Vyberte si extra dárek k nákupu nad 1500 Kč! 🎁 Bude to kilovka sezamu, nebo půlkilovka pražených semínek v medu? 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Netradiční vánoční cukroví rychle a jednoduše

v sobotu 4. 12. | 4114x přečteno


Cukroví, cukroví, cukroví. Co nového každý rok na Vánoce vymýšlet… Jestli vám už klasické vánoční cukroví leze tak trošku krkem, vyzkoušejte naše tipy na netradiční cukroví plné kvalitních surovin, božských vůní a sladké chuti. A nebojte, nebudete kupovat zajíce v pytli. Každý z receptů jsme pro vás sami vymysleli, upekli a ochutnali. Tak vzhůru na pečení!

Sdílet



Netradiční vánoční cukroví rychle a jednoduše

Jaké netradiční cukroví jsme si pro vás nachystali?


Veganské nugátovo-avokádové kostky

15 minut + tuhnutí
cca 20 kousků

Nepečené veganské cukroví? Ale beze všeho. Připravte si na Vánoce tento rychlý recept. Za 15 minut je hotovo. Pak už stačí jen počkat, než to všechno ztuhne, a můžete mlsat.  

vegan cukroví

Co budete potřebovat?

Na korpus:

Na krém:

Na ozdobu:

veganské cukroví

Postup

Z mandlové mouky, datlového sirupu, kokosového oleje a vanilkového extraktu vytvoříme lepkavé těsto, které vtlačíme do formy vystlané pečicím papírem. Avokáda rozpůlíme, zbavíme pecky a lžící vydlabeme zelenou dužinu. Nugátovou čokoládu roztopíme ve vodní lázni, přidáme ji k avokádu a společně je rozmixujeme do hladké pěny. Konzistencí by pěna měla připomínat pudink.  

Nakonec do čokoládové pěny přimícháme ještě kapku lískooříškového extraktu a nasekané lískové ořechy. Hotovou pěnu nalijeme na korpus, rovnoměrně rozmažeme, ozdobíme jedlými květy a dáme zatuhnout alespoň na dvě hodiny do lednice.  

Po ztuhnutí rozkrájíme hotové řezy na malé kostičky a mlsáme u vánočních pohádek!


Veganské marokánky

30 minut
30 kousků

Marokánky jsou tradiční recept v mnoha domácnostech. Pojďte si s námi udělat veganskou vánoční verzi. Základem bude domácí karamel a ovesné vločky a celý recept prozáří pistácie. Jak na to?

Marokánky

Co budete potřebovat?

netradiční cukroví – marokánky
Už jste někdy pekli marokánky? Je to jednoduché!

Postup

Cukr krystal nasypeme do kastrůlku, přidáme lžíci studené vody a necháme ho na mírném plameni rozpustit. Výsledkem bude světle hnědý karamel. Karamel by měl být bez hrudek a krystalků, konzistencí musí připomínat sirup. Do karamelu vlijeme 150 ml vroucí vody, přidáme nasekané vločky a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.

Z vloček a karamelu by nám měla vzniknout kaše, do které přidáme ingredience podle chuti. My jsme zvolili kombinaci zářivých pistácií, jemných kešu ořechů, sladkých sušených třešní a svěží pomerančové kůry. 

Nakonec stačí lžičkou vytvarovat marokánky, které dáme na plech vystlaný pečícím papírem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme na 170 °C asi 10 minut. Necháme vychladit a rychle schováme před všetečnými mlsouny – jinak do Vánoc nevydrží! 


Maková kolečka s citronovou polevou a lyofilizovanými švestkami

90 minut
30 kousků

Je libo trošku klasičtější cukroví, které ale stále překvapí netradiční kombinací chutí? Vyzkoušejte maková kolečka. Spolu s citronovou polevou a švestkami se stanou hitem vánoční tabule!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

Na polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 3–4 lžíce citronové šťávy

Na ozdobu:

Postup

Hladkou mouku, mletý mák, moučkový cukr a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme žloutek, špetku soli a na malé kostky nakrájené máslo. Pomalu těsto hněteme asi 5 minut. Hladké a nelepkavé těsto zabalíme do potravinové folie a necháme ho zhruba 30 minut odpočívat v lednici. 

Poté jej rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetry. Kulatým vykrajovátkem vykrojíme kolečka a vyskládáme je na plech s pečicím papírem. Neměly by se dotýkat, ale jelikož moc nevyrostou, můžeme je dát natěsno vedle sebe.

Netradiční vánoční cukroví
Maková kolečka perfektně doplní chuť švestek a citrónu.

Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 8–10 minut. Po vytažení z trouby necháme kolečka odležet na chladném místě – před zdobením musí být kolečka zcela vychladlá! My tak budeme mít alespoň čas připravit citronovou polevu.  

Moučkový cukr a citrónovou šťávu vyšleháme v lesklou polevu bez hrudek a ozdobíme kolečka. Nakonec ještě cukroví posypeme drcenými lyofilizovanými švestkami a necháme vše zaschnout.

Tak dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?