Makadamové ořechy třída 0 z Austrálie
Související produkty
Detailní popis produktu
Makadamové ořechy třída 0 z Austrálie
Informace a výživové hodnoty
Tyto ořechy si jistě nespletete s jedlými kaštany. I když se podobají vzhledem a velikostí, makadamové ořechy mají krémovou barvu a jemnou, sladkou chuť. Jsou i mastné, protože mají až 77 % obsahu tuku. Ale nebojte se, pokud nesníte celý balík na posezení, figuru vám jistě nepokazí. Poznáte je i po viditelných zářezech na jádru, které jim zůstávají po zpracování. Vybrali jsme pro vás tu nejvyšší obchodní třídu 0.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Obsahují esenciální aminokyseliny – stavební látky bílkovin.
- Zdroj manganu, thiaminu (vitamínu B1) a důležitých antioxidantů – vitamínu E a selenu.
- Obsah vlhkosti by neměl překročit 2 % (jinak by mohly žluknout).
- Obsahují mononenasycené mastné kyseliny (snižují riziko vzniku srdečních onemocnění).
- Nejvyšší světová obchodní třída 0 (Fancy Exclusive).
Složení | 100% přírodní makadamové ořechy |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Austrálie |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 70 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Velikost | 17–19 mm |
Úprava | celé jádra, loupané, nepražené |
Obchodní třída | nejvyšší obchodní třída 0 |
Odrůda | nespecifikováno |
„Plody pocházejí z australských deštných pralesů a podobají se jedlým kaštanům. Mají tvrdou, pevnou a tmavě hnědou skořápku, která je tak pevná, že se musí louskat pouze strojově – za pomocí pily nebo nářezu skořápky, proto má každý ořech na povrchu viditelný zářez. Hlavní oblasti pěstování jsou právě Austrálie, JAR, Malawi, Keňa a Havaj. Stromy jsou 10–12 m vysoké, plodí 5–8 let po výsadbě a sběr je velmi náročný, protože může trvat až několik měsíců. Ořech má smetanově bílou barvu, je zhruba velikosti kaštanu a má velmi jemnou, sladkou a mastnou chuť. Obsah vlhkosti by neměl překročit 2 % a obsah tuku je nejvyšší ze všech ořechových plodů – 77 % tuku!“
Jak se makadamové ořechy zpracovávají?
Ořechy jsou původem z australských deštných pralesů. Stromy jsou vysoké 10–12 m a čekáme 5 až 8 let na plody. Sběr je také velmi náročný a zabere dost času. Jejich skořápka je tak pevná, že ji lze odstranit pouze strojově (nařeže se na pile) - nelze otevřít ručně, ani kladívkem. Proto na jejich povrchu najdete stopy po zářezech. Ale i tak se ořechy špatně zpracovávají, proto se může stát, že po loupání na nich stále zůstane i pozůstatek slupky, té se nám ale podařilo zbavit! Při zpracování dochází k poškození ořechů, a tak vzniká mnoho zlomků. Ale díky preciznímu třídění máme až 97 % celých jader.
Tip
Zabalte si makadamové ořechy do sváčonosiče a můžete je mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 3080 kJ / 733 kcal |
Tuky | 74 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 10 g |
Sacharidy | 7,9 g |
z toho cukry | 4,6 g |
Vláknina | 8 g |
Bílkoviny | 9,2 g |
Sůl | 0,003 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 85 mg |
Železo | 3,69 mg |
Hořčík | 130 mg |
Fosfor | 188 mg |
Měď | 0,756 mg |
Draslík | 368 mg |
Zinek | 1,3 mg |
Sodík | 5 mg |
Mangan | 4,131 mg |
Selen | 3,6 mg |
Vitamín C | 1,2 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.