Sušené ovoce nesířené

Nejprodávanější

SUŠENÉ BANÁNY BEZ CUKRU | SUŠENÉ OVOCE | SVĚT PLODŮ 6
 
od 131 Kč
(od 114 Kč bez DPH)
Ananas sušený PREMIUM z Kostariky 1 image
 
od 296 Kč
(od 257 Kč bez DPH)
Datle sušené Medjool 1
 
od 164 Kč
(od 143 Kč bez DPH)
163 Datle Sayer 1
 
od 70 Kč
(od 61 Kč bez DPH)
MYX Naše nejlepší ovoce - sušené ovoce 1 image
 
od 62 Kč
(od 54 Kč bez DPH)
Mango sušené FANCY 1 image
 
od 267 Kč
(od 232 Kč bez DPH)
Meruňky sušené JUMBO 1
 
od 91 Kč
(od 79 Kč bez DPH)
173 Datle Deglet 1
 
od 158 Kč
(od 137 Kč bez DPH)
Goji Kustovnice čínská 2
 
od 189 Kč
(od 164 Kč bez DPH)
Rozinky SHADOW z Uzbekistánu 1
 
od 155 Kč
(od 135 Kč bez DPH)
31 položek celkem
Ananas sušený PREMIUM z Kostariky 1 image
od 257 Kč bez DPH
od 296 Kč
Mango sušené FANCY 1 image
od 232 Kč bez DPH
od 267 Kč
MYX Naše nejlepší ovoce - sušené ovoce 1 image
od 54 Kč bez DPH
od 62 Kč
Datle sušené Medjool 1
od 143 Kč bez DPH
od 164 Kč
173 Datle Deglet 1
od 137 Kč bez DPH
od 158 Kč
163 Datle Sayer 1
od 61 Kč bez DPH
od 70 Kč
165 Papaya 1
od 186 Kč bez DPH
od 214 Kč
Mochyně sušená RAW z Kolumbie 2
od 203 Kč bez DPH
od 233 Kč
Meruňky sušené JUMBO 1
od 79 Kč bez DPH
od 91 Kč
Banány sušené přírodní celé 1
od 49 Kč bez DPH
od 56 Kč
SUŠENÉ BANÁNY BEZ CUKRU | SUŠENÉ OVOCE | SVĚT PLODŮ 6
od 114 Kč bez DPH
od 131 Kč
Goji Kustovnice čínská 2
od 164 Kč bez DPH
od 189 Kč
Švestky sušené přírodní z ČR 1
od 252 Kč bez DPH
od 290 Kč
Švestky sušené z Moravy 1
od 167 Kč bez DPH
od 192 Kč
Švestky sušené z Bulharska 1 image
od 119 Kč bez DPH
od 137 Kč
Švestky sušené přírodní z Francie
od 256 Kč bez DPH
od 294 Kč
Třešně sušené přírodní z Bulharska 1
od 165 Kč bez DPH
od 190 Kč
Višně sušené přírodní z ČR 1
od 291 Kč bez DPH
od 335 Kč
Brusinky lesní sušené z Ukrajiny
od 60 Kč bez DPH
od 69 Kč
Rozinky sultánky z Íránu 1
od 75 Kč bez DPH
od 86 Kč
Rozinky SHADOW z Uzbekistánu 1
od 135 Kč bez DPH
od 155 Kč
Fíky sušené přírodní z Řecka 1
od 132 Kč bez DPH
od 152 Kč
Fíky sušené Baby 1
od 73 Kč bez DPH
od 84 Kč
Sušená jablka křížaly 1 image
od 113 Kč bez DPH
od 130 Kč
Sušená jablka kostičky 1 image
od 118 Kč bez DPH
od 136 Kč
Moruše bílá sušená 2
od 114 Kč bez DPH
od 131 Kč
Sušené hrušky osminky 1 image
od 235 Kč bez DPH
od 270 Kč
Sušené hrušky kostičky 1 image
od 95 Kč bez DPH
od 109 Kč
Sušené hrušky kolečka 1 image
od 329 Kč bez DPH
od 378 Kč
Lékořice černá z Finska 1
od 70 Kč bez DPH
od 81 Kč
Rajčata sušená z Turecka 1
od 87 Kč bez DPH
od 100 Kč

Co to znamená sířené sušené ovoce?                                                        

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

Proč se mluví o sířeném ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.

 

Další informace o sušeném ovoci

                                   

Sušením ovoce dochází ke snížení obsahu vody, zároveň se zvýší obsah cukru, tím je sušené ovoce tak sladké a trvanlivé. Rozlišujeme následující DRUHY sušeného ovoce:

 A) "100% sušené ovoce"

Jedná se o neslazené ovoce sušené teplem, popř. na slunci, a to bez jakýchkoliv přidaných látek (=100% sušené ovoce svým přirozeným obsahem). Sušené ovoce v této skupině je nesířené, bez přidaného cukru, konzervantů a jiných aditivních látek.

 

B) Mrazem sušené (=Lyofilizované ovoce) 

Mrazem sušené ovoce = maximum zachovaných vitamínů a výživových hodnot. Na výběr máte z jahod, ostružin, višní a malin. Křupavé. Voňavé.  Zdravé. Tento druh sušeného ovoce se vyznačuje vysokou výživovou hodnotou.

Ovoce mrazem sušené je také 100% sušené ovoce, bez přidaného cukru, konzervačních látek a přidaných aromat či barviv.

 

C) Klasické sušené ovoce

Klasické sušené ovoce bývá povětšinou konzervované cukrem a SO2. Děje se tak v prvé řadě z ekonomických důvodů (sířené ovoce má trvanlivost až několik let), dalším důvodem může být vzhled (na první pohled vypadá sířené ovoce podobně jako čerstvé).

Platí, že ne všechno, co dobře vypadá, ve skutečnosti také dobré je a naopak !