👉 Sleva 200 Kč nad 1 500 Kč s kódem: SLEVA200 🔥 DOPRAVA ZDARMA do výdejních míst PPL od 500 Kč 🚚💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Citronový chlebíček s máslovým krémem a pistáciemi

ve čtvrtek 20. 4. | 2645x přečteno


Všechno kvete, ve vzduchu už voní jaro a – co ještě? Citronový chlebíček od Kristiny Lund! Recept na nadýchaný chlebíček s borůvkami a jemným vanilkovým krémem skvěle doplní svěží jarní dny. Vychutnejte si ho třeba s odpolední kávou na prosluněném balkoně. Uvidíte, jak vám zlepší náladu!

Sdílet



Citronový chlebíček s máslovým krémem a pistáciemi
60 minut
8–12 porcí

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 65 g třtinové panely
  • velká špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo citronový pudr
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva (10 g)
  • 75 ml 31% smetany ke šlehání
  • 100 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 15 g lyofilizovaných borůvek

Na vanilkový krém:

Postup

Těsto na chlebíček

Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo mandlovou moukou. Troubu předehřejeme na 165 °C.

V míse vyšleháme vejce, cukr, panelu, sůl a citronovou kůru do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Do jiné misky prosejeme oba druhy mouky, prášek do pečiva a dobře promícháme.

Do vaječné pěny vmícháme směs mouky, smetanu a máslo. Nakonec ručně pomocí stěrky přimícháme borůvky. Místo lyofilizovaných můžete použít i mražené (ty do těsta nasypte rovnou z mrazáku, ať vám chlebíček neobarví), nebo čerstvé.

Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme asi půl hodiny dozlatova, podle toho, jak silně vaše trouba peče. Na konci pečení vyzkoušíme špejlí, jestli už je chlebíček hotový. Pokud ano, špejle z těsta vyjde suchá.

Chlebíček necháme chvíli chladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně zchladnout. V mezičase si připravíme vanilkový krém.

Vanilkový krém

Do menšího hrnce dáme žloutky, smetanu, cukr a rozmícháme dohladka.

Při nízké teplotě směs zahříváme v hrnci a po celou dobu mícháme, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít! Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.

Odstavíme z plotny a krém přelijeme do kovové misky. Povrch pudinku zakryjeme kouskem potravinářské fólie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.

Pudink necháme asi dvě hodiny odstát, aby zchládnul do pokojové teploty. Je velmi důležité, aby měly pudink i máslo stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém může srazit.

Pokud se vám zdá, že je pudink mírně sražený (což se může stát, když ho nezvládnete dostatečně míchat), rozmixujte ho tyčovým mixérem dohladka.

V mixéru šleháme máslo, dokud nebude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu. Trvá to 5–10 minut.

Po částech do másla zašleháváme vychladnutý pudink a poté společně šleháme ještě několik minut. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci.

Pokud je krém příliš tekutý, necháme ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošleháme.

Krém přemístíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 15 mm a na povrchu chlebíčku vytvoříme vlnky.

Hotový chlebíček s krémem posypeme nasekanými pistáciemi a můžeme rovnou servírovat. Chlebíček skladujeme v lednici.

Recept a foto:  @devceuplotny

Nechybí vám ingredience na pečení?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?