🚀 15 % úúplně na vše! 🤩 S kódem: CHCI15 + DOPRAVA jen za 45 Kč s PPL. 🚚

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Non-GMO certifikace

ve čtvrtek 24. 6. | 11198x přečteno | 3 minuty čtení


GMO – co? GMO neboli genetická modifikace organismů je již dlouhá desetiletí zdrojem vášnivých diskusí. Pro někoho jde o citelný zásah do přirozeného růstu organismů, pro jiné o metodu šlechtění. Mezi nejvíce diskutovaná rizika GMO patří například možná toxicita modifikovaných potravin a hrozba vyvolání alergií. Certifikát Non-GMO zaručuje, že daná potravina ani žádná z použitých surovin nebyly geneticky modifikovány. Jak takové označení vypadá?

Sdílet



Non-GMO certifikace

Co se v článku dozvíte?

GMO ve zkratce

V každém organismu můžeme najít přirozený gen určující konkrétní vlastnost. Pokud takový gen přeneseme do jiné rostliny nebo jej naopak odstraníme, mluvíme o genetickém inženýrství nebo genetické modifikaci. Geneticky modifikovaný organismus, tedy rostlina, zvíře nebo mikroorganismus, je ten, u něhož byla pozměněna jeho genetická výbava. Změna se provádí cíleně a výsledkem je organismus s vlastnostmi, které se v přírodě běžně nevyskytují. Může jít například o zvýšenou odolnost vůči škůdcům, vyšší výnos nebo delší trvanlivost.

První GMO plodinou, která se v České republice mohla pěstovat, byla BT kukuřice. Jde o kukuřici, do které se uměle vnesl gen z bakterie Bacillus thuringiensis. Rostliny díky tomu produkují BT toxin, s pomocí kterého hubí své nepřátele, housenky zavíječe kukuřičného. Mezi nejčastěji modifikované zemědělské plodiny se řadí řepka olejka, vojtěška, kukuřice nebo sója.

Co je certifikát Non-GMO?

Certifikát Non-GMO je potvrzení, že firmy (a ani jejich dodavatelé nebo výrobci) nevyužívají geneticky modifikované suroviny. A to jak při zpracování samotných surovin, tak v procesu výroby konečného produktu. V zahraničí funguje certifikace Non-GMO už poměrně dlouhou dobu. Například v Rakousku, Německu, Slovensku, Maďarsku, Polsku, ale i v dalších zemích je běžná, v České republice je certifikát dostupný od roku 2017 pod názvem Bez GMO. Na základě nařízení EU (1, 2) byl vytvořen standard pro Českou republiku, který podporuje i ministerstvo zemědělství.

Proč je certifikát důležitý?

Všichni dnes věnujeme velkou pozornost tomu, co si kupujeme a následně konzumujeme. V obchodech dáváme přednost produktům bez chemických přísad, ovoci nebo zelenině bez pesticidů a vysoce průmyslově zpracovaným potravinám se vyhýbáme obloukem. Certifikace Non-GMO slouží především k tomu, aby si byli spotřebitelé jistí, že vyráběné produkty neobsahují geneticky modifikované složky. Podle nařízení EU by sice měly být všechny produkty obsahující GMO složky řádně označeny (s výjimkou léčiv a potravin obsahujících méně než 0,9 % GMO složek). Tato informace by měla být uvedena ve složení, pokud však na obalu uvidíte zelenou nálepku Bez GMO, můžete si čas strávený studováním etiket s klidem ušetřit.

Bez GMO

Co certifikace zaručuje?

Označení Non-GMO zaručuje, že na celý proces výroby, tedy od surovin až po konečnou výrobu, nebyla využita a použita složka nebo produkt, který by byl geneticky modifikovaný. To se pravidelně ověřuje certifikovanou nezávislou firmou. Kromě celého procesu se kontroluje také distribuce potravin.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?