60 minut
12–15 porcí
Co budete potřebovat?
- 120 g másla
- 3 vejce
- 100 g cukru moučka
- 100 g lískooříškové mouky
- 150 g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 1 lžička kardamomu
- 500 g čerstvých švestek
- 4 lžíce kousků máslového karamelu
- lyofilizované švestky na ozdobu (volitelné)
Postup
Máslo a vejce vyndáme z lednice a necháme je zteplat na pokojovou teplotu.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Dno větší dortové formy vyložíme pečícím papírem. Okraje formy můžeme buď také vyložit papírem, nebo je vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Švestky nakrájíme na měsíčky a vyskládáme je na pečicí papír na dno formy. Pokud si chcete urychlit práci, můžete švestky překrojit jen napůl. Na papír je pak budete skládat překrojenou stranou dolů.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny s pomocí šlehače nebo kuchyňského robota. Poté snížíme otáčky na minimum a postupně přidáváme vejce. Do tekuté směsi pak přisypeme oba druhy mouky, kypřicí prášek a kardamom.
Těsto nalijeme na švestky, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct. Pečeme asi 35 minut při 170 °C. Že je koláč hotový, ověříte starým trikem se špejlí: pokud po zapíchnutí vyjde špejle z těsta suchá, je koláč hotový.
Upečený koláč necháme 15 minut vychladnout. Poté z dortové formy sundáme boky a pomocí talíře koláč překlopíme. Sundáme dno formy a opatrně sloupneme pečicí papír.
Hotový, ještě teplý koláč, posypeme kousky karamelu. Těsně před servírováním můžete koláč ještě ozdobit kousky lyofilizovaných švestek.
Dobrou chuť!
Recept a foto: @michaela_foodphoto