👉 Sleva 200 Kč nad 1 500 Kč s kódem: SLEVA200 🔥 DOPRAVA ZDARMA do výdejních míst PPL od 500 Kč 🚚💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Obrácený švestkový koláč s ořechy

ve čtvrtek 10. 8. | 5055x přečteno


Švestkový koláč jako od babičky je klasika, která o prázdninách nesmí chybět v žádné kuchyni. Ale zkoušeli jste už švestkový koláč naruby? Nebojte se, není to žádná věda. V tomto receptu vám prozradíme, jak na to. A navíc vám prozradíme, že spolu s oříškovým těstem tvoří švestky tak dokonalé kombo, že na talíři nezůstane ani drobeček.

Sdílet



Obrácený švestkový koláč s ořechy
60 minut
12–15 porcí

Co budete potřebovat?

Postup

Máslo a vejce vyndáme z lednice a necháme je zteplat na pokojovou teplotu.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Dno větší dortové formy vyložíme pečícím papírem. Okraje formy můžeme buď také vyložit papírem, nebo je vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 

Švestky nakrájíme na měsíčky a vyskládáme je na pečicí papír na dno formy. Pokud si chcete urychlit práci, můžete švestky překrojit jen napůl. Na papír je pak budete skládat překrojenou stranou dolů.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny s pomocí šlehače nebo kuchyňského robota. Poté snížíme otáčky na minimum a postupně přidáváme vejce. Do tekuté směsi pak přisypeme oba druhy mouky, kypřicí prášek a kardamom. 

Těsto nalijeme na švestky, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct. Pečeme asi 35 minut při 170 °C. Že je koláč hotový, ověříte starým trikem se špejlí: pokud po zapíchnutí vyjde špejle z těsta suchá, je koláč hotový.

Upečený koláč necháme 15 minut vychladnout. Poté z dortové formy sundáme boky a pomocí talíře koláč překlopíme. Sundáme dno formy a opatrně sloupneme pečicí papír. 

Hotový, ještě teplý koláč, posypeme kousky karamelu. Těsně před servírováním můžete koláč ještě ozdobit kousky lyofilizovaných švestek. 

Dobrou chuť!

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Zdravé mlsání pro milovníky švestek:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?