CA$H JSOU VŠECHNY BYTOSTI ŠŤASTNY.

Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska

od 161 Kč / 500g od 140 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

500g
Skladem
161 Kč / 500g
140 Kč bez DPH
1kg
Skladem
302,45 Kč / kg
263 Kč bez DPH
5kg
Skladem
1 408,75 Kč / 5kg
1 225 Kč bez DPH
25kg (karton)
Skladem
6 541,20 Kč / 25kg
5 688 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska

Mandle VALENCIA jsou zdravé RAW ořechy prémiové kvality. Jestliže hledáte nejlepší a nejchutnější oříšky, tak je pro Vás Svět plodů tím pravým místem.

Základní specifikace:
Složení:     100% přírodní jádra mandlí
Země původu: Španělsko
Trvanlivost: min. 3 - 18 měsíců
Balení: zipový znovuuzavíratelný sáček
Úprava: RAW, celá jádra mandlí, neloupaná
Velikost: 20 - 22mm
Obchodní třída: "VALENCIA", celé jádra ořechů, minimum zlomku
Odrůda: nespecifikováno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Makro živiny na 100g:
Energie 2642 kj/631 kcal
Tuky 52 g
z toho nasycené mastné kyseliny 4 g
Sacharidy 19,2 g
z toho cukry 4,8 g
Vláknina 10 g
Bílkoviny 18,3 g
Sůl <0,03 g
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*přesné datum na vyžádání po mailu, popř. telefonu PROVOZ & EXPEDICE

*RAW PRODUKT* = surovina byla zpracována do teploty 42°C, živá strava

 

 

 Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska 1 image

Zdraví krevní oběh

Mandle snižují riziko onemocnění krevního oběhu. Látky v nich obsažené pomáhají odbourat špatný LDL cholesterol, který se usazuje v cévách. Tím zlepšuje krevní oběh, pomáhá okysličovat krev a rozvádět živiny po těle.

 

 

 

 

Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska 2 image

 

 

 

Zdroj minerálů

Mandle jsou zdroj zdraví prospěšných minerálů, které mají na člověka další pozitivní účinky. Fosfor a vápník mají zásadní vliv na pevnost kostí a zubů. Pomáhá s procesem hojení zlomenin a v pomáhají zamezit řídnutí kostí v pozdějším věku. Draslík pomáhá s nervovými přenosy v těle a stimuluje funkci svalů.

 

 

  

Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska 3 image

 

 

Mandle v gastronomii

Tyto skvěle chutnající oříšky najdete jako součást několik skvělých jídel. Mléko, typické pro svoji oříškovou krémovou chuť, bez laktózy a cholesterolu. Orgeatový sirup, často používaný k aromatizaci koktejlů. Sladká mouka, která lze nalézt zejména v cukrárnách, kde se používají při výrobě pochoutek, jako je Sacher dortu, nebo marcipán. Anebo si přidejte mandle s medem do snídaňových cereálií.

 

 

 

 

 

 

 

 

Víte, že...

 

Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska 6 image                          Mandle VALENCIA RAW ořechy ze Španělska 7 image

Mandle

Jsou semena ovoce podobného švestce, rostoucím na stromu Mandloň obecná (Prunus dulcis). Jsou oválné, podlouhlé „oříšky“, špinavě bílé barvy, pokryty světle hnědou slupkou. Mandle jsou typické svojí nasládlou chutí, díky čemuž našli své místo především ve sladké kuchyni.

Kromě chuti mají mandle i příznivý vliv na naše zdraví. Obsahují minerály důležité pro zdraví organismus, jako je hořčík, měď, vápník, zinek a fosfor. Z vitamínů mandle obsahují hlavně B-komplex (B1, B2, B3, B5,B6), a vitamin E. Mandle mají vysokou energetickou hodnotu, zároveň jsou ale velmi tučné, nicméně ne tak moc jako ostatní ořechy, mandle obsahují asi jen 50% tuku. Oproti ostatním ořechům také obsahují výrazně vyšší podíl bílkovin, zhruba 20% mandlí tvoří bílkoviny. Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, pomáhá překonávat stres a únavu.

