90 minut
9–12 porcí
forma 20×20 cm nebo 25×17 cm
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 120 g kokosového másla (ne kokosového oleje!)
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíci kakaa
- 100 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
Na citronovou vrstvu:
- 150 ml vody
- 45 g kokosového másla
- 200 g cukru moučka
- 2 lžičky citronového pudru
- 3 velká vejce
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
Recept a foto: @pradobroty
Postup
Pečicím papírem si vyložíme formu. Nejlépe vám to půjde, když si formu lehce navlhčíte vodou. Troubu necháme předehřát na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
V míse utřeme kokosové máslo s cukrem a poté přidáme zbytek ingrediencí na těsto: sůl, mouku a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které rukama namačkáme na dno formy. Takto připravený korpus pak vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut.
Zatímco se korpus peče, připravíme si náplň. Na tu budeme potřebovat mixér. Do něj dáme nejprve vodu, máslo, cukr a citronový pudr a vše promixujeme, dokud nebude směs homogenní. Pak přidáme celá vejce, škrob a sůl a několika pulzy promixujeme.
Předpečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150 °C (horkovzduch na 140 °C). Na korpus nalijeme připravenou citronovou vrstvu a formu vrátíme do trouby. Pečeme zhruba dalších 45 minut. Že jsou citronové řezy upečené, poznáme tak, že se náplň neklepe.
Až je hotovo, necháme moučník zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, naporcujeme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Tip! Řezy můžete před podáváním vychladit, ale neporcujte je studené přímo z lednice – nepůjde to, protože korpus bude příliš tuhý. Nechte je alespoň 20 minut na teple povolit a až poté je nařežte. Tak dobrou chuť!