45 minut
4 porce
Co budete potřebovat?
Na polévku:
- 1,5 kg rajčat
- 1 hlavička česneku
- 1 menší cibule
- olivový olej
- 2 a půl hrnku zeleninového vývaru
- tymián
- bazalka
- sůl a pepř
Na posypku:
- 25 g mandlí
- 25 g lískových oříšků
- 25 g lahůdkového droždí
- sůl
Postup
Na plech vyložený pečicím papírem si vyskládáme rajčata překrojená napůl, přidáme cibuli nakrájenou na větší kusy a rozkrojenou palici česneku. Polijeme zeleninu olivovým olejem, okořeníme a nahoru položíme větvičky tymiánu a bazalky. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 35 minut.
Mezitím si připravte posypku. Oříšky můžete opražit na pánvi, jejich chuť pak bude výraznější. Po opražení je nechte chvíli vychladnout a poté je rozmixujte spolu s droždím a solí nahrubo. Přidat můžete i oblíbené bylinky, nebo rovnou vyzkoušet náš recept na orientální koření dukkah.
Koření dukkah: orientální směs do salátů i polévek
Po upečení můžeme z rajčat stáhnout slupky, česnek vymačkáme. Zeleninu společně rozmixujeme dohladka, poté přilijeme vývar a ještě jednou krátce promixujeme. Na závěr polévku ještě krátce povaříme, aby se propojily chutě. Rajčatový krém dolaďte podle chuti – pokud nebyla rajčata dostatečně sladká, můžete přidat lžičku cukru, nebo polévce naopak dodat říz kapkou octa.
Hotovou polévku naservírujeme do misek a ozdobíme oříškovou posypkou. Použít můžete také čerstvé klíčky, které nejen že udělají parádu, ale také skvěle chutnají a jsou plné vitamínů!
Recept a foto: @skatulkavkuchyni