90 minut
+ tuhnutí
10–12 porcí
20 cm forma
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 1 hrnek opražených pekanových ořechů
- půl hrnku ovesných vloček
- čtvrt hrnku mouky z ovesných vloček
- čtvrt hrnku roztopeného kokosového oleje
- 1 polévkovou lžíci kokosového cukru
- 1–2 polévkové lžíce javorového nebo agáve sirupu
- špetku mořské soli
TIP! Pokud chcete mít korpus vyšší, použijte dvojnásobnou dávku nebo menší formu.
Na náplň:
- 200 g předem namočených kešu ořechů
- hrnek plnotučného kokosového mléka
- půl hrnku javorového nebo agáve sirupu
- čtvrt hrnku citrónové šťávy
- čtvrt hrnku roztopeného kokosového oleje
- špetku mořské soli
- kukuřičný škrob (cca 1–2 polévkové lžíce)
Na polevu a zdobení:
- 1 hrnek opražených pekanových ořechů
- čokoládu
- kokosový olej
- volitelně: kousky slaného karamelu (pozor – není vegan!)
Postup
Nejprve musíme připravit korpus. Na pánvi zlehka opražíme pekanové ořechy. Do mixéru přidáme ořechy, ovesné vločky, ovesnou mouku, roztopený kokosový olej a cukr, javorový sirup, mořskou sůl a vše rozmixujeme. Směs nesmí být příliš suchá, ale ani mokrá – nesmí se drobit a musí držet spolu. Pokud je moc suchá, přidejte kokosový olej.
Formu si vytřeme kokosovým olejem po celé ploše i po bocích a vtlačíme do ní směs. Těsto pořádně udusáme prsty či skleničkou a vtlačíme i do okrajů formy. Korpus propícháme vidličkou a pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C.
Pro přípravu náplně budeme potřebovat dopředu namočené kešu ořechy. Scedíme je, propláchneme a dáme do mixéru s ostatními ingrediencemi. Náplň necháme mixovat, dokud nebude krásně hladká a krémová. Pokud se vám bude zdát příliš řídká, přidejte trošku kukuřičného škrobu a opět chvíli mixujte. Škrob přidávejte postupně podle konzistence.
Hotovou náplň vlijeme do formy a necháme přes noc (nebo alespoň 6 hodin) ztuhnout v ledničce.
Až nám cheesecake ztuhne, je čas na zdobení. Ivka použila opražené pekanové ořechy a karamelovou čokoládu, pro veganskou verzi použijte některou z veganských čokolád. Rozpustíme si čokoládu (pro naředění můžete použít trošku kokosového oleje) a polijeme cheesecake. Na čokoládu naskládáme pekanové ořechy a posypeme quinoa kuličkami. Nevegani můžou použít i kousky slaného nebo máslového karamelu. A pak už je čas jít mlsat!
recept a fotky: @ivka_veggierecipes