2 hodiny (nejlépe den předem)
12 porcí
20 cm forma
Co budete na dort potřebovat?
Na korpus:
- 300 g pistáciové mouky
- 150 g jemné mandlové mouky
- 120 g xylitolu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžičky cejlonské skořice
- 200 ml kokosového mléka
- 5 vajec + 2 bílky
Na čokoládový krém:
- 180 g hořké 60% čokolády
- 100 ml 33% smetany
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 30 g vaječného likéru
Recept a foto: @eat_your_fears
Postup
Všechny suché ingredience na korpus smícháme v míse. Pokud jste na lepek obzvláště citliví (máte přísnou bezlepkovou dietu) volte kypřicí prášek bez lepku. Přidáme kokosové mléko a vejce s bílky a promícháme v hladké těsto.
Spodek dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a pečeme 75 minut na 155 °C. Pokud máme dortovou formu větší, upravíme dobu pečení a kontrolujeme již po hodině. Po upečení dáme do chladu a nejlépe necháme uležet přes noc.
Čokoládu rozpustíme se smetanou, přimícháme tvaroh, mascarpone a vaječný likér. Vyšleháme nejlépe elektrickým šlehačem v hladký krém. Přikryjeme folií a necháme přes noc ztuhnout v lednici.
A jdeme sestavovat a zdobit!
Marcipán už pár let netáhne, trendem jsou tzv. nahé dorty. Korpus rozkrojíme v půli. Krém pořádně promícháme a jednu polovinu naneseme na spodní část korpusu. Uhladíme kovovou stěrkou nebo nožem. Přiklopíme vrchní polovinou korpusu a nahoru navrstvíme druhou část krému. Nakonec narozeninový dort uhladíme a ozdobíme mandlemi, pistáciemi a jedlými květy.