O mandlích

Mandle původně pocházejí z oblasti Malé Asie a Severní Afriky. V současnosti se pěstují v celém Středomoří, v Austrálii a USA, v Kalifornii. USA je hlavním světovým producentem mandlí, ročně produkuje kolem 2 milionů tun mandlí a pokrývá světovou produkci více než z 70%, na druhém místě je světově Španělsko, které ale produkuje pouhou desetinu toho co USA.

Existují 2 druhy mandlí, mandle sladké (Prunus amygdalu Dulcis) a mandle hořké (Prunus amygdalu Amara). Právě sladké mandle jsou ty, které se běžně konzumují a používají v potravinářství. Hořké mandle se používají k výrobě mandlového oleje, sloužící také jako dochucovadlo potravin, nebo pro likéry. Ve své přirozené podobě jsou hořké mandle nepoživatelné, obsahují toxické látky jako je kyselina kyanovodíková. Tyto látky jsou odstraněny až při zpracování.

Vhledem k vysokému obsahu tuku je důležité madle správně skladovat, aby se brzy nezkazily. Mandle uchovávejte v neprodyšném obalu, na suchém chladném místě, které není vystaveno slunečnímu záření. V chladném prostředí vydrží až několik měsíců a déle si uchovají svoji svěžest, uchované v mrazáku mohou vydržet klidně celý rok. To neplatí pro krájené, drcené, nebo blanšírované mandle, u nich je doba poživatelnosti nižší.

Vliv na člověka

Mandle mají vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Látky obsažené v mandlích, zejména hořčík pomáhá uvolňovat žíly a tepny, odbourává škodlivý LDL cholesterol, který se v žílách usazuje, čímž zlepšuje krevní tok, okysličení a rozvod živin po těle. Draslík obsažený v mandlích pomáhá s nervovými přenosy v těle a kontrakcí svalů, což zahrnuje i srdce.

Mandle jsou skvělým zdrojem fosforu a vápníku (266mg/100g). Tyto minerály mají v lidském organismu nezastupitelnou roli, mají zásadní vliv na pevnost a odolnost kostí a zubů. Může i proces hojení zlomenin, a v pozdějším věku může pomoci předcházet osteoporóze, řídnutí kostí.

Mandlové produkty

Mandlové mléko

Mandlové mléko, je rostlinné mléko, vyráběné z mandlí. Je typické svojí krémovou ořechovou chutí. Mléko neobsahuje laktózu, ani cholesterol, proto je často konzumováno těmi s alergií na laktózu, nebo těmi, kteří se chtějí vyhnout konzumaci mléčných výrobků, například veganům.

Mléko je vyráběno v několika variantách, slazené, neslazené, s vanilkovou, kakaovou, nebo čokoládovou příchutí.

Mandlový sirup

Orgeat sirup, je sladký sirup vyrobený z mandlí, cukru a pomerančového květu. Má výraznou mandlovou chuť a je často používám k aromatizaci koktejlů.

Mandlová mouka

Mandlové mouka je název pro vlastně jen mleté blanšírované sladké mandle. Požívá se hlavně v cukrárnách a cukrářských výrobcích, hlavně při výrobě moučníků a desertů, Sacher dortu, jedná se o důležitou ingredienci marcipánu.

Mandle v čokoládě

Mandle se díky své přirozeně sladké chuti přímo nabízely k tomu být obaleny v čokoládě nebo medu. Máme tu mandle obaleny v klasických čokoládách, mléčné, bílé a hořké, ale i mandle v neobvyklých kombinacích, mandle obalené ve skořici, morinze, nebo v drceném ovoci.

TIPY jak si vychutnat mandle

Pro skvělou mandlovou chuť přidejte trochu mandlového másla do vašich cereálií.

Výroba mandlového mléka je velice jednoduchá, můžete si ho snadno vyrobit a vychutnat i u vás doma. Stačí k tomu jeden šálek mandlí, dva šálky vody, mixér a sítko. Dejte mandle do nádoby, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit. Po odmočení nalijte obsah do mixéru a mixujte zhruba 2 minuty na vysokou rychlost. Tekutinu přeceďte do připravené nádoby. A je to, můžete dochutit medem, nebo třeba javorovým sirupem, záleží čistě na vaší chuti.

Zajímavosti

Existuje až 30 druhů mandlí, avšak asi jen 10 se jich zpracovává.  

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: