Sušené ovoce nesířené

Nejprodávanější

MYX Naše nejlepší ovoce - sušené ovoce 1 image
 
od 65 Kč
(od 57 Kč bez DPH)
Ananas sušený PREMIUM z Kostariky 1 image
 
od 315 Kč
(od 274 Kč bez DPH)
Banány sušené kousky z Ekvádoru 1 image
 
od 156 Kč
(od 136 Kč bez DPH)
Mango sušené FANCY 1 image
 
od 284 Kč
(od 247 Kč bez DPH)
Sušené meruňky JUMBO 1 image
 
od 133 Kč
(od 116 Kč bez DPH)
Sušené rozinky sultánky 1 image
 
od 92 Kč
(od 80 Kč bez DPH)
Sušené datle SAYER 1 image
 
od 75 Kč
(od 65 Kč bez DPH)
Sušené švestky přírodní z Francie 1 image
 
od 315 Kč
(od 274 Kč bez DPH)
Sušené datle DEGLET 1 image
 
od 168 Kč
(od 146 Kč bez DPH)
Lékořice černá z Finska 1 image
 
od 86 Kč
(od 75 Kč bez DPH)
36 položek celkem
Ananas sušený PREMIUM z Kostariky 1 image
Tip
od 274 Kč bez DPH
od 315 Kč
MYX Naše nejlepší ovoce - sušené ovoce 1 image
Tip
od 57 Kč bez DPH
od 65 Kč
Mango sušené FANCY 1 image
Tip
od 247 Kč bez DPH
od 284 Kč
Sušená jablka se skořicí 1 image
Unikátní
281 Kč bez DPH
323 Kč
Datle sušené Medjool 1 image
Tip
od 286 Kč bez DPH
od 329 Kč
Sušené datle SAYER 1 image
od 65 Kč bez DPH
od 75 Kč
Sušené datle DEGLET 1 image
od 146 Kč bez DPH
od 168 Kč
Sušená Papaya 1 image
od 198 Kč bez DPH
od 228 Kč
Sušené meruňky JUMBO 1 image
od 116 Kč bez DPH
od 133 Kč
Banány sušené plátky 1 image
Novinka
od 149 Kč bez DPH
od 171 Kč
Banány sušené kousky z Ekvádoru 1 image
od 136 Kč bez DPH
od 156 Kč
Sušená mochyně RAW 1 image
od 217 Kč bez DPH
od 249 Kč
Goji sušená Premium A380 1 image
od 206 Kč bez DPH
od 237 Kč
Schizandra z Číny 1 image
od 50 Kč bez DPH
od 58 Kč
Sušené Brusinky lesní z Ukrajiny 1 image
od 77 Kč bez DPH
od 89 Kč
Sušené švestky přírodní z Francie 1 image
od 274 Kč bez DPH
od 315 Kč
Sušené třešně přírodní 1 image
od 168 Kč bez DPH
od 193 Kč
Sušené višně přírodní 1 image
ČR / SK
od 311 Kč bez DPH
od 358 Kč
Sušené rozinky sultánky 1 image
od 80 Kč bez DPH
od 92 Kč
Sušené Rozinky SHADOW 1 image
od 145 Kč bez DPH
od 167 Kč
Fíky sušené přírodní 1 image
od 141 Kč bez DPH
od 162 Kč
Sušená jablka kostičky 1 image
ČR / SK
od 126 Kč bez DPH
od 145 Kč
Sušené hrušky osminky 1 image
ČR / SK
od 286 Kč bez DPH
od 329 Kč
Sušené hrušky kolečka 1 image
ČR / SK
od 351 Kč bez DPH
od 404 Kč
Sušená moruše bílá 1 image
od 98 Kč bez DPH
od 113 Kč
Sušená rajčata 1 image
od 92 Kč bez DPH
od 106 Kč
Lékořice černá z Finska 1 image
od 75 Kč bez DPH
od 86 Kč
Akční MEGA balíček krabička + 4x MYX 1 image
–16 %
878 Kč bez DPH
1 010 Kč
Datle Medjool + Arašídová pasta 1 image
–10 %
Momentálně nedostupné
462 Kč bez DPH
531 Kč
Banány sušené přírodní celé 1 image
od 51 Kč bez DPH
od 59 Kč
Švestky sušené přírodní z ČR 1 image
ČR / SK
od 269 Kč bez DPH
od 309 Kč
Sušené švestky z Moravy 1 image
ČR / SK
od 177 Kč bez DPH
od 204 Kč
Sušené fíky Baby 1 image
od 77 Kč bez DPH
od 88 Kč
Sušená jablka křížaly 1 image
ČR / SK
od 128 Kč bez DPH
od 147 Kč
Sušené hrušky kostičky 1 image
ČR / SK
od 101 Kč bez DPH
od 116 Kč

Co to znamená sířené sušené ovoce? 

#zobrazitvice#                                                       

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

Proč se mluví o sířeném ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.

 

Další informace o sušeném ovoci

                                   

Sušením ovoce dochází ke snížení obsahu vody, zároveň se zvýší obsah cukru, tím je sušené ovoce tak sladké a trvanlivé. Rozlišujeme následující DRUHY sušeného ovoce:

 A) "100% sušené ovoce"

Jedná se o neslazené ovoce sušené teplem, popř. na slunci, a to bez jakýchkoliv přidaných látek (=100% sušené ovoce svým přirozeným obsahem). Sušené ovoce v této skupině je nesířené, bez přidaného cukru, konzervantů a jiných aditivních látek.

 

B) Mrazem sušené (=Lyofilizované ovoce) 

Mrazem sušené ovoce = maximum zachovaných vitamínů a výživových hodnot. Na výběr máte z jahod, ostružin, višní a malin. Křupavé. Voňavé.  Zdravé. Tento druh sušeného ovoce se vyznačuje vysokou výživovou hodnotou.

Ovoce mrazem sušené je také 100% sušené ovoce, bez přidaného cukru, konzervačních látek a přidaných aromat či barviv.

 

C) Klasické sušené ovoce

Klasické sušené ovoce bývá povětšinou konzervované cukrem a SO2. Děje se tak v prvé řadě z ekonomických důvodů (sířené ovoce má trvanlivost až několik let), dalším důvodem může být vzhled (na první pohled vypadá sířené ovoce podobně jako čerstvé).

Platí, že ne všechno, co dobře vypadá, ve skutečnosti také dobré je a naopak ! 

#nahore#

   bez přidaného cukru a jiných aditiv      nesířené sušené ovoce      šetrné sušení