30 minut
8–10 lívanců
Co budete potřebovat?
Na lívance:
- 150 g bílého jogurtu
- 80 g hladké mouky (celozrnné špaldové nebo bílé pšeničné)
- 20 g oblíbeného proteinu
- 10 g máku
- 2 vejce
- 1 lžíci cukru nebo skořicového cukru
- 1 lžíci oleje
- 1 lžičku prášku do pečení
- špetku soli
- ghí nebo olej na smažení
Na krém:
- 250 g polotučného nebo odtučněného tvarohu
- 2 lžíce rýžového sirupu
- rum nebo rumové aroma
Recept a foto: @Gazdina
Postup
Tvarohový krém
Je to jednoduché. Tvaroh, rýžový sirup a rum, případně rumové aroma (pokud budete lívance podávat i dětem) smícháme dohromady v hladký krém. Rumu dejte přibližně 2 lžíce, rumového aroma podle jeho síly.
Těsto na lívance s mákem
Do první mističky si připravíme sypké ingredience: mouku, makový protein, mák a prášek do pečení a směs promícháme lžící.
Do druhé misky vyklepneme 2 vejce, přidáme špetku soli, lžíci cukru a prošleháme ručním šlehačem. Pokud máte rádi skořici, můžete místo cukru zvolit cukr skořicový nebo přidat špetku cejlonské skořice. Pak do misky přidáme bílý jogurt, lžíci oleje a opět zašleháme. Nakonec přisypeme sypké ingredience a vyšleháme jemné lívancové těsto.
Jak na smažení lívanců
Lívanečník si rozehřejeme na středním nebo nižším stupni a pokapeme pár kapkami oleje nebo rozpuštěného ghí. Rovnoměrně naplníme jednotlivé plotýnky a lívance smažíme po obou stranách do zlato-hnědé barvy. Chce to trošku cviku, ale po pár lívancích už budete mistry!
Podáváme!
Lívance jsou geniální v tom, že si na talíři rozumí se spoustou dobrot. Makové lívance s tvarohovým krémem jsou skvělé v kombinaci se sušenými hruškami a lískooříškovým máslem. Jako posypání jsme zvolili kousky karamelu, kakaové boby a ještě špetku máku. Mňam!