Jaké netradiční cukroví jsme si pro vás nachystali?
Veganské nugátovo-avokádové kostky
15 minut + tuhnutí
cca 20 kousků
Nepečené veganské cukroví? Ale beze všeho. Připravte si na Vánoce tento rychlý recept. Za 15 minut je hotovo. Pak už stačí jen počkat, než to všechno ztuhne, a můžete mlsat.
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 350 g mandlové mouky
- 5–6 lžic datlového sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 kapky vanilkového extraktu
Na krém:
- 2 avokáda
- 250 g vegan nugátové čokolády
- 30 g nasekaných lískových ořechů
- 2 kapky lískooříškového aroma
Na ozdobu:
Postup
Z mandlové mouky, datlového sirupu, kokosového oleje a vanilkového extraktu vytvoříme lepkavé těsto, které vtlačíme do formy vystlané pečicím papírem. Avokáda rozpůlíme, zbavíme pecky a lžící vydlabeme zelenou dužinu. Nugátovou čokoládu roztopíme ve vodní lázni, přidáme ji k avokádu a společně je rozmixujeme do hladké pěny. Konzistencí by pěna měla připomínat pudink.
Nakonec do čokoládové pěny přimícháme ještě kapku lískooříškového extraktu a nasekané lískové ořechy. Hotovou pěnu nalijeme na korpus, rovnoměrně rozmažeme, ozdobíme jedlými květy a dáme zatuhnout alespoň na dvě hodiny do lednice.
Po ztuhnutí rozkrájíme hotové řezy na malé kostičky a mlsáme u vánočních pohádek!
Veganské marokánky
30 minut
30 kousků
Marokánky jsou tradiční recept v mnoha domácnostech. Pojďte si s námi udělat veganskou vánoční verzi. Základem bude domácí karamel a ovesné vločky a celý recept prozáří pistácie. Jak na to?
Co budete potřebovat?
- 100 g cukru krystal
- 30–40 g mletých ovesných vloček
- 150 ml vody
- 100 g kousků pistácií
- 100 g kešu
- 100 g sušených třešní
- 5–10 g pomerančové kůry
Postup
Cukr krystal nasypeme do kastrůlku, přidáme lžíci studené vody a necháme ho na mírném plameni rozpustit. Výsledkem bude světle hnědý karamel. Karamel by měl být bez hrudek a krystalků, konzistencí musí připomínat sirup. Do karamelu vlijeme 150 ml vroucí vody, přidáme nasekané vločky a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.
Z vloček a karamelu by nám měla vzniknout kaše, do které přidáme ingredience podle chuti. My jsme zvolili kombinaci zářivých pistácií, jemných kešu ořechů, sladkých sušených třešní a svěží pomerančové kůry.
Nakonec stačí lžičkou vytvarovat marokánky, které dáme na plech vystlaný pečícím papírem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme na 170 °C asi 10 minut. Necháme vychladit a rychle schováme před všetečnými mlsouny – jinak do Vánoc nevydrží!
Maková kolečka s citronovou polevou a lyofilizovanými švestkami
90 minut
30 kousků
Je libo trošku klasičtější cukroví, které ale stále překvapí netradiční kombinací chutí? Vyzkoušejte maková kolečka. Spolu s citronovou polevou a švestkami se stanou hitem vánoční tabule!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 120 g hladké mouky
- 25 g mletého máku
- 30 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 100 g másla
- špetku soli
- špetku sušené citronové kůry
Na polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 3–4 lžíce citronové šťávy
Na ozdobu:
Postup
Hladkou mouku, mletý mák, moučkový cukr a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme žloutek, špetku soli a na malé kostky nakrájené máslo. Pomalu těsto hněteme asi 5 minut. Hladké a nelepkavé těsto zabalíme do potravinové folie a necháme ho zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
Poté jej rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetry. Kulatým vykrajovátkem vykrojíme kolečka a vyskládáme je na plech s pečicím papírem. Neměly by se dotýkat, ale jelikož moc nevyrostou, můžeme je dát natěsno vedle sebe.
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 8–10 minut. Po vytažení z trouby necháme kolečka odležet na chladném místě – před zdobením musí být kolečka zcela vychladlá! My tak budeme mít alespoň čas připravit citronovou polevu.
Moučkový cukr a citrónovou šťávu vyšleháme v lesklou polevu bez hrudek a ozdobíme kolečka. Nakonec ještě cukroví posypeme drcenými lyofilizovanými švestkami a necháme vše zaschnout.
Tak dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!