DOPRAVA jen za 25 Kč 😮 👉 Jen do čtvrtka do všech výdejních míst! 🚚

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak jednoduše otevřít kokos?

v pondělí 28. 8. | 9448x přečteno | 2 minuty čtení


Otevírání kokosového ořechu není tak tvrdý oříšek, jak se na první pohled zdá. Sepsali jsme pro vás ultimátní návod, se kterým to zvládnete levou zadní.

Sdílet



Jak jednoduše otevřít kokos?

Co se v článku dozvíte?

Při nákupu s kokosem zatřeste

Výběr kokosu je tak trochu sázkou do loterie. Přesto existuje pár indicií, které vám mohou napovědět, po kterém kokosovém ořechu sáhnout.

Nejprve se zaměřte na skořápku. Měla by být neporušená a zcela bez známek plísní, prasklin a měkkých míst. Kokos, který projde prvním kolem výběrového řízení, pak jednoduše vezměte do rukou a zatřeste s ním. Pokud ucítíte pohyb kokosové vody, která si přirozeně hoví uvnitř zdravých kokosů, nejspíš jste našli vítěze.

Pokud ale v kokosu „šplouchá“ až podezřele moc, mějte se na pozoru. V takovém případě to nejspíš znamená, že dužina uvnitř je shnilá a změklá.

Krok za krokem: Jak otevřít kokos?

Donesli jste si domů svého kokosového favorita a teď přemýšlíte, jak se mu dostat pod kůži? Zkuste to spolu s námi:

  1. Prohlédněte si tři drobné prohlubně na skořápce a vytipujte si tu, kterou pokrývá jen tenká blanka. Prorazte ji šroubovákem, vývrtkou nebo ostrým nožem.
  2. Vzniklou dírkou nechejte odtéct kokosovou vodu a zachyťte ji do připravené sklenice.
  3. Dostat se k dužině pak můžete hned několika způsoby:
    • Rozřežte ořech pilkou na dřevo. Zní to nejlogičtěji, ale má to své mouchy – při řezání se vám totiž do dužiny mohou dostat chloupky ze slupky.
    • Použijte sekáček či kladivo a postupně do ořechu tlučte po celém jeho obvodu. Skořápka začne povolovat. Pokud však nechcete mít kokos po celé kuchyni, raději ho těsně před finálním úderem zabalte do utěrky či sáčku.
    • Vložte kokosový ořech do trouby vyhřáté na 200 °C a počkejte asi 15 minut. Skořápka by měla sama prasknout.
  4. Skořápku sloupněte nebo jemně obouchejte kladívkem. Vnitřní hnědou slupku pak okrájejte nožem či škrabkou.

Připijte si na zdraví kokosovou vodou

Kokosovou vodu, kterou z kokosu při otevírání „vyždímáte“, rozhodně nevylévejte. Je to osvěžující nápoj plný minerálů, elektrolytů a antioxidantů. Její popíjení si proto oblíbili zejména sportovci a nadšenci do biohackingu či zdravého životního stylu. Nápomocná ale může být i jako rehydratační nápoj při průjmových onemocněních.

Ve zralém ořechu jí však většinou zbývá už jen pár doušků. Lepším zdrojem této blahodárné tekutiny je proto mladý, ještě zelený kokos, který se k nám pro tyto účely začal v posledních letech hojněji dovážet.

Ale pozor! Kokosovou vodu si nepleťte s kokosovým mlékem, které se vyrábí přidáním vody k nastrouhané dužině kokosu. Obsahuje velké množství tuku, a tak je jeho hlavním revírem indická, thajská a jihoamerická kuchyně, kde slouží jako alternativa smetany.

Jak využít kokosovou dužinu?

Po úctyhodném dobyvatelském výkonu tedy ukořistíte čerstvou kokosovou dužinu, kterou můžete rovnou zdlábnout, nebo ji nastrouhat a využít při pečení či vaření. 

Zkuste ji také nakrájet na tenké lupínky a usušit. Snadno si tak vyrobíte chutné kokosové chipsy, které zaženou chuť na sladké a zazáří jako ozdoba pečených i nepečených dezertů.

Než se však vrhnete do zpracování kokosové dužiny, zkontrolujte, zda je bílá a voňavá. Pokud má nažloutlou či hnědou barvu a nepříjemně zapáchá, pravděpodobně je zkažená. V takovém případě ji raději vyhoďte a vsaďte na jistotu výběrem z naší bohaté kokosové nabídky.

TIP: Inspirujte se našimi oblíbenými recepty s kokosem:

Kokosová roláda s mangovým krémem

Andělské kokosové kuličky s rumem i vaječňákem

Kokosové kostičky s malinami a čokoládou


Dobroty pro milovníky kokosu:

Čtěte také

Jídlo je láska. Oslavte Valentýn smyslnými dobrotami

Jídlo je láska. Oslavte Valentýn smyslnými dobrotami

25.01.24 | 7780x přečteno | 4 minuty

Jak na klíčení?

Jak na klíčení?

15.01.24 | 69345x přečteno | 8 minut

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?