Jaké kuličky si s námi (ne)upečete:
Mandlové kuličky v čokoládě (bez bílku)
60 minut
15 kusů*
*záleží na velikosti kuliček
Co budete potřebovat?
Na kuličky:
- 150 g jemně mletých loupaných mandlí nebo mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- cca 5 lžic studené vody
Na polevu:
- 250 g čokoládových pecek hořké 70% čokolády
Postup přípravy mandlových kuliček
Loupané mandle si rozmixujeme nebo použijeme už dopředu namletou mandlovou mouku. Smícháme s moučkovým cukrem a po lžících přidáváme studenou vodu. Pokaždé vždy těsto lžící pořádně utřeme, dokud nám nezačne vznikat kompaktní lepivé těsto, ze kterého snadno vypracujeme kuličky.
Bez čokolády ani ránu
Čokoládové pecky si dáme do skleněné nebo keramické misky, kterou položíme nad hrnec s vroucí vodou tak, aby se miska vody nedotýkala. Jakmile se čokoláda rozpustí, přendáme misku i s rozpuštěnou čokoládou do větší misky nebo do dřezu, kam jsme si napustili trochu studené vody. Čokoládu v misce promícháváme a ochlazujeme, dokud nemá zhruba tělesnou teplotu.
Připravené nepečené kuličky obalíme v čokoládě, dáme na tác s pečicím papírem a ten posléze schováme do lednice, kde necháme čokoládu zcela zatuhnout.
Poté kuličky přeskládáme do krabičky a uschováme v lednici.
Mrkvové kuličky s rozinkou
60 minut
20 kusů*
*záleží na velikosti kuliček
Co budete potřebovat?
Na kuličky:
- 250 g jemně strouhané mrkve
- 100 g cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- rozinky Jumbo Flames (kdo chce, může rozinky předem namočit do rumu)
- mleté vlašské ořechy na obalení
- cukrářské košíčky
Postup přípravy mrkvových kuliček
Mrkev si nastrouháme najemno a dáme do hrnce spolu s cukrem. Pozvolna vaříme, dokud nám mrkev nezměkne. Poté necháme vychladnout.
V misce smícháme mleté vlašské ořechy, vychladlou mrkev, citronovou šťávu a kůru. Ze směsi poté tvoříme pomocí prstů kuličky. Do každé kuličky schováme jednu Jumbo rozinku (rozinky můžeme předem namočit do rumu), a nakonec je obalíme v mletých vlašských ořeších.
Kuličky nepečeme – rovnou je proto dáme do cukrářských papírových košíčků a uschováme v lednici.
TIP: Rozinky nejsou to pravé ořechové? Naštěstí existuje spousta vymazlených alternativ, po kterých se vám budou sbíhat sliny. Co třeba sáhnout po sušených višních nebo slaďounké klikvě?
Kávové kuličky
50 minut
20 kusů*
*záleží na velikosti kuliček
Co budete potřebovat?
Na kuličky:
- 150 g pražených lískových ořechů
- 75 ml kávy
- 75 g cukru krupice
- 5 g kakaového prášku
- kávové přírodní aroma
- dětské piškoty
- kakaový prášek na obalení
Postup přípravy kávových kuliček
Na tohle nepečené vánoční cukroví si nejprve připravíme kávu. Tu poté smícháme s cukrem a chvíli povaříme v menším hrnci, dokud nezískáme lehkou sirupovitou konzistenci. Necháme vychladnout.
Lískové ořechy si nameleme (nemusí být úplně najemno, menší kousky budou příjemně křupat), stejně jako pár dětských piškotů.
V misce smícháme ořechy s kávovým sirupem a 5 g kakaa. Kávové aroma v kuličkách můžeme zvýraznit ještě několika kapkami přírodního aroma.
Hotovou směs dáme alespoň na 30 minut do lednice a poté z ní tvoříme kuličky, které obalíme v kakaovém prášku. Kuličky budou vláčné, ale v lednici krásně ztuhnou.
Pokud by se vám přeci jen zdálo, že je směs příliš řídká, můžete ji trochu zahustit strouhanými dětskými piškoty.
Skladujeme v lednici.
Recepty a foto: @gazdina.cz
Vánoční tip na závěr
Jak říkáme, vánoční koulování je prostě radost – a hlavně to nepečené. Víte ale, že máme variantu i pro milovníky sladkého kokosu a vaječňáku?
Pokud proto nestíháte a potřebujete na stůl rychle naservírovat nepečené cukroví, které voní Vánocemi, naše kuličky vám hodí záchranné lano. Hotové jsou během půlhodinky a vypadají naprosto luxusně.
Však posuďte sami.