Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 9030x přečteno
Pokud si myslíš, že jsem obyčejný, tak to se pěkně pleteš, kamaráde. Moje křupavé kousky mají výraznou, ostrou chuť, která pěkně zatopí bacilům a nachlazení. Dokonce si ze mě můžeš udělat i čaj!
Věděli jste, že zázvor může pomoci nejen v boji s bacily, ale příznivě ovlivňuje bolesti hlavy a nevolnosti? Má široké využití v kuchyni a každý, kdo má rád pálivé, si na dobrém zázvorovém čaji určitě pochutná. Přidat jej můžete ale také do omáček nebo limonád. Zázvor je oloupaný, nasekaný na malé kousky a usušený mrazem, aby byl připraven k rychlému použití. Nutričně, chutí a vůní se od čerstvého zázvoru neliší, akorát je zbaven veškeré vody. Jelikož jde o domácí produkt, můžeme si osobně zkontrolovat kvalitu ve všech částech výrobního procesu – od pěstování až po sušení. Zázvor je bez přidaného cukru či jiných aditiv, také na jeho pěstování nebyly použity žádné fytohormony, pesticidy či herbicidy.
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Jak skladovat potraviny sušené mrazem
22.03.21 | 8820x přečteno | 5 minut
Proč jíst mrazem sušené ovoce?
15.03.21 | 2971x přečteno | 7 minut
Mekke drobne kousky vyborne v medu
Rychle hotový výborný čaj!
Mekke drobne kousky vyborne v medu
Rychle hotový výborný čaj!
Zázvor lyofilizovaný kousky