Sušené ovoce nesířené

Nejprodávanější

Sušené meruňky JUMBO 1 image
 
od 92 Kč
(od 80 Kč bez DPH)
MYX Naše nejlepší ovoce - sušené ovoce 1 image
 
od 62 Kč
(od 54 Kč bez DPH)
Sušené datle SAYER 1 image
 
od 71 Kč
(od 62 Kč bez DPH)
Sušený ananas PREMIUM 1 image
 
od 300 Kč
(od 261 Kč bez DPH)
Datle sušené Medjool 1 image
 
od 313 Kč
(od 272 Kč bez DPH)
Sušené fíky Baby 1 image
 
od 84 Kč
(od 73 Kč bez DPH)
Mango sušené FANCY 1 image
 
od 270 Kč
(od 235 Kč bez DPH)
Sušené Rozinky SHADOW 1 image
 
od 159 Kč
(od 138 Kč bez DPH)
Fíky sušené přírodní 1 image
 
od 154 Kč
(od 134 Kč bez DPH)
Lékořice černá z Finska 1 image
 
od 82 Kč
(od 71 Kč bez DPH)
35 položek celkem
Sušený ananas PREMIUM 1 image
Tip
od 261 Kč bez DPH
od 300 Kč
MYX Tropik - sušené ovoce 1 image
Novinka
Skladem
od 70 Kč bez DPH
od 81 Kč
Mango sušené FANCY 1 image
Tip
od 235 Kč bez DPH
od 270 Kč
MYX Naše nejlepší ovoce - sušené ovoce 1 image
Tip
od 54 Kč bez DPH
od 62 Kč
Sušená jablka se skořicí 1 image
Unikátní
267 Kč bez DPH
307 Kč
Datle sušené Medjool 1 image
Tip
od 272 Kč bez DPH
od 313 Kč
Sušené datle DEGLET 1 image
od 139 Kč bez DPH
od 160 Kč
Sušené datle SAYER 1 image
od 62 Kč bez DPH
od 71 Kč
Sušená Papaya 1 image
od 189 Kč bez DPH
od 217 Kč
Sušená mochyně RAW 1 image
od 206 Kč bez DPH
od 237 Kč
Sušené meruňky JUMBO 1 image
od 80 Kč bez DPH
od 92 Kč
Banány sušené přírodní celé 1 image
od 49 Kč bez DPH
od 56 Kč
Banány sušené kousky 1 image
od 129 Kč bez DPH
od 148 Kč
Švestky sušené přírodní z ČR 1 image
ČR / SK
od 256 Kč bez DPH
od 294 Kč
Sušené švestky z Moravy 1 image
ČR / SK
od 169 Kč bez DPH
od 194 Kč
Sušené švestky přírodní z Francie 1 image
od 261 Kč bez DPH
od 300 Kč
Sušené třešně přírodní 1 image
od 168 Kč bez DPH
od 193 Kč
Sušené višně přírodní 1 image
ČR / SK
od 296 Kč bez DPH
od 340 Kč
Sušené Brusinky lesní z Ukrajiny 1 image
od 60 Kč bez DPH
od 69 Kč
Sušené rozinky sultánky 1 image
od 76 Kč bez DPH
od 87 Kč
Sušené Rozinky SHADOW 1 image
od 138 Kč bez DPH
od 159 Kč
Fíky sušené přírodní 1 image
od 134 Kč bez DPH
od 154 Kč
Sušené fíky Baby 1 image
od 73 Kč bez DPH
od 84 Kč
Sušená jablka křížaly 1 image
ČR / SK
od 122 Kč bez DPH
od 140 Kč
Sušená jablka kostičky 1 image
ČR / SK
od 120 Kč bez DPH
od 138 Kč
Sušená moruše bílá 1 image
od 116 Kč bez DPH
od 133 Kč
Sušené hrušky osminky 1 image
ČR / SK
od 272 Kč bez DPH
od 313 Kč
Sušené hrušky kostičky 1 image
ČR / SK
od 96 Kč bez DPH
od 110 Kč
Sušené hrušky kolečka 1 image
ČR / SK
od 334 Kč bez DPH
od 384 Kč
Lékořice černá z Finska 1 image
od 71 Kč bez DPH
od 82 Kč
Sušená rajčata 1 image
od 88 Kč bez DPH
od 101 Kč
Akční MEGA balíček krabička + 4x MYX 1 image
Novinka
–14 %
958 Kč bez DPH
1 102 Kč
Goji sušená Premium A380 1 image
od 196 Kč bez DPH
od 225 Kč
Schizandra z Číny 1 image
Novinka
od 48 Kč bez DPH
od 55 Kč

Co to znamená sířené sušené ovoce?                                                        

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

Proč se mluví o sířeném ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.

 

Další informace o sušeném ovoci

                                   

Sušením ovoce dochází ke snížení obsahu vody, zároveň se zvýší obsah cukru, tím je sušené ovoce tak sladké a trvanlivé. Rozlišujeme následující DRUHY sušeného ovoce:

 A) "100% sušené ovoce"

Jedná se o neslazené ovoce sušené teplem, popř. na slunci, a to bez jakýchkoliv přidaných látek (=100% sušené ovoce svým přirozeným obsahem). Sušené ovoce v této skupině je nesířené, bez přidaného cukru, konzervantů a jiných aditivních látek.

 

B) Mrazem sušené (=Lyofilizované ovoce) 

Mrazem sušené ovoce = maximum zachovaných vitamínů a výživových hodnot. Na výběr máte z jahod, ostružin, višní a malin. Křupavé. Voňavé.  Zdravé. Tento druh sušeného ovoce se vyznačuje vysokou výživovou hodnotou.

Ovoce mrazem sušené je také 100% sušené ovoce, bez přidaného cukru, konzervačních látek a přidaných aromat či barviv.

 

C) Klasické sušené ovoce

Klasické sušené ovoce bývá povětšinou konzervované cukrem a SO2. Děje se tak v prvé řadě z ekonomických důvodů (sířené ovoce má trvanlivost až několik let), dalším důvodem může být vzhled (na první pohled vypadá sířené ovoce podobně jako čerstvé).

Platí, že ne všechno, co dobře vypadá, ve skutečnosti také dobré je a naopak ! 

#nahore#

   bez přidaného cukru a jiných aditiv      nesířené sušené ovoce      šetrné sušení