatíme předem a během roku si jej necháme po částech posílat. Zajistíme si tak nejen požadované množství suroviny, která by jinak nemusela být dostupná celý rok, ale také pevnou cenu, stálou kvalitu, a dokonce čerstvost. Čerstvé suroviny nakupujeme přímo od dodavatele, čímž minimalizujeme výskyt kazového a starého zboží. Nemusíme tak spoléhat na evropské distributory, kteří vždy nejprve vyskladní staré zásoby – někdy i rok uleželých ořechů!

Proč nebereme zboží přímo od drobných farmářů?

Drobní farmáři mají menší produkci a nevyplatí se jim prodávat takzvaně „na vlastní triko“. Nejsou schopni surovinu manuálně roztřídit a mechanická třídička je pro ně příliš nákladná. Raději prodají celou úrodu najednou a nechají tuhle práci, včetně všech obchodních starostí, na velkých zkušených dodavatelích.

Cesta ze stromu na pult

Jak vypadá cesta produktu ze zahraničí? Každý ořech a každé ovoce dozraje ve své domovině a sklízí se až plně vyzrálé plody. Následně se čistí a třídí do tzv. obchodních tříd podle jakosti a velikosti. Ne, opravdu neexistují stromy, které plodí jen ty největší kešu, to by přece nikdo nepěstoval žádné jiné! Pokud chceme například tunu nejvyšší obchodní třídy kešu, je třeba vytřídit osm tun ořechů.

Následně se produkt pečlivě zabalí a veze se trajektem do jednoho ze dvou evropských přístavišť – Hamburk nebo Rotterdam. V tento moment máme zboží již zaplacené, proclené a schválené veterinární správou. V těchto přístavech pak probíhají laboratorní zkoušky certifikovanými společnostmi, které drží nejvyšší evropské standardy.

Z přístavu nám pak objednávku doručí na sklad do Břidličné, kde ještě sami zkontrolujeme slíbenou kvalitu, bezchybnost zboží a jeho chuť. Celý tým se sejde nad novým balíkem, pomalu a poctivě pokřoupe pár ořechů, a pokud projdou důmyslnou kontrolou dvojitého „hmm“, které ocení produkt na fakt skvělý, jde do prodeje. Pokud se stane, že nám zboží přijede poškozené –  žluklé, polámané, napadené plísní nebo parazitem, špatná jakost nebo druh, ihned se vrací, protože takové suroviny ani nebalíme.

Po obdržení zboží nám dodavatelé zasílají fakturu a potvrzenou specifikaci produktu, ke které vyžadujeme i laboratorní testy. U těch se zaměřujeme na hladinu těžkých kovů, plísní a na výskyt bakterií. V současnosti pracujeme i na rozšířené specifikaci makro a mikro živin, které by nám měl dodavatel vždy poskytnout.

V tento moment nakupujeme 70 % zboží ze zahraničí a 30 % z Česka a Slovenska. Je to kvůli tomu, že třeba české meruňky jsme sušit zkoušeli, ale nejsou tak sladké a chuťově výrazné, jako ty turecké. Navíc by cena byla neúměrně vysoká.

Co je pro nás prémiová surovina?

Taková surovina, kterou jste nikde jinde na českém trhu neochutnali. Takový kus, který je vzhledově dokonalý, chuťově bez chyby, nemá žádné vady a u něhož se pyšníme, že vám jej můžeme dát ochutnat. Nechceme průměrný produkt za průměrnou cenu, chceme jen to nejlepší, co jsou nám dodavatelé schopni poslat, aniž bychom vás přivedli k bankrotu. Není nutné smířit se s obyčejným standardním produktem, když můžete mít za podobnou a někdy i stejnou cenu něco, z čeho si sednete na zadek. Chceme, abyste i vy poznali, jak mají suroviny opravdu chutnat!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?