Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Gazpacho s bazalkovým pestem

ve čtvrtek 14. 7. | 1066x přečteno


Milujete gazpacho, nebo nevíte, o co se vlastně přesně jedná? Ať patříte tam, nebo tam, s naším receptem si na této španělské studené polévce zaručeně pošmáknete. Gazpacho je rajčatová polévka nejčastěji podávaná v parných letních dnech. My jsme k ní přidali bazalkové pesto a krutony a olizovali se až za ušima. Zkusíte ho taky?

Sdílet



Gazpacho s bazalkovým pestem
80 minut i s chládnutím
4 porce

Co budete potřebovat?

Gazpacho:

  • 800 g sladkých cherry rajčat
  • 1 větší zelená paprika (cca 200 g)
  • 1 salátová okurka (cca 320 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • 5 kapek Tabasca
  • 5 g soli
  • 1 lžička italského koření (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)

Bazalkové pesto:

  • 25 g čerstvé bazalky
  • 50 g extra panenského olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku
  • 25 g piniových ořechů
  • 30 g parmezánu
  • špetka soli
  • 5 kapek citrónové šťávy

Postup přípravy gazpacha

Recept na gazpacho je jednoduchý: rajčata, papriku i okurek důkladně omyjte, okurku navíc zbavte slupky, česnek oloupejte. Rajčata nakrájejte na poloviny a dejte do mísy, přidejte k nim na kousky nakrájenou papriku okurku. Ochuťte česnekem, olivovým olejem, vinným octem, solí, kořením a Tabascem a vše rozmixujte dohladka.

Jakmile budete mít hladkou polévku, gazpacho ještě propasírujte, abyste se zbavili semínek a výsledek byl dokonale hladký. Gazpacho ideálně vychlaďte po dobu 1 hodiny v lednici. Přeci jen je to studená polévka.

Bazalkové pesto

Otrhejte lístky bazalky a dejte je do vysoké mixovací nádoby. Přidejte k ní chuť – oloupaný stroužek česneku, sůl, olivový olej, citrónovou šťávu, pinie a najemno nastrouhaný parmezán. Vše rozmixujte, v případě potřeby přidejte do pesta více olivového oleje. Konzistence pesta nemusí být úplně hladká.

Servírování gazpacha s pestem a krutony

Gazpacho servírujte pokapané bazalkovým pestem, na sucho opraženými chlebovými krutony, piniemi, lyofilizovanou paprikou a mozzarellou. Prostě ideální recept, pokud třeba držíte středomořskou dietu. Dobrou chuť! 

Recept a foto:  @_milluji_

Křupavý element do polévek i salátů

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?