Co se v článku dozvíte?
Cože? Houby místo masa?!
Ano, je to tak a je to boží. Houbové jerky na první pohled nerozeznáte od originálu. Po ochutnání ale budete mít jasno – vegan verze strčí tu masovou do kapsy. Houbové jerky jsou totiž dokonale vychucené a jejich konzistence je mnohem měkčí. S pocitem, že žvýkáte podrážku, se tak můžete nadobro rozloučit.
No vážně, poctivě jsme to testovali za vás. V přísném výběrovém řízení se do našeho sortimentu probojovaly dvě lokální značky, u kterých jsme se kromě důkladné degustace pídili po původu surovin i po detailech výrobního procesu.
A co jsme vyšpiónili? Na výrobu 100 g houbových jerky je potřeba asi 500 g čerstvých hub, na jejichž kvalitě si naši favoriti opravdu zakládají. Timba používá pečlivě vybranou hlívu vypěstovanou na rodinné farmě v Drahanské vrchovině. Další kouzla pak tkví v šetrném sušení a chuťově vyladěné marinádě.
Veganští gurmáni už značku Timba, za kterou stojí sportovec a muzikant Ben Cristovao, určitě znají. V gastrosvětě se loni proslavila pořádně ostrým veganským dezertem v praktické skleničce.
Čisté složení bez krutosti
Houbové jerky jsou 100% rostlinné, a tak nejen, že při jejich výrobě netrpělo žádné zvířátko, ale jsou také šetrnější k přírodě jako celku. (Že má omezování masa své environmentální odůvodnění, jistě víte.)
A protože máme přísná kritéria na složení produktů, najdete u nás jen jerky marinované v poctivých surovinách, které sami běžně používáme při vaření. Pochutnat si tak můžete na kvalitním koření, pravé sójové omáčce či miso pastě.
Jerky MO jsou jasná volba pro vegetariány
MO jerky jsou stejně jako Timba vyrobeny z hlívy, proč je tedy doporučujeme spíše vegetariánům, než veganům? MO Jerky totiž obsahují domácí květový med, který jim ale zase dává úžasnou vláčnost a unikátní chuť. A stejně jako ty veganské, se i tyhle vegetariánské houbové jerky obejdou bez pochybných šmakulád, umělých barviv a konzervantů.
Houby pro výrobu MO Mushroom jerky pocházejí z oblasti Nízkého Jeseníku, kde tento rodinný podnik v symbióze s přírodou i vznikl.
Chrochtat blahem ale nebudou jen vaše chuťové buňky. Houby, ze kterých se tyto vegetariánské jerky vyrábí, se totiž pyšní blahodárnými účinky na lidské zdraví. Shiitake i hlíva ústřičná se používají pro podporu léčby a prevenci virových onemocnění i jako komplexní podpora imunitního systému.
A co na to dietní policie? V porovnání s klasickými masovými jerky mají ty houbové méně bílkovin, zatímco tuků obsahují o něco více. Rozhodně však mají vyváženější a kvalitnější složení než třeba klasické chipsy.
TIP: Co mlsat v dietě? Inspirujte se, čím nahradit brambůrky.
Mlsání k pivu i na trek
Houbové jerky přijdou vhod u telky nebo jako slaný snack k jednomu točenému. Rychlostí blesku do vás zahučí také na túře – obzvlášť když už budete mít sladkých oplatek plné zuby. A protože nepotřebují lednici, rády vás doprovodí i na delších přechodech hor a jiných dobrodružných cestách. Stačí si je zabalit do sváčonosiče!
TIP: Přečtěte si, co svačit na horách.
Frustraci, že na vás po nájezdu party kamarádů zase zbylo jen pár kousků, pak předejdete velmi snadno – prostě rovnou hoďte do košíku více balení.
Zatímco varianta s himalájskou solí zaboduje u vyznavačů klasiky, verze s pepřem okouzlí milovníky pikantních chutí. Medové barbecue a teriyaki zase naopak nadchne ty, kteří pálivé moc nemusí. Každý si tak přijde na své.
Z ohlasů na tuhle houbovou revoluci doslova tryská nadšení – kdo houbové jerky ochutnal, nelituje a už nechce mlsat nic jiného. Jdete do toho taky? Rozšiřte si své gastronomické obzory a dejte nám vědět, jak se vegetariánské a veganské jerky zamlouvají vám.