80 minut i s chládnutím
4 porce
Co budete potřebovat?
Gazpacho:
- 800 g sladkých cherry rajčat
- 1 větší zelená paprika (cca 200 g)
- 1 salátová okurka (cca 320 g)
- 1 stroužek česneku
- 30 g extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
- 5 kapek Tabasca
- 5 g soli
- 1 lžička italského koření (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)
Bazalkové pesto:
- 25 g čerstvé bazalky
- 50 g extra panenského olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku
- 25 g piniových ořechů
- 30 g parmezánu
- špetka soli
- 5 kapek citrónové šťávy
Na ozdobu:
- piniové oříšky
- lyofilizovaná mozzarella
- kousky papriky
Postup přípravy gazpacha
Recept na gazpacho je jednoduchý: rajčata, papriku i okurek důkladně omyjte, okurku navíc zbavte slupky, česnek oloupejte. Rajčata nakrájejte na poloviny a dejte do mísy, přidejte k nim na kousky nakrájenou papriku a okurku. Ochuťte česnekem, olivovým olejem, vinným octem, solí, kořením a Tabascem a vše rozmixujte dohladka.
Jakmile budete mít hladkou polévku, gazpacho ještě propasírujte, abyste se zbavili semínek a výsledek byl dokonale hladký. Gazpacho ideálně vychlaďte po dobu 1 hodiny v lednici. Přeci jen je to studená polévka.
Bazalkové pesto
Otrhejte lístky bazalky a dejte je do vysoké mixovací nádoby. Přidejte k ní chuť – oloupaný stroužek česneku, sůl, olivový olej, citrónovou šťávu, pinie a najemno nastrouhaný parmezán. Vše rozmixujte, v případě potřeby přidejte do pesta více olivového oleje. Konzistence pesta nemusí být úplně hladká.
Servírování gazpacha s pestem a krutony
Gazpacho servírujte pokapané bazalkovým pestem, na sucho opraženými chlebovými krutony, piniemi, lyofilizovanou paprikou a mozzarellou. Prostě ideální recept, pokud třeba držíte středomořskou dietu. Dobrou chuť!
Recept a foto: @_milluji_