60 minut + tuhnutí
12–15 porcí
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 140 g hladké mouky
- 50 g strouhaného kokosu
- 3 lžíce řepkového oleje
- špetku soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání
- 50 g drti z lyofilizovaného manga
- 2 lžíce moučkového cukru
- 70 g kokosového krému
Na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejete na 160 °C a plech o rozměru asi 40x30 vystelte pečicím papírem.
- Začněte s přípravou těsta. Vajíčka společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá cca 5-8 minut. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná, přidejte řepkový olej a rychle zašlehejte dohladka. Nyní začněte postupně přidávat hladkou mouku a pomocí cukrářské stěrky ji zapracujte do těsta. S těstem pracujte opatrně, abyste nenarušili vzduchové bubliny. Po zapracování veškeré mouky přidejte kokos a opět lehce zapracujte.
- Hotové těsto přelijte na připravený plech a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, těsto by po upečení mělo být zlatavé a měkké. Ihned po vyndání z trouby ho překlopte lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku. Opatrně odlepte pečicí papír, ten by měl jít odlepit velice snadno. Horké těsto zarolujte do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší. Nechte zcela vychladnout.
- Než roláda zchládne, vrhněte se na přípravu krému. Mascarpone spolu s kokosovým krémem vyšlehejte do hladkého a hustého krému, poté přidejte smetanu ke šlehání a moučkový cukr a opět vyšlehejte dotuha, trvá to několik minut. Nakonec přidejte drť z lyofilizovaného manga a jen krátce prošlehejte.
- Studenou roládu rozviňte a potřete krémem až do krajů. Nějaký krém si nechte i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočte stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím.
- Nakonec roládu ozdobte krémem, lehce posypte lyofilizovaným mangem, sušeným mangem a kokosovými plátky.
- Už se vám sbíhají sliny? Ještě musíte vydržet! Dejte roládu vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Jakmile je roláda vychlazená a krém hezky tuhý, nakrájejte ji asi na 2 cm silné plátky a servírujte. Dobrou chuť!
Recept a foto: @lzickacukru